PROFESYONEL FUTBOLCU ALACAKLARININ TAHSİLİ

Profesyonel futbolcu alacaklarının tahsili, TFF Uyuşmazlık Çözüm Kuruluna başvurulması veya genel mahkemelerde dava açılması yoluyla mümkündür. Bu şekilde futbolcular sözleşme gereği hak kazandıkları alacak haklarını tahsil ederler. Ayrıca profesyonel futbolcular alacaklarını tahsil edemediklerinde kulüplere ihtarname göndererek sözleşmeyi feshetme hakkına da sahiptirler. Sözleşme feshedildiği takdirde futbolcu serbest kalacak ve yine alacak haklarını talep edebilecektir.

FUTBOLCU ALACAKLARININ KAPSAMINA NELER DAHİLDİR?

Futbolcu alacaklarının kapsamına şunlar dahildir:

  • Aylık ücret,

  • Garanti ücret,

  • İmza ücreti,

  • Peşinatlar,

  • Maçbaşı olarak kararlaştırılan ücretler,

  • Maç primleri,

  • Diğer primler.

FUTBOLCU ALACAKLARI NE ZAMAN TALEP EDİLEBİLİR?

Futbolcu alacakları, ödeme gününün gelmesinden itibaren talep edilebilir. Buna hukuken alacağın muaccel olması denilmektedir. Yani profesyonel futbolcu alacaklarının tahsili için alacağın doğmuş olması gerekir.

Ödeme günü gelmesinden sonra kulüp tarafından herhangi bir ödeme yapılmazsa kulübe ihtarname gönderilir. İhtarname içeriğinde kulübün ödeme yapması gereken kalemlere yer verilir ve verilen mühlet içinde ödeme yapılması gerektiği ihtar olunur. Sonrasında herhangi bir sonuç alınamazsa Yani profesyonel futbolcu alacaklarının tahsili için işlemlere başlanır. Profesyonel futbolcu alacaklarının tahsili için temel olarak TFF Uyuşmazlık Çözüm Kuruluna başvurmak, genel mahkemelerde dava açmak ve icra takibi başlatmak yolları mevcuttur. 

FUTBOLCU ALACAKLARININ TFF UYUŞMAZLIK ÇÖZÜM KURULUNDA ÇÖZÜMÜ

Futbolcu alacaklarının TFF Uyuşmazlık Çözüm Kuruluna başvurarak tahsil edilmesi mümkündür. Ancak bunun için sözleşmede, doğacak uyuşmazlıklarda TFF Uyuşmazlık Çözüm Kurulunun yetkili ve görevli olduğuna dair madde bulunmalıdır. Eğer bu husus sözleşmede düzenlenmemişse, ayrı bir sözleşme yapılarak da uyuşmazlıklarda Uyuşmazlık Çözüm Kurulunun yetkili olduğu kararlaştırılabilir.

TFF Uyuşmazlık Çözüm Kurulu’na başvurular hukuki şekilde yazılmış bir başvuru dilekçesi ile yapılır. Dilekçenin eklerine ise başvuru için gereken başvuru ücretinin ödendiğine dair makbuz eklenir.

Futbolcu alacaklarının tahsili için Uyuşmazlık Çözüm Kuruluna verilecek dilekçede ve eklerinde bulunması gereken hususlar şunlardır:

  • Tarafların adı, soyadı, T.C. kimlik numarası, 

  • Taraflardan yabancı uyruklu birisi varsa pasaport numarası, kişi unvanı, TFF lisans/kod numarası, adresinin, varsa tebligata elverişli faks numarası, e-posta adresi ve telefon numarası,

  • Avukatın adı, soyadı, adresi, tebligata elverişli faks numarası, e-posta adresi, telefon numarası ve temsile yetkili olduğuna ilişkin belge,

  • Dava değeri/miktarı,

  • Davacının iddialarının hukuki, gerekçeli ve sıralı özeti,

  • İddiaya dayanak olan hususların ispatına yarayacak deliller,

  • Talep sonucu,

  • Tarafların ve avukatın imzası,

  • Başvuru ücretinin yatırıldığına dair makbuz örneği,

  • Uyuşmazlık Çözüm Kurulu’nun görevinin kabul edildiğini gösterir anlaşma.

DİKKAT: Profesyonel futbolcu alacaklarının tahsili için verilecek dilekçede eğer yukarıda sayılan unsurlardan birisi eksik olursa, dilekçe davacıya iade edilir. Eksik hususların tamamlanması için 7 günlük süre verilir. Bu süre içinde eksiklikler tamamlanmazsa başvuru reddedilir.

Yukarıda yer alan usuli işlemler tamamlandığında, dava dilekçesi karşı tarafa tebliğ edilir. Karşı taraf dava dilekçesinin kendilerine tebliğinden itibaren 7 gün içinde bir cevap dilekçesi sunmak zorundadır. Eğer bu süre içinde kulüp tarafından cevap dilekçesi verilmezse, kulübün cevap vermediği kabul edilir.

Tüm bu aşamalardan sonra süreç şu şekilde ilerler:

  • TFF Uyuşmazlık Çözüm Kurulu tarafından verilen karar TFF Genel Sekreterliğine bildirilir,

  • TFF Uyuşmazlık Çözüm Kurulu, gerekçeli kararını başvuru tarihinden itibaren en geç 4 ay içinde vermek zorundadır. 

  • Uyuşmazlık Çözüm Kurulu kararı haksız bulunursa, kararın taraflara tebliğinden itibare 7 gün içinde Tahkim Kuruluna itiraz edilebilir,

  • Tahkim Kuruluna itiraz edilmez veya itiraz edilir de Tahkim Kurulu bir karar verirse, bu defa karar kesinleşir.

  • Kesinleşen Kurul kararları, profesyonel futbolcu alacaklarının tahsili için TFF tarafından derhal uygulanır.

Anlaşılacağı üzere profesyonel futbolcu alacaklarının tahsili için yapılacak başvurularda özellikle dava dilekçelerinin hukuki şekilde hazırlanması büyük önem taşır. Ayrıca, kanunen belirlenen usuli işlemleri de süresinde ve yönetmelikte belirlenen şekilde yapmak gerekir. Aksi halde başvurular reddedilebilir, alacakların temin süresi uzayabilir veya başvurudan olumsuz sonuç alınabilir. Bu bağlamda sürecin başından itibaren alanında uzman bir spor hukuku avukatına danışılması faydalı olacaktır.

TFF Uyuşmazlık Çözüm Kurulu Başvuru Ücret ve Masrafları

TFF Uyuşmazlık Çözüm Kuruluna başvuru ücreti, dava konusu parasal değer ise bu değerin %3’üdür. Eğer başvuru konusu parasal bir değer değilse bu durumda TFF tarafından belirlenen maktu başvuru ücreti alınır. 

TFF Uyuşmazlık Çözüm Kuruluna başvuru için maktu ücret tarifesi 2024 yılı için şu şekildedir:

  • Süper Lig Kulüplerinden : 15.000 TL maktu,

  • TFF 1. Lig Kulüplerinden : 5.000 TL maktu,

  • TFF 2. Lig Kulüplerinden : 2.500 TL maktu,

  • TFF 3. Lig Kulüplerinden : 1.500 TL maktu,

  • Bölgesel Amatör Lig Kulüpleri : 1.500 TL maktu,

  • Diğer Amatör Lig Kulüpleri : 1.000 TL maktu.

FUTBOLCU ALACAKLARI İÇİN DAVA AÇILABİLİR Mİ?

Profesyonel futbolcu alacaklarının tahsili için için dava açılabilir. Profesyonel futbolcunun oynadığı kulüp şirket statüsünde ise alacak davası Asliye Ticaret Mahkemesinde açılır. Eğer kulüp dernek statüsünde ise alacak davası Asliye Hukuk Mahkemesinde açılır.

Profesyonel futbolcu alacaklarının tahsili için açılacak olan davalarda sözleşme hükümleri genel anlamda hizmet sözleşmeleri kapsamında değerlendirilir. Çünkü futbolcular İş Kanununa tabi değildir.

DİKKAT: Futbolcu alacakları için dava açılması için sözleşmede TFF Uyuşmazlık Çözüm Kurulunun yetkili olduğuna dair bir madde bulunmaması gerekir. Eğer böyle bir ibare varsa profesyonel futbolcu alacaklarının tahsili için TFF Uyuşmazlık Çözüm Kuruluna başvurulur. Çözüm kuruluna başvuru yukarıda ayrıntılı şekilde açıklanmıştır.

FUTBOLCU ALACAKLARI DOĞRUDAN İCRA TAKİBİNE KONULABİLİR Mİ?

Futbolcu alacakları doğrudan icra takibine konulabilir. Dava açılmadan doğrudan icra takibi açılmak isteniyorsa bu durumda ilamsız icra takibi gönderilir. Gönderilen takibe karşı kulübün 7 gün içinde itiraz etmesi gerekir. Eğer itiraz edilmezse icra takibi kesinleşecektir. 

Ancak uygulamada genellikle kulüpler ilamsız yapılan takiplere itiraz etmektedirler. Yapılan itiraz sonucunda ise itirazın kaldırılması talebinde bulunmak ya da itirazın iptali davası açmak gerekir.

Eğer önce dava açılmış ve dava sonucu karar alınmışsa bu durumda ilamlı icra takibi başlatılabilir. Bu durumda kulüp itiraz etmiş olsa bile elinde ilam niteliğinde belge bulunan sporcu avantajlı konumda olacaktır.

FUTBOLCU ALACAKLARINA İLİŞKİN HACİZ İŞLEMLERİ

Futbolcu alacaklarına ilişkin olarak kulübe karşı haciz işlemleri başlatılabilir. Bunun için kulübe yapılan icra takibinin kesinleşmiş olması gerekir. Bu sayede, kulüp hakkında gayrimenkul haczi, menkul haczi, araç haczi, banka hesabı haczi gibi genel haciz işlemlerinin hepsi yapılabilir. Yapılan haciz sayesinde ödeme yapmamakta ısrarcı olan kulüpten alacaklar zorla tahsil edilir.

Yukarıda sayılanlar dışında futbol kulüplerine özgü haciz yöntemleri ise şunlardır:

  • Kulübün Fikri ve Sınai Haklarına Haciz: Fikri ve Sınai haklar esasen marka hakları, ürün hakları, patentlerden oluşur. Bu sayede kulübün özellikle marka haklarına dair haciz yapılması mümkündür.

  • Sponsor Haczi: Kulüplerin anlaşmalı olduğu sponsor firmalarından olan alacaklarının haczedilmesi de mümkündür. Bu noktada bir müzekkere yollanarak kulübün sponsor firmada bulunan hesaplarındaki değerler haczedilebilir.

  • Hasılat ve Maç Geliri Haczi: Kulüplerin doğrudan kazanç kaynaklarından birtanesi de hasılat ve maç gelirleridir. Kulübün bu tür gelirlerine ilgili kurum ve kuruluşlara müzekkere yazılarak haciz konulması mümkündür.

  • Bonservis Alacaklarının Haczi: Kulüplerin kazanç sağladığı bir başka yol olan bonservis alacakları için de satış yapılan kulübe haciz müzekkeresi gönderilerek alacağın tahsili mümkündür.

  • Gayrimenkul Kiralarının Haczi: Kulüplerin mülkiyetinde bulunan ve kirada olan taşınmazlar hakkında kiracılara ihbarname gönderilerek alacakların tahsil edilmesi mümkündür.

Yukarıda yer alan hususlar profesyonel futbolcu alacaklarının tahsili için başvurulacak haciz yollarına birer örnektir. Bu yolların yanında kulübe transfer yasağı dahil olmak üzere idari yaptırımlar da bağlanabilir. Söz konusu hususlar alacağın tahsili noktasında kulüplere yaptırım olarak düzenlenmiştir.

FUTBOLCU ALACAKLARININ ÖDENMEMESİ NEDENİYLE FESİH VE ALACAKLAR

Futbolcu alacaklarının ödenmemesi nedeniyle futbolcu sözleşmesini feshedebilir. Buna göre ödenmeyen alacaklar için kulübe noter yoluyla bir ihtarname gönderilir. İhtarnamede kulübe ücreti ödemesi için 30 günlük süre verildiği ifade edilir. Bu süre içinde kulüp tarafından ödeme yapılmazsa, 30 günlük sürenin sona erdiği tarihten itibaren 7 gün içinde sözleşme feshedilebilir.

Futbolcu alacaklarının ödenmemesi nedeniyle futbolcu sözleşmesinin feshedilmesi hususu  TFF Profesyonel Futbolcuların Statüsü ve Transferleri Talimatı m.28’de şu şekilde düzenlenmiştir:

“Kulübün, futbolcunun ücretlerini ödememesi halinde, futbolcu sözleşmesini feshetmek arzusunda ise, kulübüne ve bilgi için TFF’ye noterden keşide edeceği bir ihtarname ile ücretinin 30 gün içerisinde ödenmesini bildirmek zorundadır. Kulüp, söz konusu mehile rağmen ücretini ödemediği takdirde, futbolcu mehilin sona ermesinden itibaren ancak 7 gün içinde sözleşmesini feshedebilir.”

Sözleşmenin feshedildiğine dair ihtarın da yine noter vasıtasıyla yapılmasında fayda vardır. Çünkü ileride doğabilecek uyuşmazlıklara karşı noter varsıtasıyla ihtarname gönderilmesi ispat kolyalığı sağlayacaktır. Zira TFF Tahkim Kurulunun önüne gelen bir uyuşmazlıkta ihtarnamede kulübe tebliğ şerhi bulunmasının gerekli olduğu ve bu şerhin bulunmadığı feshin talimatlara aykırı olduğu yönünde kararı mevcuttur. (TFF Tahkim Kurulu, E.2009/384, K.2009/410, T.03.07.2009)

DİKKAT: TFF Profesyonel Futbolcuların Statüsü ve Transferleri Talimatında belirtilidiği üzere futbolcunun noterde düzenleme şeklinde gönderdiği ihtarnamenin bir örneğini de bilgi amaçlı TFF‟ye göndermesi gerekir.

Sözleşmenin haklı nedenle feshi sonucunda futbolcunun alacakları için talepte bulunulur. Futbolcunun hak kazandığı ve alamadığı alacak hakları için yukarıda belirtilen usul ve esaslar geçerlidir.

SONUÇ

Profesyonel futbolcu alacaklarının tahsili için başvurulabilecek hukuki yollar Uyuşmazlık Çözüm Kuruluna veya mahkemelere başvurmaktır. Her iki başvuruda da dilekçelerin hukuki bir şekilde yazılması ve usuli işlemlerin doğru yapılması gerekir. Aksi halde başvurular usulden reddedilebilir veya taleplerden olumsuz sonuçlar alınabilir. Bu anlamda sürecin başından itibaren alanında uzman bir spor hukuku avukatına danışılması faydalı olacaktır.