KENTSEL DÖNÜŞÜM AVUKATI VE HUKUK BÜROSU
Kentsel dönüşüm avukatı, ekonomik ömrünü tamamlayan veya riskli durumda olan yapıların mevzuata uygun şekilde yeniden inşa edilmesi için hukuki hizmet vermektedir. Dolayısıyla güvenilir olan ve kaliteli yapı inşası sunan bir müteahhitle ya da yapı şirketi ile görüşülmesi, mülk sahipleri ile müteahhit arasında görüşmelerin sağlanması ve sözleşmelerin hazırlanması süreçlerini kentsel dönüşüm avukatı yürütür.
Kentsel Dönüşüm Avukatı
Kentsel dönüşüm avukatı, şehir içinde bulunan mevcut yapıların olası deprem riskine karşılık gerekli incelemelerini yaptırarak yeni yaşanabilir ve güvenli bir yapı ortaya çıkmasını sağlamaktadır.
DİKKAT: Mülk sahiplerinin en büyük sorunu hukuken güvenebilecekleri bir müteahhit veya yapı şirketi bulamamasıdır. Bu noktada Akkor Hukuk Bürosu olarak talep üzerine güvenilir yapı şirketleri ile iletişime geçilerek müvekkil mülk sahipleri ile görüşme sağlanabilmektedir. Böylelikle iletişim süreçleri ve hukuki destek süreci hızlı bir şekilde yürütülmektedir.
Bunun dışında mülk sahiplerinin seçtiği müteahhit veya yapı şirketleri varsa kentsel dönüşüm avukatı; yapıların kanuni gereklerinin karşılanmasını, usulüne uygun bir proje hazırlanmasını, mülk sahiplerinin haklarının hem müteahhit hem de devlete karşı korunmasını ve mülk sahipleri arasında hak dengesini kurmayı amaçlar.
Akkor Hukuk Bürosu başta İstanbul olmak üzere tüm Marmara Bölgesine müvekkillerine hukuki hizmet vermeyi amaçlamaktadır.
Kentsel Dönüşüm Avukatı Hizmetleri
Kentsel dönüşüm avukatı hizmetleri şunlardır:
-
Uygun bir müteahhit veya yapı şirketi bulunamadıysa bu şirketi bularak mülk sahipleri ile görüştürmek,
-
Riskli bir yapı varsa bu yapının riskli olduğunun tespiti için hukuki işlemleri yapmak,
-
Riskli yapı belgesine rağmen tahliyeyi gerçekleştirmeyen kişilerin tahliyesinin sağlanması,
-
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapılacaksa, sözleşme görüşmelerinin sağlanması ve sözleşmenin hazırlaması,
-
Müteahhit ile görüşmelerin sağlanması ve projenin takibi,
-
Projenin zamanında tamamlanması için hukuki destek verilmesi,
-
Yıkım ve yeniden inşa işlemleri için mülk sahiplerinin bilgilendirilmesi,
-
Güncel İmar Kanunu ve planlarına uygun olarak tüm yapı sözleşmelerinin hazırlanması,
-
Toplu ve büyük ölçekli dönüşümlerde ortak bir plan için hukuki görüşmelerin sağlanarak mülk sahiplerinin haklarının korunması,
-
Yapı ruhsatı ve iskan gibi binaların inşası ve kullanımı için temel gereklilikler için müteahhit ve mülk sahipleri ilegörüşmeler yapmak,
-
Mevcut durumda mülk sahiplerinin kira yardımı vb gibi hakları için danışmanlık hizmeti vermek,
-
Yapının dönüşmesini engelleyen kiracı veya dükkan bulunuyorsa bu bölümlerin tahliyesini sağlamak,
-
Gerekli görüldüğü takdirde belirli periyotlarda inşaatın takibatını üstlenmek ve plana uyulup uyulmadığını kontrol etmek,
-
Gerekli görüldüğünde çeşitli mimar, mühendis ve ilgili belediye çalışanları ile ortak çalışarak yapının kontrolünü sağlamak.
Kentsel Dönüşüm Avukatı İletişim Bilgileri
Akkor Hukuk Ofis Adresi: Kordonboyu, Ankara Cd. İst Marina No: 147A D: 263 K: 21, 34860 Kartal/İstanbul
Kentsel Dönüşüm Avukatı Telefon Numarası: +90 531 457 89 97 & +90 537 216 37 27
E-Posta Adresi: iletisim@akkor.av.tr
Mesai Saatleri: Hafta içi 09.00 – 18.00 (Mesai saatleri dışı randevu talepleri için ofisimizle ayrıca görüşmeniz gereklidir.)
Kentsel Dönüşüm Nedir? Kenstsel Dönüşüm Avukatı İle Çalışmanın Faydaları
Kentsel dönüşüm ekonomik ömrünü tamamlayan veya riskli bir bölgede afet riski barındıran yapıların değiştirilmesi veya yenilenmesidir. Bu bağlamda kentsel dönüşüm toplumu ve şehir korumayı amaçlar.
Kentsel dönüşüm hukuku ise başta idare hukuku, imar hukuku, medeni hukuk, kat mülkiyeti hukuku olmak üzere ilgili diğer hukuk dallarını bir araya getiren bir hukuk dalıdır.
Tüm bu sebeplerle yeni işa edilecek olan yapının da başta imar kanunu olmak üzere diğer tüm yasal kriterlere uygun ve afet riskini en aa indirgeyecek şekilde inşa etmek gerekir. Bu kouda ise mülk sahipleri çoğunlukla bir müteahhit veya yapı şirketi ile anlaşırlar. Bu anlaşmada bazı durumlarda bazı mülk sahipleri arasında anlaşmazlıklar çıkabilir veya müteahhit ile mülk sahipleri arasında uyuşmazlık çıkabilir. Ayrıca müteahhitin başta sunmuş olduğu plana uymaması, planı aksatması ve hatta kaçması gibi pek çok ihtimal gündeme gelmektedir.
Dolayısıyla sürecin başından itibaren alanında uzman bir gayrimenkul hukuku avukatı/bürosuna danışılarak hareket edilmesinde fayda vardır. Tüm hukuki sürecin yönetimi sağlandığında yukarıda sayılan risklerin ortaya çıkma ihtimali de bir o kadar düşük olacaktır. Ayrıca yaşanan çatışmaların en aza indirgenmesi, her bir mülk sahibinin hakkının koruması ve müteahhit ile alanında uzman birinin görüşmesi son derece faydalı olacaktır.
Kentsel Dönüşüm Mevzuatı ve Yetkili Kurumlar
Kentsel dönüşüm mevzuatı şunlardır:
-
5393 Sayılı Belediye Kanunu,
-
2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu,
-
775 Sayılı Gecekondu Kanunu,
-
3194 Sayılı İmar Kanunu,
-
2985 Sayılı Toplu Konut Kanunu,
-
5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu,
-
2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu,
-
5366 Sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun,
-
6292 Sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun,
-
6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve 6306 Sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliği.
Kentsel dönüşüm hukukunda yetkili kurumlar şunlardır:
-
T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı,
-
İller Bankası Anonim Şirketi,
-
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı,
-
Yerel Yönetimler.