SKUNK UYUŞTURUCU NEDİR? SKUNK UYUŞTURUCU CEZASI NEDİR?
Skunk uyuşturucu, farklı kenevir tohumlarının melezlenmesi sonucu elde edilen ve esrardan 20 kat fazla bağımlılık yapan bir esrar türüdür. Bu yönüyle skunk uyuşturucu içilen bir ot türüdür ve halk arasında Hollanda Esrarı olarak da bilinir.
Yazımızda; skunk uyuşturucu cezası, kullanım sınırı, mahkeme ve avukatların yapması gereken araştırmalar incelenmiştir.
Skunk Uyuşturucu Nedir?
Skunk uyuşturucu, farklı türde kenevir tohumlarının melezlenmesi ile elde edilen bir esrar türüdür. Skunk uyuşturucu içerisinde esrarın etken maddesi olan THC çok yüksek oranda bulunur ve klasik esrardan 20 kat daha fazla bağımlılık yapar. Skunk uyuşturucu halk arasında Hollanda Esrarı olarak da bilinir.
Skunk türü uyuşturucunun temel maddesi olan esrar, genellikle ot şeklinde bulunur ve sigara sarması yöntemiyle içilir. Dünyada en çok kullanılan yasadışı uyuşturucu türü esrardır. Bir esrar türü olan Skunk'ın kullanımı ise günden güne artmaktadır. Öyle ki artık kenevir ya da esrar yerine skunk kelimesi kullanılır hale gelmiştir.
Skunk türü uyuşturucu ülkemize genellikle yasadışı yollardan (Avrupa’dan) ve özellikle Hollanda’dan gelmektedir. Ancak son yıllarda kullanımının epey yaygınlaşmasıyla yasadışı olarak ülkemizde de üretilmektedir.
Skunk adı verilen esrar-kenevir türü normale göre 4-5 kat fazla THC bulundurur. Dolayısıyla çok daha hızlı bağımlılık yaratır ve psikolojik rahatsızlıklara yol açabilir.
Skunk Uyuşturucu Kullanma Cezası Ne Kadar?
Skunk uyuşturucu kullanma cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır.
Eğer uyuşturucu; okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi tedavi, eğitim, askerî ve sosyal amaçla toplu bulunulan bina ve tesisler ile bunların varsa çevre duvarı, tel örgü veya benzeri engel veya işaretlerle belirlenen sınırlarına iki yüz metreden yakın mesafe içindeki umumi veya umuma açık yerlerde kullanılırsa, kişiye verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Skunk Uyuşturucu Satma Cezası
Skunk uyuşturucu satma cezası 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 1.000 günden 20.000 güne kadar adlî para cezasıdır.
Skunk türü uyuşturucu satışı; okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi kamusal yerlerde ya da bunların belirlenen sınırlarına 200 metreden yakın mesafe içinde bulunan konumda işlenirse, verilecek ceza yine yarı oranında artırılır.
DİKKAT: Uyuşturucu satışı bir çocuğa yapılmışsa verilecek ceza 15 yıldan az olamaz.
Skunk Uyuşturucu Cezasında Kullanım Sınırına Göre Kullanıcı veya Satıcı Vasfı
Skunk uyuşturucu cezasında kişisel kullanım sınırı genellikle 600-700 gram arasındadır. Bu gramajın üzerinde uyuşturucu bulundurulması, kişinin kullanıcı değil satıcı olması ihtimalini gündeme getirir. Skunk uyuşturucu yakalanması sonucu cezanın içicilikten mi yoksa satıcılıktan mı verileceğinin ayrımı son derece önemlidir.
Her bir uyuşturucu için belirlenen kullanım sınırı farklıdır. Zira her bir uyuşturucunun ortalama olarak kullanılabilecek sınırı bellidir. Skunk uyuşturucu cezasında kişisel kullanım sınırının ortalama 600-700 gram olarak belirlenmesi ise bu uyuşturucunun temel maddesinin esrar-kenevir olmasıdır.
YARGITAY'A göre önceden olay sırasında ele geçirilmiş olan uyuşturucunun 1 yıllık kullanım sınırı esas alınarak karar verilmekteydi. Ancak yeni Yargıtay uygulamasında göre somut olay bazlı ve kişi bazlı kapsamlı bir araştırma yapılması gerekmektedir.
Örneğin YARGITAY bir kararında:
“Kırmızı sigara paketi içerisinde 14,88 gram, mavi sigara paketi içerisinde 12,25 gram ve şeffaf poşet içerisinde 4,90 gram olmak üzere üç parça halinde toplam 32,03 gram gelen ve “SKUNK” adı ile bilinen maddeler kullanım sınırlarında kabul etmiştir.” (Yargıtay 10.Ceza Dairesi’nin 07.01.2019 tarihli, 2018/5687 E., 2019/50 K.)
Kısacası her kişinin günlük veya yıllık olarak kullanabileceği doz veya gramaj miktarı farklıdır. Dolayısıyla öncelikle kişi bazlı ve olay bazlı bir araştırma yapılır. Yani kişinin kullanım sınırı her bir gram ve beyan ile incelenmeli, uyuşturucunun nasıl ve ne şekilde yakalandığı da ayrıca tespit edilmelidir.
Eğer ele geçirilen miktarın kullanım sınırları içerisinde olup olmadığının net olarak belirlenemezse, tespit için uzman bir bilirkişi raporu alınması gerekir. (Yargıtay 10. CD, E. 2017/7871, K. 2018/4029, T. 10.05.2018)
Bu durumda mahkemece ve avukat tarafından şu incelemelerin mutlaka yapılması gerekir:
-
Kişinin bünyesinin uyuşturucu kullanmaya direnci,
-
Kişinin sürekli kullanıcı olup olmaması,
-
Kişinin maddi durumu,
-
Kişinin beyanlarına dair kullanım ölçütünün belirlenmesi,
-
Uyuşturucunun miktarı,
-
İhtiyaç sınırı,
-
Kişinin uyuşturucu geçmişi vb.
Skunk uyuşturucu cezası ve kullanım sınırının belirlenmesinde, uyuşturucunun kişi üzerinde veya evinde nasıl yakalandığı ve kişinin beyanları da bir o kadar önemlidir. Kişinin satıcı olduğuna dair bulunan başkaca deliller varsa, 1 gram skunk türü uyuşturucu için de satıcılıktan ceza verilebilir. Bu anlamda tüm bir olay kendi somut şartları çerçevesinde ayrıntılı olarak incelenmelidir.
Skunk uyuşturucunun satış için mi yoksa kullanım için mi bulundurulduğu yönünde şu incelemeler yapılır:
-
Uyuşturucunun kullanıma veya satışa hazır şekilde paketlenip paketlenmediği, Paketlerin sayısı ve gramajı,
-
Kişinin yanında ya da evinde hassas terazinin bulunup bulunmaması,
-
Kişinin telefon WhatsApp ve Mesajlaşma incelemeleri,
-
Kişinin kolluk kuvvetlerine ne şekilde yakalandığı,
-
Kolluk beyanları ve tutanakları,
-
Kişinin savcılık ve kolluk tarafından uzun bir süredir takip edilip edilmediği,
-
İhbar varsa ihbarın niteliği,
-
Varsa tanık beyanları, gibi pek çok etken kişinin satmak için mi yoksa kullanmak için mi uyuşturucu bulunduğuna dair değerlendirmede kullanılır.
Yukarıda yer alan tüm hususların incelenmesi kapsamlı bir hukuki inceleme gerektirir. Dolayısıyla dava dosyasının kapsamlı şekilde ele alınması, ilgili tespitlerin yapılması, usuli işlemlerin ve delil elde etme yöntemlerinin hukuka uygunluğunun tespiti, uyuşturucunun yakalanma sürecinin incelenmesi ve özenli bir savunma için alanında uzman bir ceza hukuku avukatı/bürosuna danışılması faydalı olacaktır.
Sonuç
Skunk türü uyuşturucu, yüksek bir bağımlılık riskine sahiptir ve diğer pek çok uyuşturucu türü gibi insan sağlığına zararlıdır. Bu anlamda son derece zararlı olan bu uyuşturucunun kullanımı acilen bırakılmalı ve destek alınmalıdır.