ONLİNE HUKUKİ DANIŞMANLIK
Online hukuki danışmanlık, bir konu hakkında hukuki sorunu ya da sorusu bulunan kişi ya da işletmelerin çevrimiçi platformlar aracılığıyla hukuki destek aldığı bir hizmet türüdür. Bu hizmet sayesinde kişiler hukuki problemleri için hukuki strateji belirlemekte ve çeşitli ihtimalleri avukatlara birlikte müzakere ederek sorunlarını çözmektedir.
Online Hukuki Danışmanlık Nedir?
Online hukuki danışmanlık, kişilerin ya da işletmelerin çevrimiçi platformlar üzerinden hukuki problemlerinin çözümü için avukatlara danışma imkanı sağlayan hukuki bir hizmet türüdür.
Online hukuki danışmanlık hizmetini avukatlık ruhsatnamesine sahip olan avukatlar ve hukuk büroları sağlamaktadır. Avukatlar dışında danışmanlık hizmeti veren kişi veya kurumlar yalnızca bir işin görülmesi için bilgilendirme yapmaktadır.
DİKKAT: Hukuki danışmanlık almak, yalnızca hukuki bir sorunun varlığı durumunda gündeme gelmemektedir. Tıp biliminin amacı insanların hasta olması sonrası onları iyileştirmek olmadığı gibi hukukun amacı da insanların hukuki ihtilaf yaşadıktan sonra bu sorunların çözülmesi değildir.
Hekimliğin asıl gayesi kişilerin hasta olmaması, hasta olmadan önleyici bir tıbbi hizmet sağlanmasıdır. Aynı şekilde hukukçuların da amacı, insanların hukuki bir ihtilafa girmeden iş ve işlemlerini hukuki usullere uygun sağlamasıdır. Bu anlamda herhangi bir hukuki işlemden önce alanında uzman bir avukata danışılması son derece önemlidir.
Online Hukuki Danışmanlık Türleri
Online hukuki danışmanlık türleri şunlardır:
-
GSM hatları üzerinden telefon ile görüşme sağlama,
-
Online platformlar aracılığıyla yüzyüze görüşme sağlama,
-
Mail ortamı üzerinden yazılı şekilde görüşme sağlama.
Telefon İle Görüşme
Online hukuki danışmanlıklar arasında GSM hattı üzerinden telefonla görüşme sağlama en sık tercih edilen yöntemdir. Telefon ile görüşme mesaj üzerinden veya arama yöntemiyle yapılır. Bu şekilde hukuki bir konu hakkında bilgi almak isteyen kişiler taleplerini avukata iletebilir ve gerekli iletişimi sağlayabilirler. Akkor Hukuk Bürosu müvekkillerine telefon ile görüşme imkanı sağlamaktadır.
Online Yüzyüze Görüşme
Online hukuki danışmanlıklar içinde özellikle genellikle şirketler ve tüzel kişiler ile çevrimiçi platformlar aracılığıyla online yüzyüze toplantı ve görüşme sağlanmaktadır. Nadiren de olsa kişiler de il dışında olmak ya da yurtdışında olmak gibi sebeplerden ötürü bu yöntemi tercih etmektedirler.
Online yüzyüze görüşme ya da toplantı yapmak Zoom veya Google Meet gibi uygulamalar üzerinden yapılabilir. Bununla birlikte içeriği itibariyle özellik arz eden bilgilerin bulunduğu toplantılar için özel talep doğrultusunda büromuz için hazırlanan yüksek güvenlikli platformlar kullanılabilir. Akkor Hukuk Bürosu müvekkillerine online platformlar aracılığıyla yüzyüze görüşme veya toplantı yapma imkanı sağlamaktadır.
Yazılı Görüşme
Online hukuki danışmanlıklar içinde sıklıkla kullanılan diğer bir yöntem yazılı görüşme yöntemidir. Yazılı görüşme yöntemi genellikle e-mail üzerinden veya WhatsApp/Telegram üzerinden yazılı şekilde yürütülür.
Yazılı görüşme genellikle danışmanlık noktasında hukuki problemi avukatlara iletmek ve ilk teması sağlamak için kullanılır. Bu şekilde bir avukat randevusu oluşturulabilir ve sağlıklı bir iletişim kurularak hukuki problem çözüme kavuşturulabilir.
Online Hukuki Danışmanlık Hizmetinin Kapsamı
Online hukuki danışmanlık hizmeti, hukuki problemi veya sorusu bulunan müvekkillerin avukatlara iletmiş olduğu sorun çerçevesinde bilgilendirme yapılmasını kapsamaktadır. Bu bilgilendirme müvekkilin talebi doğrultusunda ayrıntılı veya kısa/öz şekilde olabilir.
Genellikle online hukuki danışmanlık kapsamında kişilere veya şirketlere hukuki sorunun çözümünde çeşitli yol haritaları çıkartılır. Bu yöntemlerin her biri ise müvekkile ayrıntılı olarak olumlu ve olumsuz yönleriyle açıklanır. Yöntemlerden hangisinin seçileceği ise müvekkille birlikte fikir alışverişi yapılarak belirlenir.
Online hukuki danışmanlık almak noktasında müvekkillerin dikkat etmesi gereken en önemli husus problemi doğru şekilde avukatlara iletmektir. Danışılmak istenen konu hakkında avukata yanıltıcı bilgiler verilememeli, lehe-aleyhe tüm hususlar ayrıntılı olarak açıklanmalı, avukata güvenilmeli, çeşitli ihtimaller düşünülmeli ve ihtilaf konusu doğru tespit edilmelidir. Zira ancak bu şekilde avukat tarafından müvekkiline doğru bir hukuki strateji önerilebilir ve sorun çözülebilmektedir.
Bunlarla birlikte önemle belirtmek gerekir ki danışmanlık dışında dava süreci, hukuki bir sürecin takip edilmesi veya sürekli bir danışmanlık verilmesi, online hizmetin dışındadır. Bu hizmetlere ilişkin müvekkil ve avukat ayrıca bir görüşme sağlayacaktır.
Online Hukuki Danışmanlık Ücreti
Online hukuki danışmanlık ücreti 2024 yılı için saatlik 3500,00 TL’dir. Takip eden her saat içinse 1500,00 TL’dir.
Bu ücret her yıl Barolar Birliği tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre belirlenen ücrettir. Bu ücretin altında işlem yapılması yasak ve mümkün değildir.
DİKKAT: Danışmanlık verilecek hukuki konunun kapsamına göre belirlenen ücret değişkenlik gösterebilmektedir.
Sonuç
Hukuki danışmanlık, kişilerin ya da şirketlerin pek çok konuda hukuki olarak yapması gerekenlerin, atılması gereken adımların veya izlenmesi gereken yolun aydınlatılması için yapılan görüşmeleri ifade etmektedir. Bu anlamda hukuki soruların yanıtlanması ve doğru bir yol izlenmesi için alanında uzman bir avukata/hukuk bürosuna danışılması önem arz etmektedir.