PASAPORT TAHDİT KALDIRMA DİLEKÇESİ

Pasaport tahdit kaldırma dilekçesi, Türkiye’ye giriş yasağına sebep olan tahdit kodunun kaldırılması için mahkemeye sunulacak olan dilekçe türüdür. Pasaport tahdit kaldırma dilekçesi, yabancıların mahkemeye sunacağı dilekçelere bir taslak-örnek olması amacıyla hazırlanmıştır.

Pasaport Tahdit Kaldırma Dilekçesi Nedir?

Pasaport tahdit kaldırma dilekçesi, hakkında tahdit kodu tesis edilen yabancıların Türkiye’ye girişlerini sağlamak ve tahdit kodunun kaldırılması amacıyla mahkemeye sundukları dilekçedir. 

Pasaport Tahdit Kaldırma Dilekçesi Örneği

Pasaport tahdit kaldırma dilekçesi örneği, tahdit kodunun ve Türkiye’ye giriş yasağının kaldırılması için mahkemeye sunulacak olan dilekçelere örnek olması amacıyla hazırlanmıştır. 

 

PASAPORT TAHDİT KALDIRMA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

ANKARA NÖBETÇİ  İDARE MAHKEMESİ'NE

…/…/…

İTİRAZ EDEN      : (..........)

Adres                  : (..........)

AVUKATI/VEKİLİ: Avukat (..........)

Adres                  : (..........)

DAVALI : (DİKKAT: Eğer tahdit kodu sınır dışı etme kararına bağlı olarak tesis edilmişse davalı taraf sınır dışı etme kararını veren ilgili valiliktir. Ayrıca bu durumda yetkili mahkeme sınır dışı etme kararını veren valiliğin bulunduğu yer idare mahkemeleridir. Diğer ihtimalde eğer tesis edilen tahdit kodu sınır dışı etme kararına bağlı olmadan genel bir değerlendirme neticesinde verilmişse davalı Göç İdaresi Başkanlığıdır.)

KONU: (..........)

AÇIKLAMALAR

Bu bölümde müvekkile ait temel bilgiler ve durumu izah eden kısa bir bölüm yazılır ve pasaport tahdit kodunun kaldırılmasına ilişkin olarak hukuki gerekçeler temel ve basit şekilde sıralanır.

USULE YÖNELİK İTİRAZLARIMIZ:

Bu bölüm pasaport tahdit kaldırma dilekçesinin en önemli bölümlerindendir. Çünkü bu bölümde kanunlar gereği tahdit kodu konulması işlemlerinde usuli olarak yapılması gereken işlemlerin doğru yapılıp yapılmadığı açıklanır. Örneğin:

  • Tahdit kodunun kişiye usulüne uygun olarak tebliğ edilip edilmediği, 
  • Tahdit kodu koymaya yetkili makamın kod tesis işlemini gerçekleştirip gerçekleştirmediği,
  • Tahdit kodu tesis etmeye yetkili kişinin kodu tesis edip etmediği, gibi usuli işlemlere itirazlar hukuki olarak yapılır.

ESASA YÖNELİK İTİRAZLARIMIZ:

Bu bölüm pasaport tahdit kaldırma dilekçesinde, müvekkile konulan kodun hangi hukuki gerekçelerle kaldırılması gerektiği ve hangi nedenlerle hatalı şekilde işlem yapıldığının açıklandığı bölümdür. 

Dolayısıyla bu bölümde yabancıya konulan tahdit kodunun türü ne ise ona ilişkin hukuki açıklamalar yapmak gerekir. Ayrıca tahdit kodunun kaldırılması için hukuki izahlar yapılır ve örnek mahkeme kararları eklenir. Örneğin yabancı hakkında G 87 veya Ç 184 kodu konulmuşsa, bu koda ilişkin açıklama yapılması gerekir.

(Örnek mahkeme kararları için büromuza ulaşabilirsiniz.)

Son olarak bu bölümde yürütmenin durdurulması talep edilir. Yürütmenin durdurulması için idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararın doğması ve İdari işlemin açıkça hukuka aykırı olması gerekir.

DELİLER: Göç İdaresi tarafından düzenlenen Tahdit Kodu ve Kabul Edilemez Yolcu Formu, Müvekkile ait pasaport ve pasaport kayıtları, ve sair dilekçede kullanılan deliller yazılır.

HUKUKİ NEDENLER : YUKK, İYUK, AİHS, Uluslararası sözleşmeler ve sair yasal mevzuat yazılır.

NETİCE-İ TALEP: Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerle davamızın kabulüne,  müvekkil hakkındaki usul ve yasaya aykırı olan Göç İdaresi Başkanlığı tarafından  tesis edilen  tahdit kodu uygulaması için ÖNCELİKLE YÜRÜTMENİN DURDURULMASINA, DAVA SONUCUNDA İŞBU TAHDİT KODUNUN İPTALİNE, yargılama giderleri ve ücret-i vekaletin karşı tarafa tahmil edilmesine karar verilmesini saygılarımızla bilvekale arz ve talep ederiz. 

İtiraz Eden Vekili

Avukat ………………

EKLER: Ek:1

DİKKAT: Yukarıda yer alan pasaport tahdit kaldırma dilekçesi örneği, bir taslak mahiyetindedir. Aslolan tarafların her bir tahdit koduna ve yabancıya ait ayrıntılı ve özel bir sözleşme hazırlanmasıdır. Dolayısıyla yukarıda yer alan dilekçe örneği, hiçbir hukuki garanti vermemekte veya AKKOR HUKUK olarak hukuki sorumluluk doğurabilecek bir hizmet verildiği anlamına gelmemektedir.

Pasaport Tahdit Kaldırma Dilekçesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Pasaport tahdit kaldırma dilekçesinde dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Davacı olarak kimin gösterileceği mutlaka doğru belirlenmelidir. Aksi halde başvuru doğrudan usulden reddedilir,
  • Davanın hangi mahkemede açılacağı mutlaka doğru belirlenmelidir. Aksi halde başvuru doğrudan usulden reddedilir,
  • Tahdit kodu tesis edilmesine yönelik olarak usuli işlemlerin kanuna uygun olup olmadığı dikkatlice incelenmelidir.
  • Aynı şekilde esasa yönelik olarak tahdit kodunun kaldırılması için hukuki gerekçeler mutlaka örnek mahkeme kararları ile desteklenmeli ve ilgili tahdit koduna yönelik kişiye özel bir açıklama yapılmaldır.

Tüm tahdit kodlarının açıklandığı ve tahdit kodunun kaldırma işlemlerinde ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz: "tahdit kodları ve tahdit kodunun kaldırılması"

Pasaport Tahdit Kaldırma Dilekçesinde Avukatın Önemi ve Hukuki Yardım

Pasaport tahdit kaldırma dilekçesi için davanın gerek usuli olarak kanunlarda beliritlen şekilde açılması gerekse içeriğinde örnek kararlara dayanılarak hukuki gerekçelerle açıklama yapılması gerekir. Aksi halde yapılan başvurular doğrudan usulden reddedilebilir veya dava sonucunda tahdit kodu kaldırılmadan süreç uzayabilir.

Bu anlamda sürecin başından itibaren alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılması sürecin etkin yürütülmesi için faydalı olacaktır. 

Sonuç

Pasaport tahdit kodu kaldırma dilekçesi, tahdit kodunun kaldırılması için yapılacak olan başvuralara örnek olması amacıyla hazırlanmıştır. Dilekçenin örnek mahiyetinde olduğu unutulmamalı ve kişiye özel bir dilekçe içeriği hazırlanmalıdır.