ŞANTAJA UĞRUYORUM NE YAPMALIYIM?

Şantaja uğruyorsanız öncelikle şantajcı ile iletişimi kesmeli ve şantaja ilişkin belgeleri toplamalısınız. Bu aşamadan sonra şantaja uğranması nedeniyle Sulh Ceza Hakimliğine ve Savcılığa başvurmanız gerekir.

Özellikle cinsel içerikli görüntü nedeniyle şantaja uğranıyorsa, mutlaka şantajcının iletişim kurabileceği kanallar kapatılması ve alanında uzman bir bilişim hukuku avukatına danışılması gerekir. Zira şantaja maruz kalan kişi genellikle ortaya çıkmasından korktuğu bir durum nedeniyle kendisini yalnız hisseder ve bu durumu çevresine de anlatmaktan imtina eder. Bu durum mağdura psikolojik açıdan çok zarar verir ve şantajcı mağduru yalnız ve çaresiz hissettirerek istediklerini yaptırmaya çalışır.

DİKKAT: Şantaj yapılan görüntülerin özel bir yazılım ile silinerek imha edileceğini iddia eden şirket veya siteler genellikle dolandırıcıdır. Bu anlamda şantaja maruz kalmanın yanında mağdurların dolandırılmaması için hukuki ve yasal yollar dışındaki yollara başvurmaması önerilir.

Şantaja Uğramak

Şantaja uğramak, maddi veya manevi bir çıkar elde etmek için kişiye bir şeyi yapması veya yapmaması yönünde baskı uygulanmasıdır. Şantaj, mağdurun olumsuz olarak etkileneceği bir durumun tehdit unsuru olarak kullanılması olarak da tanımlanır.

Şantaja uğramak, günümüzde özellikle cinsel içerikli görüntülerin paylaşılması yönünde tehdit edilmek suretiyle gerçekleşir. Bunun dışında bir olayı açığa çıkarılması gibi çeşitli bilgi ya da belgelerin kullanılarak kişileri bir şeyi yapmaya veya yapmamaya mecbur bırakılması da şantaj suçunu oluşturur.

Şantaj, hiç tanınmayan biri tarafından uygulanabileceği gibi eski sevgili, eski arkadaş, eski eş ya da bir tanıdık tarafından da gerçekleştirilebilir.

Şantaja uğrayan kişi, mağdur olarak nitelendirilir. Bu çerçevede şantajcı, mağdurun özellikle manevi bütünlüğünü zedeleyerek huzursuz eder ve bu şekilde mağdurun iç huzur ve güvenliğini zarara uğratır. 

Şantaj genellikle uzun süre devam ettiğinden kişi üzerinde büyük bir baskı oluşturur. Özellikle şantajay arayacak bilgi ve belgeler varsa kişi toplum veya aile baskısı gibi sebeplerle bu durumu kimseye açıklayamaz ve şantajcının taleplerini yerine getirmeye çalışır. Oysa bu durum şantajcıyı durdurmayacak, fayda elde eden şantajlı eylem ve isteklerini artırarak devam ettirecektir.

Bu anlamda şantaja uğruyorum ne yapmalıyım sorusunun mutlak cevabı doğrudan şantajcı ile iletişimi kesmek, şantaja ilişkin bilgi ve belgeleri toplamak ve ivedilikle hukuki bir yardım almaktır. Bu şekilde kendini yalnız ve çaresiz hisseden mağdur psikolojik olarak rahatlayabilir ve kendisini hukuk nezdinde şantajcıya karşı hareket kabiliyetine kavuşur.

Şantaj Uğramak Suçu

Şantaj uğramak suçunun cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adlî para cezasıdır.

Şantaja Uğramanın Türleri

Şantaja uğramanın türleri şunlardır:

  • Bilgi veya belgeleri paylaşmak tehdidiyle şantaj yapılması,

  • Video, fotoğraf ve görüntü ile şantaj yapılması,

  • Sahte uzlaştırıcı şantajı,

  • Sahte belge ve kimlik kullanılarak şantaj yapılması,

  • Sahte avukat, polis, savcı veya asker şantajı.

Video Fotoğraf Görüntü Şantajı

Şantaja uğruyorum ne yapmalıyım sorusunu soran mağdurların maruz kaldığı şantaj türü genellikle şantajcının elinde olan cinsel içerikli videoların paylaşılması ile tehdit edilmesidir.

Bu şantaj türünde mağdur, karşı cinsle sohbet etmektedir. Sohbetin ilerleyen aşamalarında, sıradan sohbet yerini cinsel sohbete bırakır. Son aşamada ise cinsel sohbet yerine görüntülü cinsel sohbet yapılır. 

Şantajcılar mağdurun görüntülerini gizlice kaydederler veya mağdurun birkaç saniyelik görüntüleri üzerinde oynama yaparlar. Bu şekilde mağdurun cinsel görüntülerine ulaşan şantajcılar, bu görüntülerin paylaşılacağı tehdidiyle mağdura şantaj yaparlar.

Konu hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz: “video şantajı ve hukuki yardım

Ayrıca Whatsapp üzerinden şantaja uğruyorsanız tıklayabilirsiniz: “whatsapp cinsel dolandırıcılığı

Sahte Uzlaştırıcı

Şantaja uğruyorum ne yapmalıyım sorusunu soran mağdurların maruz kaldığı ikinci şantaj türü, şantajcının sahte uzlaştırıcı olarak para talep etmesidir.

Şantajcılar, kendilerini uzlaştırıcı olarak tanıtırlar ve cinsel içerikli sohbet etmenin suç olduğunu, belirli bir ücret verildiği takdirde kişi hakkında suç duyrusunda bulunulmayacağı veya dava açılmayacağı söylenir. Öyle ki mağdur adına sahte uzlaştırma belgeleri düzenlenerek mağdur ikna edilmeye çalışılır.

Sahte uzlaştırıcıların kullandığı ikinci yöntem ise cinsel içerikli sohbet edilen kişinin 18 yaşından küçük olduğu ya da belirli müstehcen içerikli paylaşımlar yapan sitelere giriş yapıldığı iddiasıdır. Bu şekilde mağdur hakkında belirli bir ücret verildiği takdirde dava açılmayacağı söylenir.

Bilgi Veya Belgeleri Paylaşmak Tehdidiyle Şantaj Yapılması

Şantaja uğruyorum ne yapmalıyım sorusunu soran mağdurların maruz kaldığı üçüncü şantaj türü, şantajcının elinde olan çeşitli bilgi ya da belgelerin paylaşılması ile tehdit edilmesidir.

Bu şantaj türünde şantajcı herhangi bir bilgiyi ya da belgeyi mağdurun çevresi ile paylaşmak veya kamu nezdinde açık paylaşım yapmakla tehdit etmektedir. Bu bilginin ortaya çıkmasından krokan mağdur ise şantajcının taleplerini yerine getirmek zorunluluğu hisseder. 

Şantajcı ise genelde para ister. İstisnai olaraksa bir şeyin yapılmasını veya yapılmamasını isteyebilir. Öyle ki şantajcı kendisinin menfaatine olacak her şeyi veya arzu ettiği şeylerin yapılmasını isteyebilir. Eğer bu tür farklı istekler meydana geliyorsa, şantajcı kişi şantaj suçunun yanında farklı suçları da işlemiş olabilir ve hakkında diğer suçlardan da dava açılır.

Sahte Belgeler ve Kimlikler

Şantaja uğruyorum ne yapmalıyım sorusunu soran mağdurların maruz kaldığı dördüncü şantaj türü, şantajcının sahte belge ve kimlikler üreterek mağduru tehdit edilmesidir.

Sahte belge veya kimlik düzenlemek günümüzde çok kolaydır. Bu yöntemle şantajcılar sahte ceza davası veya savcılık soruşturma evrakı da düzenleyebilirler. Bu belgelerin paylaşılmasıyla telaşa kapılan mağdurlar ise genellikle şantajcıya inanırlar. Ancak bu belgelerin herhangi bir geçerliliği bulunmamaktadır.

Sahte Akraba-Avukat-Polis-Savcı-Asker

Şantaja uğruyorum ne yapmalıyım sorusunu soran mağdurların maruz kaldığı beşinci şantaj türü, şantajcının kendisini avukat, polis, savcı, asker veya karşı cinsin yakını olarak tanıtması ve mağdurun tehdit edilmesidir.

Kendisini bu şekilde tanıtan kişilerin kullandığı yöntem yine mağdurun sürekli aranması, çeşitli sosyal hesaplardan rahatsız edilmesi ve bir suç işlendiği iddiasıyla kişiden para istenmesidir. Şantajcılar sürekli bu şekilde iletişime geçilerek mağdur üzerinde psikolojik baskı kurarlar.

Şantaja Uğruyorum Ne Yapmalıyım?

Şantaja uğrayan kişiler öncelikle şantajcı ile iletişimi kesmeli ve şantaja dair tüm bilgi ve belgeleri toplamalıdır. Bu aşamadan sonra şantaja uğrayan kişinin doğrudan savcılığa başvurak suç duyurusunda bulunması gerekir.

Eğer şantaj yapılan video ya da gönderi erişime açılmışsa, bu durumda suç duyurusunun yanında Sulh Ceza Hakimliğinden erişim engeli talep edilmesi gerekir. 

Bu kapsamda şantaja uğrayan kişilerin yapabileceği hukuki işlemler şunlardır:

  • Sulh Ceza Hakimliklerine İçerik Kaldırılması Talebi ile Başvurulması

  • Savcılığa Suç Duyurusunda Bulunarak Kimlik Tespiti İstenmesi

  • Suç Duyurusu Akabinde Ceza Davası Açılarak Şantajcının Cezalandırılması.

DİKKAT: Video ile şantaj yapan Türkiye’de bulunuyorsa; örneğin mağdurun eski sevgilisi, erkek arkadaşı, eşi ya da başka bir kişiyse kimlik tespiti yapılması daha kolaydır. Zira bu durumda savcılıklara yeterli delille başvurulduğunda şantajcıya ulaşılması kolaydır.

Şantajdan Nasıl Kurtulurum?

Şantajdan, şantajcı ile iletişimi kesmek ve şantajcının size ulaşabileceği tüm kanalları kapatarak kurtulabilirsiniz. Ayrıca, savcılığa suç duyurusunda bulunulması yoluyla da şantajdan kurtulmak mümkündür. Çünkü şantajcıların asıl amacı mağdurla iletişimde olmak ve mağdurdan para almaktır.

Şantajdan kurtulma yolunda ikinci aşama ise hukuki bir yardım alarak suç duyurusunda bulunmak, itibarın korunması amacıyla asılsız iddiaların dikkate alınmaması için suç duyrusunu içeren bir kamu duyurusu yapmaktır. 

Şantajdan kurtulma yolunda son aşama ise gerekli olduğu takdirde Sulh Ceza Hakimliğinden içerik tespiti ve kaldırılması talebinde bulunmak ve ceza yargılamasına devam ederek şantajcının yakalanmasını sağlamaktır.

DİKKAT: Video şantajı yardımı için hukuki yollar dışında kişiye sunulan tekliflere itibar edilmemelidir. Özellikle video içeriğinin çeşitli casus yazılımlarla karşı taraftan da silineceği iddası çoğunlukla asılsızdır. Bu tür yöntemlere itibar etmemek ve mümkün olduğunca alanında uzman bir bilişim hukuku avukatına danışılarak hukuki yollardan mağdurun hakkını araması tavsiye edilir.