İDDET MÜDDETİNİN KALDIRILMASI DAVASI

İddet müddetinin kaldırılması davası, bir kadının boşandıktan ya da eşinin ölmesinden sonra yeniden evlenmesi için beklemesi gereken 300 günlük süreyi kaldırmak amacıyla açtığı davadır. Bu dava sonucunda evliliği sona eren kadın, 300 günlük süreyi beklemeden tekrardan evlenme imkanına kavuşur.

Yazımızda iddet süresinin kaldırılması davası tüm ayrıntılarıyla açıklanmış ve bir dava dilekçe örneğine yer verilmiştir.

İddet Müddeti(Süresi) Nedir?

İddet müddeti (süresi), bir kadının boşandıktan ya da eşinin ölmesinden sonra yeniden evlenmesi için beklemesi gereken 300 günlük süredir. Boşanan bir kadın bu süre tamamlanmadan, doğum yapmadan veya dava açarak iddet süresini kaldırmadan tekrardan evlenemez.

İddet müddeti TMK m.132'de şu şekilde düzenlenmiştir:

"Evlilik sona ermişse, kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak 300 gün geçmedikçe evlenemez.
Doğurmakla süre biter. Kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması veya evliliği sona eren eşlerin yeniden birbiriyle evlenmek istemeleri hâllerinde mahkeme bu süreyi kaldırır."

İddet Müddetinin Kaldırılması Davası Nedir?

İddet müddetinin kaldırılması davası, boşanan bir kadının 300 günlük iddet süresi bitmeden tekrardan evlenmek istemesi halinde, iddet süresinin kaldırılıp tekrardan evlenebilmesini sağlayan davadır.

İddet Müddetinin Kaldırılması Davası Şartları Nelerdir?

İddet müddetinin kaldırılması davası şartları şunlardır:

  • Evliliğin boşanma ya da erkeğin ölümü nedeniyle sona ermesi,

  • Kadının gebe olmadığına dair rapor vb. ispat belgelerinin bulunması,

  • Evliliğin sona ermesinin kesinleşmesinin üzerinden 300 gün geçmemiş olması.

Yukarıda yer alan 3 şartı karşılayan her kadın, iddet müddeti içinde dava açarak tekrardan evlenme hakkına sahiptir. 

İddet Müddetinin Kaldırılması Davası Nasıl Açılır?

İddet müddetinin kaldırılması davası, hukuki bir dilekçe ve diğer gerekli belgelerle birlikte kadının oturduğu yerdeki Aile Mahkemesine başvurulmasıyla açılır. 

İddet Müddetinin Kaldırılması Davasında Gerekli Belgeler

İddet müddetinin kaldırılması davasında gerekli belgeler şunlardır:

  • Kadının kimlik belgesi,

  • Dava dilekçesi,

  • Kadının hamile olmadığına dair resmi sağlık kuruluşlarından alınan rapor,

  • Evlilik erkeğin ölümüyle sona erdiyse, erkeğin nüfus kaydı veya ölüm belgesi,

  • Evlilik boşanmayla sona erdiyse, boşanmaya ilişkin mahkeme kararı ve mahkeme kararının kesinleşme şerhi.

DİKKAT: İddet müddetinin kaldırılması için usuli işlemlerin kanuna uygun olarak yapılması ve dava dilekçesinin mutlaka hukuki olarak yazılması gerekmektedir. Aksi halde uygulamada genellikle karşılaşıldığı üzere davalar doğrudan usulden reddedilebilir veya esasta hukuki gerekçeler yeterince açıklanmadığından dava kararında olumsuz sonuçlar çıkabilir. Bu anlamda sürecin başından itibaren alanında uzman bir aile hukuku avukatına danışılması faydalı olacaktır.

İddet Müddetinin Kaldırılması İçin Doktor Raporu Nasıl Alınır?

İddet müddetinin kaldırılması için doktor raporu, mahkemenin yönlendireceği bir resmi sağlık kuruluşuna başvurarak alınır. Resmi sağlık kuruluşunda bulunan ilgili Kadın Doğum Uzmanı tarafından kadının gebe olmadığı tasdiklenir ve bu rapor dava dosyasına sunulur.

İddet müddetinin kaldırılması için doktor raporu, dava açılmadan önce de alınabilir. Ancak mahkemeler dava açılmadan önce alınan doktor raporları yerine, mahkemede belirlenecek ve istenecek olan sağlık raporunu hükme esas alır. Bu sebeple dava açılmadan önce sağlık raporu alınmasına gerek yoktur. Yalnızca eğer gebeliğe dair bir şüphe varsa, dava açıldıktan sonra sürprizlerle karşılaşmamak adına teyit amaçlı bir doktora görünülebilir.

İddet Müddetinin Kaldırılması Davası Dilekçe Örneği

İddet süresinin kaldırılması davası dilekçe örneği için tıklayabilirsiniz: “iddet müddetinin kaldırılması dava dilekçesi

İddet Müddetinin Kaldırılması Davası Ne Kadar Sürer?

İddet süresinin kaldırılması davası yaklaşık 7-60 gün arasında sürer. 

İddet Müddetinin Kaldırılması Davası Masrafları

İddet süresinin kaldırılması davası masrafları yaklaşık 4000,00 TL’dir.

İddet Süresi Kaldırma Ücreti

İddet süresi kaldırma ücreti dava masrafları ve avukatlık ücretinin toplamından ibarettir. İddet süresi kaldırma dava masrafları yaklaşık 4000,00 TL’dir. Avukatılık ücreti ise avukatlık asgari ücret tarifesinde belirtilen ücretten az olmamak kaydıyla müvekkil ve avukat tarafından anlaşarak belirlenir.

İddet Müddetinin Kaldırılması Davası Yetkili Mahkeme

İddet müddetinin kaldırılması davası yetkili ve görevli mahkeme kadının oturduğu yerdeki Aile Mahkemesi’dir. Eğer kadının oturduğu yerde Aile Mahkemesi yoksa bu durumda Asliye Hukuk Mahkemeleri görevlidir.

Sonuç

İddet süresinin kaldırılması davası, evliliği sona eren kadının 300 günlük bekleme süresini kaldırmak için başvurduğu hukuki bir imkandır. Bu dava sonucunda çıkacak olan kararla kadın tekrar resmi olarak evlenebilir. Ancak gerek dava süreci içinde aksilik yaşanmaması gerekse dava sürecinin etkin ve hızlı şekilde yürütülmesi için alanında uzman bir aile hukuku avukatına danışılması faydalı olacaktır.