İSİM DEĞİŞTİRME DAVASI
İsim değiştirme davası, ismini değiştirmek için haklı bir nedeni olan kişilerin adlarını değiştirmek için açtığı dava türüdür. Bu davada isim değiştirme için sunulan sebepler haklı görülürse isim değişikliği yapılır.
E-Devlet İsim Değiştirme
E-devlet isim değiştirme, vatandaşların e-devlet üzerinden isimlerini değiştirmelerine olanak tanıyan bir hukuki bir imkandır. Ancak 2022 tarihinden itibaren e-devlet üzerinden isim değiştirme uygulaması kaldırılmıştır.
İsim Değiştirme Nasıl Yapılır?
İsim değiştirme, bir dilekçe ile asliye hukuk mahkemesinde dava açılması yoluyla yapılır.
Dava dilekçesi mutlaka hukuki şekilde hazırlanmalı ve isim değişikliği talebinin gerekçeleri anlatılmalıdır. İsim değişikliği için haklı nedenler sıralanmalı ve varsa tanıklar dahil her türlü delil dilekçeye eklenmelidir. Dilekçe içerisine uygulamaya yön veren örnek Yargıtay kararlarının da eklenmesi faydalı olacaktır.
İsim Değiştirme Davası Nasıl Açılır?
İsim değiştirme davası, bir dilekçe ile asliye hukuk mahkemesine başvurulmasıyla açılır. Dilekçe hazırlandıktan sonra dava harç ve masrafları ödenerek süreç tamamlanır ve duruşma günü beklenir.
Duruşma günü hakim tarafından dilekçe incelenecek ve akabinde isim değişikliği isteyen kişi dinlenecektir. Duruşmada da kişinin isim değişikliği talebini yine hukuki şekilde sözlü olarak ifade etmesi ve varsa tanıkların da dinlenmesi gerekir. Önemli olan hukuki şekilde haklı nedenlerin dile getirilmesidir.
İsim Değiştirme Şartları
İsim değiştirme şartları şunlardır:
-
İsmin değiştirme için haklı bir nedenin var olması,
-
İsmin gülünç olması,
-
İsmin alay konusu olması,
-
İsmin telaffuzunun zor olması,
-
İsmin benimsenmemesi,
-
İsmin çirkin olması,
-
İsmin ahlaka aykırı olması,
-
İsmin meslek ile bağdaşmaması,
-
Kişinin çevresinde başka bir isimle bilinmesi,
-
Din değiştirme,
-
Vatandaşlık değiştirme,
-
Cinsel tercih değiştirme,
-
Ailevi nedenlerin bulunması.
Yukarıda yer verilen isim değiştirme şartları, isim değişikliği yapılabilmesi için gereken bazı durumlardır. Yani sayılanlar yalnızca birer örnektir. Bu durumların dışında pek çok haklı gerekçe bulunabilir ve bu haklı gerekçelerle de isim değiştirilebilir.
İsim Değiştirme Davasında Süreç Nasıl İlerler?
İsim değiştirme davasında süreç şu şekilde ilerler:
-
Hukuki bir dava dilekçesi hazırlanır,
-
Dava harç ve masrafları ödenerek asliye hukuk mahkemesinde dava açılır,
-
Dava açıldıktan sonra mahkemece tensip tutanağı hazırlanarak ilgili kişiye bir duruşma günü verilir.
-
Duruşma gününde ismini değiştirmek isteyen kişi ve varsa tanıklar hakim tarafından dinlenir,
-
Mahkemece duruşmadan sonra karar verilir,
-
Karar kesinleştiğinde, karar ilgili Nüfus Müdürlüğüne gönderilir veya müzekkere yazılır,
-
Eski ismin yer aldığı resmi belgeler (T.C Kimlik Kartı, Pasaport, Sürücü Belgesi vb.) için değişiklik yapılır.
Kimler İsim Değiştirme Davası Açabilir?
İsim değiştirme davasını ismini değiştirmek için haklı bir nedeni olan herkes açabilir.
İsim değiştirme davasında haklı nedenler şunlardır:
-
İsmin gülünç olması,
-
İsmin alay konusu olması,
-
İsmin telaffuzunun zor olması,
-
İsmin benimsenmemesi,
-
İsmin çirkin olması,
-
İsmin ahlaka aykırı olması,
-
İsmin meslek ile bağdaşmaması,
-
Kişinin çevresinde başka bir isimle bilinmesi,
-
Din değiştirme,
-
Vatandaşlık değiştirme,
-
Cinsel tercih değiştirme,
-
Ailevi nedenlerin bulunması.
Yukarıda sayılanların dışında kişinin ismini benimsememesi, ismi ile bağdaşık olmaması veya hayatını etkileyecek düzeyde isminden memnun olmaması da haklı neden sayılabilir. Bu noktada haklı nedenin ispatı sağlanırsa isim değişikliği yapılabilir.
Gülünç ve Alay Konusu Olan İsmi Değiştirme
Gülünç ve alay konusu bir isme sahip olan kişinin isim değiştirme hakkı vardır. Gülünç ve alay konusu isme örnekler şunlardır:
-
Fethullah,
-
Satılmış,
-
Coşkun,
-
Olgun,
-
Okşa,
- Temel,
-
Geyik,
-
Bozali,
-
Hadiye,
-
Kaymak,
-
Keleş,
-
Yosma,
-
Yeter,
-
Tosun,
-
Şaban,
-
Abuzer,
-
İmdat,
-
Oral,
-
Tamam,
-
Cezve.
Yukarıda yer alan isimler gülünç ve alay konusu olması sebebiyle değişiklik yapılabilecek bazı adlara örnektir. Yani bu isimler dışında kişinin gülünç ve alay konusu bir isme sahip olması durumunda da isim değiştirme hakkı vardır.
Kişinin Farklı Bir İsimle Biliniyor Olması Nedeniyle İsim Değiştirme
Çevresinde farklı bir isimle bilinen kişinin ismini değiştirme hakkı vardır. Ülkemizde özellikle, kişinin resmi olarak bilindiği isim ile çevresinde bilindiği ve hatta ailesi tarafından da başka bir isimle çağrıldığı hallere sıklıkla rastlanmaktadır. Örneğin kişi resmiyette Muhterem olarak kayıtlı iken çevresinde Muharrem olarak biliniyor olabilir.
Bu tür durumlar kişinin yaşamını zorlaştırmakta ve aynı zamanda karışıklığa sebebiyet vermektedir. Dolayısıyla farklı bir isim ile hayatını devam ettiren kişinin dava açarak isim değiştirme hakkı bulunur. Bu davada tanık beyanlarının önemi büyüktür. Yani kişinin çevresindeki kişiler tanık olarak bu durumu doğrulamalıdır.
Telaffuzu Zor Olan İsmi Değiştirme
Telaffuzu zor olan bir isme sahip olan kişinin ismini değiştirme hakkı vardır. Ülkemizdeki etnik çeşitlilik sebebiyle de pek çok farklı dilden kelimde dilimize girdiğinden telaffuzu zor isimlerle karşılaşılmaktadır. Bununla birlikte, eski, geleneksel, yerel veya belirli bir yöreye ait bazı isimler de telaffuzu zor olarak nitelendirilmektedir.
Telaffuzu zor olan isimlere örnekler şunlardır:
-
Bahaeddin,
-
Elbruz,
-
Amina,
-
Müntaz,
-
Tacit,
-
Abdulcenap,
-
Malvina,
-
Anwar,
-
Talal,
-
Fermin,
-
Eflay,
-
Leysa.
Din Değiştirme Nedeniyle İsim Değiştirme
Din değiştiren bir kişinin ismini değiştirme hakkı vardır. Çünkü farklı bir dini benimsemek kişinin yaşamı için temel bir değişiklik anlamına gelir. Bu noktada kişinin yeni dini ile alakalı bir isim almak istemesi veya eski isminin yine eski dinine ait bir isim olması durumlarında isim değişitirilebilir.
Örneğin önceden müslüman olan ve ismi Ahmet olan bir kişinin ateist olması veya sonradan Hristiyan olması durumunda Ahmet ismini taşımak istememesi normaldir. Bu durumda kişinin ismini değiştirmek hakkı bulunur.
Yine aynı şekilde önceki ismi Ege olan ve dini bir gönderme taşımayan birinin Hristiyanlık dinine geçmesi sonrası ismini İsa olarak değiştirmek istemesi de mümkündür.
Vatandaşlık Değiştirme Sebebiyle İsim Değiştirme
Vatandaşlık değiştirme durumunda kişinin yaşadığı çevre ve aidiyet duyduğu ülke değişeceğinden, isim değiştirme hakkı bulunur.
Diğer Sebepler
İsim değiştirme davası açabilmek için kişinin haklı bir gerekçeye sahip olması yeterlidir. Bu bağlamda hangi sebeple olursa olsun isim değiştirmek için haklı görülebilecek herhangi bir nedene sahip olan kişiye isim değişikliği hakkı tanınır.
İsim Değiştirme Davası Ne Kadar Sürer?
İsim değiştirme davası 3 ay ile 5 ay arasında sürer.
İsim değiştirme davası tüm usuli işlemlerin doğru yapılması ve hukuki bir gerekçe hazırlanması ile tek celsede biter.
İsim Değiştirme Davası Ücreti
İsim değiştirme davası ücreti yaklaşık 2.000,00 TL’dir.
İsim değiştirme davası avukat ücreti ise avukat ile müvekkil arasındaki anlaşmaya bağlıdır. Ancak her yıl Resmi Gazete’de belirlenen Avukatlık Asgari Ücret tarifesine göre Asliye Mahkemelerinde görülecek olan davalar için en düşük ücret 17.900,00 TL’dir. Bu ücretin altında avukatlar dava alamazlar.
Avukatsız İsim Değiştirme Davası
Avukatsız isim değiştirme davası açılabilir. Bunun için hazırlanan dilekçenin yetkili ve görevli mahkemeye sunulması ve dava harç masraflarının ödenmesi yeterlidir.
Ancak avukatsız olarak açılan davalarda kanunen belirlenen usuli işlemlerde eksiklik yapılması veya dilekçenin hukuki şekilde yazılmaması davanın doğrudan reddine sebep olabilir. Bunun dışında davaların süresinin uzadığı ihtimallerle de sıklıkla karşılaşılır. Dolayısıyla alanında uzman bir avukatta danışılarak hareket edilmesi önerilir.
Sonuç
İsim değişikliği davası, mevcut ismini değiştirmek noktasında haklı sebepleri bulunan herkes tarafından açılabilecek bir davadır. Ancak bu davada söz konusu haklı nedenlerin mutlaka hukuki gerekçelerle izah edilmesi gerekir. Aksi halde yapılan başvuru reddedilebilir veya dava olumsuz sonuçlanabilir. Bu noktada alanında uzman bir avukata danışılması faydalı olacaktır.