EN KOLAY BOŞANMA SEBEPLERİ (BOŞANMADA HAKLI SEBEPLER)
En kolay boşanma sebeplerinin başında tarafların ortak hayatı yürütememesine dayalı anlaşmalı boşanma gelir. Eğer taraflar anlaşmalı boşanmayı kabul etmiyorsa yani çekişmeli boşanma davası açılacaksa, “kanunda sayılan özel boşanma nedenleri” en kolay boşanma sebepleridir. Son olarak özel boşanma sebepleri mevcut değilse bu defa genel boşanma sebebi olarak şiddetli yani ciddi geçimsizlik ve anlaşamama nedeniyle boşanma davası açılmalıdır.
Yazımızda en kolay boşanma sebepleri açıklanmıştır.
En Kolay Boşanma Sebepleri Nelerdir?
En kolay boşanma sebepleri şunlardır:
- Ciddi geçimsizlik nedeniyle anlaşmalı boşanma,
- Zina (aldatma) nedeniyle boşanma,
- Suç işleme ve haysiyetsiz yaşam sürme nedeniyle boşanma,
- Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış nedeniyle boşanma,
- Terk sebebiyle boşanma,
- Akıl hastalığı nedeniyle boşanma,
- Fiili ayrılık nedeniyle boşanma.
Yukarıda yer alan boşanma sebeplerinin en kolay boşanma sebepleri olmasının nedeni, bunların Türk Medeni Kanunu’nda özel boşanma sebebi olarak sayılmasıdır. Yalnızca ilk sırada yer verilen şiddetli geçimsizlik hali özel boşanma sebebi değildir. Ancak uygulamada en sık karşılaşılan boşanma sebebi şiddetli geçimsizlik olduğundan ve en kolay boşanma yöntemi anlaşmalı boşanma olduğundan, en kolay boşanma sebepleri arasında yer verilmiştir.
Anlaşmalı Boşanma
Anlaşmalı boşanma, eşlerin eşlerin nafaka, velayet, mal paylaşımı ve tazminat konularında anlaşarak boşandığ en kolay boşanma sebeplerindendir.
En kolay boşanma sebebi olan anlaşmalı boşanmada eşler, nafaka, velayet, mal paylaşımı ve tazminat konularında nasıl ve ne şekilde anlaşıldığına dair bir protokol düzenler. Sonrasında ise bir dava dilekçesi hazırlanarak protokolle birlikte mahkemeye sunulur. Bu şekilde eşler yaklaşık 1 ay içinde ve tek celsede boşanabilir.
Anlaşmalı boşanma davası şartları ise şunlardır:
- En az 1 yıllık evlilik olması,
- Eşlerin mahkemeye birlikte başvurması,
- Eşler mahkemeye birlikte başvurmamışsa, mahkemeye başvurmayan tarafında davaya katılması,
- Nafaka, velayet, mal paylaşımı ve tazminat konularında düzenelen protokolün hakim tarafından onaylanması.
Her ne kadar anlaşmalı boşanma en tercih edilen ve en kolay boşanma sebeplerinden olsa da genellikle eşler boşanma aşamasında anlaşamazlar. Bu sebeple boşanma davaları çekişmeli boşanma davası olarak açılır. Çekişmeli boşanma davalarında ise en kolay boşanma sebeplerini öne sürmek her zaman avantajlıdır.
Çekişmeli Boşanma
Çekişmeli boşanma davası, eşlerin boşanma ve boşanmanın sonuçlarına dair anlaşamadıkları durumda açılan boşanma davası türüdür.
Çekişmeli boşanma davalarında tarafların hızlıca boşanabilmeli açısından en kolay boşanma sebeplerini öne sürmeleri ve bu iddialarını ispatlayabilmeleri büyük önem taşır.
Çekişmeli Boşanma Davasında Boşanma Sebepleri
Boşanma sebepleri, Türk Medeni Kanununda düzenlenen özel ve genel olmak üzere ikiye ayrılan boşanma nedenleridir. Eşler evlilik birliği içerisinde var olan sorunlar nedeniyle boşanma davası açtığında bu sebeplerden bir tanesini boşanma nedeni olarak mahkemeye sunmalıdır.
Genel Boşanma Sebepleri
Türk Medeni Kanunu’na göre genel boşanma sebebi en temelde şiddetli geçimsizliktir. Şiddetli geçimsizliğe yol açarak boşanma sebebi olan hususlar şunlardır:
- Kıskançlık,
- Şiddet,
- Cinsel sorunlar,
- Eşin ailesine karşı saygısızlık,
- İlgisizlik ve sevgisizlik,
- Alkol ve madde bağımlılığı,
- Eşin ailesinin evliliğe müdahalesi,
- Kumar bağımlılığı,
- Hakaret ve küfür,
- Ekonomik şiddet ve cimrilik,
- Cinsel ilişkiden kaçınma,
- Aşırı borçlanma,
- Eşin ev işlerine yardımcı olmaması veya ev işlerini hiç yapmaması,
- Eşin çocuklarla ilgilenmemesi,
- Eşe karşı sevmediğinin ve boşanmak istendiğinin söylenmesi,
- Eşin uygun şartlarda yaşayabileceği bağımsız bir konutun bulunmaması,
Özel Boşanma Sebepleri
Özel boşanma sebepleri Türk Medeni Kanunu’nda özel olarak düzenlenen boşanma sebepleridir. Eşler için boşanmaya yol açacak özel boşanma sebepleri şunlardır:
- Zina (aldatma) nedeniyle boşanma,
- Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış nedeniyle boşanma,
- Suç işleme ve haysiyetsiz yaşam sürme nedeniyle boşanma,
- Terk sebebiyle boşanma,
- Akıl hastalığı nedeniyle boşanma,
- Fiili ayrılık nedeniyle boşanma.
Çekişmeli Boşanma Davasında En Kolay Boşanma Sebepleri
Çekişmeli boşanma davasında boşanmak için genel sebepler öne sürülebileceği gibi özel sebepler de öne sürülebilir. Ancak özel sebepler kanunda özel olarak düzenlenmiş ve boşanmada kusur oranını etkileyen sebeplerdir. Dolayısıyla özel sebepler bulunuyorsa bunların öne sürülmesi daha avantajlı olacaktır.
Davalarda gerek özel sebeplerin sunulması gerekse ortak hayatın çekilmez hale gelmesine dayalı şiddetli geçimsizlik halinde mutlaka hukuki gerekçelerle izah yapılmalıdır. Çünkü kolayca boşanılsa bile boşanmanın sonuçlarından olan nafaka, mal paylaşımı, velayet veya tazminat gibi hususlar konusunda da çeşitli ihtimaller değerlendirilmelidir. Bu değerlendirilmeye göre her bir kişinin özel durumu göz önüne alınarak bir tercih yapılmalıdır.
Dolayısıyla yukarıda anılan hususlar gereğince, en kolay boşanma sebeplerinin başında tarafların ortak hayatı yürütememesine dayalı anlaşmalı boşanma gelir. Sonrasında ise çekişmel boşanma davası açılacaksa, özel boşanma nedenleri en kolay boşanma sebepleridir. Son olarak özel boşanma sebepleri de bulunmuyorsa, şiddetli yani ciddi geçimsizlik ve anlaşamama nedeniyle boşanma davası açılması da mümkündür.
Boşanma Davalarında Avukatın Önemi
Boşanmada davaları her ne kadar toplum içerisinde kendisine doğrudan yer bulan evlilik kurumuna ilişkin olsa da davaların yürütümü son deredce teknik hususlar barındırmaktadır. Özellikle boşanma sebeplerinin öne sürülmesi noktasında sorun yaşanmasa da mal paylaşımı, nafaka, tazminat ve velayet gibi son derece önemli ve tarafların hayatlarını doğrudan etkileyen pek çok husus bulunmaktadır.
Bu hususların incelenmesi, çeşitli ihtimallerin değerlendirilmesi ve en kolay boşanma sebeplerinin bulunarak davanın açılması önemlidir. Bu bağlamda alanında uzman bir boşanma hukuku avukatına danışılması faydalı olacaktır.