NAYLON FATURA MAĞDURLARI NE YAPMALI?

Naylon fatura mağdurları, Vergi Mahkemesinde iptal davası açmalıdır. Bununla birlikte naylon fatura mağdurları, tahakkuk zamanaşımı, uzlaşma, cezada indirim, pişmanlık ve ıslah yollarına başvurarak mağduriyetlerini giderebilir.

Naylon Fatura Mağdurları Kimlerdir?

Naylon fatura mağdurları, bilmeden naylon fatura kullanan ve bu faturaları ticari defterine işleyen kişilerdir. Bu çerçevede naylon fatura kullanma suçlamasıyla karşı karşıya kalan, vergi mükellefleri ile şirket yönetici ve müdürleri naylon fatura mağduru kişilerdir.

Mevzuatımıza göre naylon fatura düzenlemek olduğu gibi naylon faturayı kullanmak da yasaktır. Ancak bir mükellefin kendisine düzenlenen faturanın naylon olduğunu bilmeden işlem yapması da mümkündür. Bunun sonucunda ise gerek idari gerek vergisel gerekse cezai açıdan yaptırımlarla karşılaşılabilir.

Uygulamada vergi denetçileri tarafından:

  • Ayrıntılı bir araştırma yapılmadan,

  • Sadece ilgili kişilerin ifadesinin alınması,

  • Naylon faturayı düzenleyen mükellefe ulaşılamaması,

Hallerinde, vergi tekniği raporu hazırlamakta ve doğrudan naylon fatura kullanıldığına dair rapor vererek, cezalı vergi tarhiyatı yapmakta ve mükellefler hakkında suç duyurusunda bulunmaktadır. Bu durum ise pek çok alde naylon fatura kullanmayan veya bilerek kullanmayan kişileri zor duruma düşürerek mağdur etmektedir.

Çünkü naylon fatura kullanıldığı tespit edilerek rapor haline getirildiğinde, 3 kat vergi cezası kesilir ve hapis cezası istemiyle dosya Cumhuriyet Savcılığına gönderilir.

DİKKAT: BU TÜR HATALI vergi teknik raporları ile mükellefe ceza verilmesi ve tüm kapsamıyla ayrıntılı bir rapor hazırlanmadığı takdirde verilen TARHİYAT KARARLARI MAHKEME TARAFINDAN BOZULMAKTADIR.

Çünkü naylon fatura mağdurlarından olan kişiler hakkında, vergi memurları tarafından vergi suçu raporu düzenlenmemeli ve savcılıklara suç duyurusunda bulunulmaması gerekir. Ayrıca, naylon fatura mağdurları hakkında, vergi ziyai cezası 3 kat olarak uygulanmamalıdır.

DİKKAT: Tüm bunlara karşın, naylon fatura mağdurlarının başvurabileceği farklı hukuki imkanlar da vardır. Bunlar yazımızın devamında açıklanmıştır. Ancak öncelikle naylon faturadan nasıl korunulacağı açıklanmalı ve mükellefler bilgilendirilmelidir.

Naylon Fatura Mağduru Olmamak İçin Ne Yapmalı? 

Naylon fatura mağduru olmamak için şunların yapılması gerekir:

  • Firmanın satın alma ve mali işler ile görevli personeli, firmanın üst düzey yöneticileri ve ortakları olmak dahil olmak üzere, tüm firma ilgilileri naylon fatura hakkında bilgilendirilmelidir,

  • Ödemenin faturayı kesene yapıldığının ispatı için büyük miktarlardaki ödemelerin nakden yapılmayıp, mümkün olduğu kadar bankalar aracılığıyla yapılması, 

  • Çekle yapılan ödemelerde de hamiline yerine nama yazılı çekler kullanılması,

  • İlk defa mal veya hizmet alınacak olan firmalar için inceleme yapılmalıdır, (örneğin firmanın mali ve fiziki durumu, ticari faaliyetleri vb. gibi)

  • Bir mal veya hizmet alınmadan önce fatura sorgulanmalı, özellikle malı satan ile faturayı kesen firmanın eşleşmesine dikkat edilmelidir,

  • Bir mal alımında faturanın hemen kesilmesi için gayret gösterilmelidir,

  • Ticari ilişkide olunan firmaların piyasada bulunan emsallerine göre bariz ucuz malların alınmasından kaçınılmalıdır,

  • Sıklıkla naylon fatura düzenlenen mal veya hizmet grupları için alım yapıldığında ekstra dikkatli olunmalıdır,

Yukarıda yer alan tüm hususlara dikkat edilse bile bazı durumlarda mükellefler farkında olmadan naylon fatura ile işlem yapmakta ve bunun karşılığında kendilerine ceza kesilmektedir. Bu hallerde mükelleflerin naylon fatura kullanımından kaynaklı ağır sonuçları ortadan kaldırmak için başvurabileceği pek çok yol bulunur.

Naylon fatura mağdurları ne yapmalı sorusunun ayrıntılı cevapları aşağıda açıklanmıştır.

Naylon Fatura Mağdurları Ne Yapmalı?

Naylon fatura mağdurları, haksız ve hukuka aykırı vergi veya ceza ihbarnamesine karşı vergi mahkemesinde iptal davası açmalıdır. Bununla birlikte, pişmanlık ve ıslah yoluna başvurarak naylon fatura mağduriyeti giderilebilir.

Vergi cezaları; ikmalen, re’sen veya idare tarafından tarh edilmiş olan vergilere ilişkin kesilmiş olabilir. Ayrıca, ihtirazi kayıt konularak verilmiş olan beyannameler neticesinde tarh edilen vergiler için de işlem yapılmış olabilir. Tüm bu hususlar için mükelleflerin dava yoluna başvurarak hakkını araması mümkündür. Bu şekilde mükellefe kesilen vergi borcu ve cezaları kaldırılabilir.

Aşağıda, naylon fatura mağdurları hakkında verilen cezaları tümden kaldıran veya cezayı azaltan tüm işlemlerayrıntılı olarak açıklanmıştır.

Naylon Fatura Mağduruna Ceza Verilmeyecek Haller

Naylon fatura mağdurlarının ceza almaması için yapması gerekenler şunlardır:

  • Vergi Mahkemesinde iptal davası açılması,

  • Tahakkuktan vazgeçme işlemlerinin yürütülmesi,

  • Yanılma ve görüş değişikliği iddiasının öne sürülmesi,

  • Pişmanlık ve ıslah kurumuna başvurulması,

  • Mücbir sebep iddiasının öne sürülmesi,

  • Tahakkuk zamanaşımı iddiasının öne sürülmesi.

Yukarıda yer alan haller naylon fatura mağdurlarının cezalarını ortadan kaldıran hallerdir. Bu hallerden bazısı mükellefin yapabileceği işlemlerden oluşurken bazıları ise doğrudan vergi dairesinin yapabileceği işlemlerdir. 

Vergi Mahkemesinde İptal Davası Açılması

Naylon fatura mağdurları ne yapmalı sorusunun ilk cevabı mükellefin vergi mahkemesinde iptal davası açmasıdır.

Bir vergi mükellefi kendisine gönderilen vergi veya ceza ihbarnamesinde belirtilen hususların hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsa ilgili vergi mahkemesinde vergi davası açabilirler. 

Vergi iptal davası, vergi idaresi tarafından, ikmalen veya re’sen tarh edilmiş her türlü vergi ve bu vergilere ilişkin cezalara karşı açılabilir. Ayrıca ihtirazi kayıtla verilmiş beyannameler nedeniyle tarh edilmiş vergilere karşı da yine vergi mahkemesinde iptal davası açılması mümkündür.

Vergi mahkemesinde dava açma süreleri 2577 Sayılı İYUK m.7’de düzenlenmiştir. İlgili hükme göre özel kanunlarda ayrıca bir süre belirtilmemişse, vergi mahkemelerinde dava açma süresi 30 gündür.

Vergi mahkemesinde açılan dava sonucunda, mahkeme tarafından vergi borçları veya cezaları tamamen ortadan kaldırılabilir. Bu durumda iptal talebi kabul edilmiş sayılacağından, dava sonucu vergi idaresine tebliğ edildiğinde vergi ve cezalar tahakkuktan terkin edilir yani silinir. 

Bunun yanında mahkeme cezanın bir kısmını onayıp diğer kısmını geçerli bulabilir. Son olaraksa dava kaybedilirse, cezalar onanacaktır.

Mükellefin naylon fatura mağdurlarından olması yani bilmeden sahte faturayı kullandığı bir durumda vergi kaçakçılığı suçu da oluşmamaktadır. Dolayısıyla burada vergi dairesi tarafından da vergi zıyai cezası kesilecekse 3 kat olarak değil 1 kat olarak ceza kesilmesi gereklidir. Aksi takdirde kanuna aykırı işlem tesis edilmiş olur. (DANIŞTAY 9. DAİRESİ,  27.01.2010 T., 2009/1991 E., 2010/267 K.)

DİKKAT: Sahte faturayı bilmeden kullanan naylon fatura mağdurları için, mükellefin sahte faturayı bilerek kullandığını dava içinde vergi dairesi ispatlamak zorundadır. Ayrıca bu tür bir belirleme yapılmadan durum savcılığa da intikal ettirilmemelidir.

Naylon fatura mağdurlarının dava yoluna başvurmadan zararlarını en az şekilde giderebileceği başkaca pek çok yol bulunur. Bu yollar aşağıda izah edilmiştir. Mağdurlar kendilerine uygun olan ve şartlarını karşıladığı herhangi bir yola başvurabilirler.

Naylon fatura mağdurlarının, mükellefiyet hali ve ticari durumlarına özel olarak bir strateji belirleyebilmek için alanında uzman bir vergi hukuku avukatı/bürosuna danışılması önerilir. Zira vergi hukuku içinde usuli işlemlerin doğru yapılması son derece önemlidir. Usuli işlemlerin tam ve eksiksiz yapılması ile sürecin etkin yönetimi sayesinde süreç en az zararla atlatılabilir.

Tahakkuktan Vazgeçme

Naylon fatura mağdurları ne yapmalı sorusunun ikinci cevabı mükellefin tahakkuktan vazgeçme işlemlerinin yürütülmesi için talepte bulunulmasıdır.

Vergide tahakkuktan vazgeçme, vergi cezalarının uygulanması için yapılacak masrafların, vergi veya ceza için belirlenen meblağdan daha yüksek olması durumunda uygulanır. Çünkü bu tür durumlarda devletin yapacağı işlemler vergi idaresine fayda değil zarar getirecektir. Dolayısıyla devlet tarafından yapılacak masraf tahsil edilecek olan meblağdan yüksekse tahakkuk ve tahsilden vazgeçilir.

Tahakkuktan vazgeçme, 200 Türk Lirası ve altında olan cezalarda, tahakkuk işlemleri için yapılacak masrafların da 200 Türk Lirası’ndan fazla olduğu hallerde gündeme gelir. (556 sıra no’lu VUK Genel tebliği ile 1.1.2024 yılı için) Bu tutar her yıl tekrardan belirlenir.

Bu şartlar karşılanıyorsa, mükellef ilgili şartların oluşması sebebiyle ilgili vergi dairesine başvurabilir. Ancak uygulamada bu işlemlerle meblağların düşük olması sebebiyle pek karşılaşılmaz.

Yanılma ve Görüş Değişikliği

Naylon fatura mağdurları ne yapmalı sorusunun üçüncü cevabı mükellefin yanılma ve görüş değişikliği işlemlerinin yürütülmesi için talepte bulunulmasıdır.

Vergide yanılma ve görüş değişikliği, yetkili vergi merciinin yanlış bir bilgi vermesi ya da bildirdiği görüşünü sonradan değiştirerek mükellefi yanıltması hallerinde oluşur. Dolayısıyla bu tür bir durumda mükellef cezalandırılmaz.

Bu durum Vergi Usul Kanunu m.369’da şu şekilde açıklanmıştır:

“Yetkili makamların mükellefin kendisine yazı ile yanlış izahat vermiş olmaları veya bir hükmün uygulanma tarzına ilişkin bir içtihadın değişmiş olması halinde vergi cezası kesilmez ve gecikme faizi hesaplanmaz.”

Yanılma ve görüş değişikliği nedeniyle ceza verilmeyecek hallere örnekler şunlardır:

  • Yetkili vergi kurumu ya da merciinin, mükellefe yazı ile yanlış açıklama yapması, 

  • Yetkili vergi kurumu ya da merciinin, bir süredir uygulanagelen işlemlerini sonradan değiştirmesi,

  • Yetkili vergi kurumu ya da merciinin, bir süredir uygulanagelen içtihadını sonradan değiştirmesi.

Ancak önemle belirtmek gerekir ki bir mükellefin yanılması kendisine kesilen cezayı ortadan kaldıracak, vergiyi ise ortadan kaldırmayacaktır. Bu noktada vergi idaresi tarafından gecikme faizi ya da ceza hesaplanmaz. Sadece vergi tarh edilir ve tahsil istenir.

Bu şartlar karşılanıyorsa, mükellef ilgili şartların oluşması sebebiyle ilgili vergi dairesine başvurabilir. 

Pişmanlık ve Islah

Naylon fatura mağdurları ne yapmalı sorusunun dördüncü cevabı mükellefin pişmanlık ve ıslah işlemlerinin yürütülmesi için talepte bulunulmasıdır.

Vergide pişmanlık ve ıslah, vergi idaresinden önce mükellefin kendi iradesiyle durumu bildirmesidir. Bu bildirim ile mükellef vergi zararını karşılayacağını beyan eder ve ceza verilmemesini talep eder.

Bu tür durumda, naylon fatura kullandığını bilemyen mükellef, sonradan bu durumu tespit eder ve aşağıdaki şartları yerine getirirse, hakkında vergi zıyai cezai uygulanmaz.

Vergide pişmanlık ve ıslahtan faydalanmak için gereken şartlar şunlardır:

  • Mükellefin başvurusundan önce herhangi bir resmi makama ulaşan bildirimin bulunmaması,

  • Mükellefin pişmanlık başvurusunun, vergi incelemesinden ya da konunun takdir komisyonuna gitmesinden önce yapılmış olması,

  • Vergi kaçakçılığı suçu söz konusu ise suç oluşturan fiilin tespitinden önce başvuru yapılmış olması ve bu başvurunun resmi olarak kayda geçirilmiş olması.

Yukarıdaki şartları yerine getirerek ilgili makama dilekçe ile bildirim yapanlar hakkında vergi zıyai cezası uygulanmaz.

Mükellefin yapacağı pişmanlık başvurusunda bazı eksiklikler bulunabilir. Örneğin vergi beyannamesi hiç verilmemiş olabilir. İşte bu tür eksikliklerde, mükellefin yaptığı pişmanlık başvurusundan sonra 15 gün içinde eksiklikler giderilmelidir. 

Bu şekilde tam ve eksiksiz hale getririlen başvurular sonucunda, mükellef haber verdiği ödemeler ile gecikmeden kaynaklı pişmanlık zammını haber verme tarihinden itibaren 15 gün içinde öder. Bu şekilde pişmanlık duyan mükellef cezadan kurtulur ve vergi zararlarını karşıladığı kabul edilir.

Tahakkuk Zamanaşımı

Naylon fatura mağdurları ne yapmalı sorusunun beşinci cevabı mükellefin tahakkuk zamanaşımı iddiasında bulunarak zamanaşımı işlemlerinin yapılması için talepte bulunulmasıdır.

Vergide tahakkuk zamanaşımı, vergi idaresi tarafından vergi tarh etme yetkisinin zamanaşımına uğrayarak ortadan kalkmasıdır.

Vergi zıyai ve özel usulsüzlük cezaları için zamanaşımı süresi 5 yıldır. Vergide genel usulsüzlük cezaları için zamanaşımı süresi ise 2 yıldır.

Vergi zıyai ve özel usulsüzlük cezalarında zamanaşımı, ilgili vergi alacağının doğduğu takvim yılını izleyen yılın 1. Gününden itibaren başlar. Genel usulsüzlük cezalarında ise cezayı gerektiren usulsüz işlemin yapıldığı yılı izleyen yılın 1. gününden itibaren zamanaşımı süresi başlar.

DİKKAT: Tahakkuk zamanaşımı, tahsil zamanaşımı ve hapis cezası gerektiren vergi suçları farklı zamanaşımı sürelerine ve usullere tabidir. 

  • Vergide tahsil zamanaşımı,  vergi asılları gibi vadelerinin rastladığı tarihi izleyen takvim yılından itibaren, 5 yıl içinde tahsil edilmez ise, zamanaşımına uğrar.

  • Hapis cezası gerektiren vergi suçlarında zamanaşımı süresi 8 yıldır.

Naylon Fatura Mağdurları İçin Cezayı Azaltan veya Kaldıran Haller

Naylon fatura mağdurlarının cezasını azaltması veya kaldırılması için yapması gerekenler şunlardır:

  • Ödeme,

  • Hata düzeltme,

  • Cezalarda indirim,

  • İzaha davet,

  • Uzlaşma,

  • Tahsil zamanaşımı,

  • Terkin,

  • Kanun yolundan vazgeçme,

  • Yargı kararları,

  • Ölüm,

  • Vergi afları.

Yukarıda yer alan haller naylon fatura mağdurlarının cezalarını azaltan veya kaldıran hallerdir. Bu hallerden bazısı mükellefin yapabileceği işlemlerden oluşurken bazıları ise doğrudan vergi dairesinin yapabileceği işlemlerdir. 

Ödeme Yapılması

Naylon fatura mağdurları ne yapmalı sorusu kapsamında, mükellefin vergi cezasını kaldırabilecek ilk yol, mükellefin cezaya ilişkin vergi dairesine ödeme yapmasıdır.

Vergi idaresi tarafından mükellefe gönderilen vergi ihbarnamesinin, mükellefe tebliğinden itibaren 1 ay içinde ödeme yapılırsa vergi cezaları tamamen kalkar.

Mükellef kendisine kesilen bu cezanın haksız olduğunu düşünüyorsa farklı yollarla cezanın önüne geçmeyi tercih edebilir. Ya da bu yolların dışında tamamen hatalı bir karar verildiğini düşünüyorsa Vergi Mahkemesinde cezanın iptali için dava açabilir.

Mükellef vergi cezasına karşı dava açmak istemiyorsa, dava açma süresinin sonunda cezayı öder. Dava açma yoluna gidilmez ve ceza da 1 aylık süre içinde ödenmezse, cezaya gecikme zammı uygulanır. Ayrıca eğer vergi zıyai dışında özel usulsüzlük varsa bunlara ilişkin de gecikme zammı uygulanır.

Mükellef vergi cezasına karşı dava açmak istiyorsa, mahkemenin vereceği karardan sonra karar olumsuzsa, ihbarnamenin tebliğinden itibaren başlayarak 1 ay içinde ödeme yapar.

DİKKAT: Mükellefe ödeme yapması için verilen 1 aylık süre, doğrudan ödemeler için geçerlidir. Eğer mükellef doğrudan ödeme yerine cezada indirim veya uzlaşma vb. gibi başkaca yollara başvurmak istiyorsa bu usuller için 1 aylık süre dışında ayrı süreler belirlenmiştir. 

Terkin

Naylon fatura mağdurları ne yapmalı sorusu kapsamında, mükellefin vergi cezasını kaldıran bir diğer durum, mükellefin terkin işlemlerinin yapılması için vergi dairesine talepte bulunulmasıdır.

Terkin, vergi dairesi tarafından vergi alacaklarından vazgeçilmesidir. Vergi dairesi tarafından terkin işlemi, tahakkuk eden veya tahsil edilmiş olan vergilere karşı tahakkukun iptali ya da verginin ret ve iadesi şeklinde yapılır. Bu şekilde mükellefin vergi borcu silinir ve ortadan kalkar. 

Terkin ile vergi idaresinin alacaklı olduğu tutarın bir kısmı veya tamamı silinebilir. 

Kanunlarımıza göre vergi dairesi tarafından terkin yapılabilecek hallere örnekler şunlardır:

  • Mücbir sebepler (yangın, deprem, su basması, kuraklık, haşere istisalı vb.) durumunda, mükellefin vergi ödedeiği varlıklarının en az 3’te 1’ini kaybetmesi,

  • Mücbir sebepler (yangın, deprem, su basması, kuraklık, haşere istisalı vb.) durumunda, mahsullerinin en az 3’te 1’ini kaybetmesi.

DİKKAT: Vergi ve cezaların terkin edilebilmesi için, vergi ve cezaların doğal afetten önce tahsil edilmemiş olması gerekir. 

İzaha Davet

Naylon fatura mağdurları ne yapmalı sorusu kapsamında, mükellefin vergi cezasını azaltan bir diğer durum, mükellef tarafından izaha davet uygulamasının yürütülmesidir.

İzaha davet, vergi mükellefi hakkında herhangi bir vergi incelemesi yapılmadan ve takdir komisyonuna sevk edilmeden önce, mükelleften ilgili vergisel durum hakkında açıklama istenmesidir.

İzaha davet uygulaması ile vergi mükellefi kişilere kesilecek olan vergi cezaları %20 oranında azaltılır. 

İzaha davet, vergi mükellefi için bir vergi incelemesine başlanmadan ve mükellefin takdir komisyonuna sevk edilmesinden önce yapılır.

DİKKAT: Bir mükellefin izaha davet edilebilmesi için, ön tespit işlem tarihine kadar mükellef hakkında bir ihbarın bulunmaması gerekir. 

VUK m.370/b’de belirtilen şekilde vergi ziyaına sebep olan mükellefler, izaha davet edilmez. Yani vergi kaçakçılığı suçunu işleyenler izaha davet edilmez. Ancak istisnai olarak, sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanan veya kullandığı iddia edilen mükellefler için:

  • Yanıltıcı belge tutarı 500.000 TL’yi  aşmayan (556 Sıra No.lu V.U.K Genel Tebliği ile 1.1.2024'den itibaren) veya,

  • Yanıltıcı belge tutarı ilgili takvim yılına ait mal ve hizmet alış tutarlarının %5’i aşmaması durumunda,

Mükellefler izaha davet edilir.

Mükellefin izaha daveti sonrasında, 30 gün içinde beyanname verilmesi, eksik beyanların tamamlanması ve gerekiyorsa eksik beyanların düzeltilmesi istenir. 

Ödeme süresi geçen bir vergi durumu varsa, bu defa gecikme zammıyla birlikte yapılan ödeme ile verginin %20’si kesilir. 

Ceza İndirimi

Naylon fatura mağdurları ne yapmalı sorusu kapsamında, mükellefin vergi cezasını azaltan bir diğer durum, mükellefin ilgili vergi dairesinden ceza indirimi talep etmesidir. 

Vergide ceza indiriminden faydalanmak isteyen mükellefler, vergi dairesi tarafından gönderilen ihbarnamenin tebliğinden itibaren 30 gün içinde ilgili vergi dairesine yazılı başvuru yapmalıdır. 

Ceza indirimi talep eden mükellefin indirimden yararlandırılması gerekir. Yani idare ceza indirimi talep eden ve bu indirim için usulüne uygun işlemler yapan mükellefin talebini reddedemez.

Kesilen vergi cezanın %50’sinin kaldırılması için; vergi ihbarnamesinin mükellefe tebliğinden itibaren 30 gün içinde vergi cezasının yarısını ödeyeceğini bildirmesi gerekir. Ayrıca, mükellefin teminat gösterirse ve vadenin bitmesinden itibaren 3 ay içinde cezayı ödeyeceğini vergi dairesine bildirirse yine cezada %50 oranında indirim yapılır.

Mükellef ve vergi dairesi uzlaşmaya kurumuyla anlaşmaya varmışsa, mükellef tarafından uzlaşılan vergi cezasının %75’i kanunda belirtilen sürede ödenirse, uzlaşmaya varılan tutar üzerinden ayrıca bir %25 indirim yapılır.

DİKKAT: Vergi cezalarında indirim tarh edilen vergi asıllarına etki etmez. Sadece cezalar bakımından uygulama alanı bulur.

Uzlaşma

Naylon fatura mağdurları ne yapmalı sorusu kapsamında, mükellefin vergi cezasını azaltan bir diğer durum, mükellefin ilgili vergi dairesi ile uzlaşma kurumuna başvurmasıdır.

Vergide uzlaşma, bir mükellefin kendisine kesilen cezaya karşı itiraz etmeden vergi dairesi ile anlaşma yoluna gitmesidir. Bu şekilde vergi dairesi vergi alacaklarının bir kısmından vazgeçerken, vergi mükellefi ise ödemesi gereken tutarı ödeyerek vergi borcundan kurtulmuş olur.

Vergide uzlaşma kurumuna, mükellefe ihbarnamenin tebliğinden itibaren 30 gün içinde başvurulur.

Vergide uzlaşma şu hallerde mümkündür: 

  • Vergi ödenmemesinin, mevzuata hakimiyet eksikliğinden ya da yanılmadan kaynaklanması,

  • Vergi hatası veya diğer maddi hataların bulunması,

  • Yargı mercileri ile idarenin verdiği kararlar arasında uyuşmazlık olması.

Vergi dairesi ile uzlaşma, tarhiyat öncesinde yapılabileceği gibi tarhiyat sonrasında da yapılabilir. Vergi mükellefi bu yollardan hangisini seçeceğine kendisi karar verebilir.

DİKKAT: Vergi dairesi ve mükellef arasında uzlaşma sağlanırsa, uzlaşmaya ilişkin vergiler hakkında artık dava açılamaz.

Tarhiyat öncesi uzlaşmaya başvurabilmek için vergi ziyaı cezaları ile toplamı 23.000 TL’yi aşan genel ve özel usulsüzlük cezası bulunmaldır. (556 sıra no’lu VUK Genel Tebliğ ile 01.01.2024 tarihinden geçerli olmak üzere)

DİKKAT: Tarhiyat öncesi uzlaşmaya başvurulur ve uzlaşmadan bir sonuç alınamazsa, mükellef artık tarhiyat sonrasında uzlaşma kurumuna başvuramaz.

Tarhiyat sonrası uzlaşmaya; ikmalen, re’sen ya da idare tarafından tarh edilmiş olan vergiler ve bu vergilere ait vergi zıyai cezaları için başvurulabilir. Yani, VUK m.359’da belirtilen vergi kaçakçılığı suçları için ve bu eylemlerde irtikap edilenlere veya iştirak edenlere verilecek cezalar uzlaşma kapsamına alınmaz.

Özetle, uzlaşma kapsamı dışında kalan veya uzlaşmaya başvurulamayan hallerde mükellefler, ceza indirimi yoluna veya dava açma yoluna başvurabilir.

Naylon Fatura Mağdurları Ceza Davası

Naylon fatura mağdurları ne yapmalı sorusu kapsamında özellikle merak edilen bir diğer husus vergi cezası ile birikte mükellefin ceza davasında ne yapması gerektiğidir. 

Çünkü naylon fatura mağdurları, suçsuz olduklarını ispatlayamazlarsa haklarında ceza davası açılabilir ve vergi kaçakçılığı suçundan ceza verilebilir.

Uygulamada özellikle vergi müfettişleri tarafından ayrıntılı bir inceleme yapılmadığı hallerle karşılaşılabilmektedir. Bu tür hatalı incelemeler sonucunda ise mükellefin naylon fatura kullanıldığı tespit edilerek rapor haline getirildiğinde, 3 kat vergi cezası kesilir ve hapis cezası istemiyle dosya Cumhuriyet Savcılığına gönderilir.

Gerek vergi mahkemesi süreci gerekse hapis cezası istemli ceza davasında, mükellefin etkin bir şekilde savunulması ve suçsuzluğunun ispatlanması gerekir. Bu anlamda sürecin başından itibaren alanında uzman bir vergi hukuku avukatı/bürosuna danışılması önem arz etmektedir.

Sonuç

Naylon fatura mağdurları ne yapmalı sorusu her geçen gün artarak gündeme gelmektedir. Zira mükellefler özellikle bilmeden kullandıkları sahte faturalar ile işlem yapmakta ve sonrasında naylon fatura mağdurları ne yapmalı sorusunu sormaktadır. Bu kapsamda her bir olayın ve mükellefin durumu farklı olduğundan sürecin başından itibaren alanında uzman bir vergi hukuku avukatı/bürosuna danışılması tavsiye olunur.