TEKNE SATIŞI NASIL YAPILIR? TEKNE SATIŞ İŞLEMLERİ
Tekne satışı, tekne sahibi tarafından "https://umurbey.uab.gov.tr/login" sistemi üzerinden randevu alınarak yapılır. Randevu alındıktan sonra randevu gün ve saatinde gerekli belgelerle birlikte liman başkanlığına başvurularak tekne satış işlemleri tamamlanır.
Yazımızda tekne satışı nasıl yapılır, tekne satış işlemleri nelerdir, tekne satışı için gerekli evraklar nelerdir gibi sorular tüm ayrıntılarıyla açıklanmıştır.
Tekne Satış İşlemleri
Tekne satış işlemleri şunlardır:
- Umurbey vatandaş portalı üzerinden satıcı tarafından randevu alınır,
- Başvurulan Liman Başkanlığı tarafından sms yoluyla başvurucuya randevu gün ve saati gönderilir,
- Randevu gün ve saatinde gerekli belgelerle birlikte alıcı ve satıcı ilgili liman başkanlığına gider,
- Alıcı tarafından vergi dairesine giderek tekne harcı yatırılır,
- Satıcı ve alıcı tarafından kararlaştırılan ücret ödenir ve satıcı satış işlemini onaylar.
- Satış işlemi onaylandıktan sonra, Liman Başkanlığı tarafından yeni ruhsat verilerek satış işlemleri tamamlanır.
Ayrıca tekne satışı nasıl yapılır sorusunun hemen akabinde bu satışta hangi liman başkanlığından randevu alınır sorusu gündeme gelmektedir. Esasen hangi liman başkanlığından randevu alınacağı alıcı ve satıcının tercihine göre belirlenir. Teknenin hangi liman başkanlığına kayıtlı olduğu önemli olmaksızın tüm liman başkanlıklarından tekne satış işlemleri gerçekleştirilebilir.
Ancak eğer teknenin kayıtlı olduğu liman başkanlığı ile satış yapılacak liman başkanlığı farklıysa, satış yapacak liman başkanlığı tarafından teknenin kayıtlı olduğu liman başkanlığına bir onay yazısı gönderilir. Bu onay verildikten sonra tekne satış işlemleri tamamlanır.
DİKKAT: Tekne satış işlemlerinden sonra alıcı taraf eğer teknenin adını değiştirmek istiyorsa, teknenin satışı ile beraber bu işlemi yapmalıdır. Aksi halde teknenin yeni bağlama ruhsatı alındıktan sonra isim değiştirmek istenirse ek vergi ödenmesi gerekir.
Harca tabi olan ve tam boyu 5m ve üzeri olan teknelerden harç alınacaktır. Harçlar Vergi Dairelerine “Bağlama Kütüğü Ruhsatnamesi Harcı” açıklaması ile yatırılır. (Cinsi balık avlama ve ticari olarak deniz taşımacılığında kullanılanlar harçtan muaftır.)
Tekne Satışı İçin Gerekli Evraklar
Tekne satışı için gerekli evraklar şunlardır:
- Alıcı ve satıcının kimlik fotokopisi ve aslı,
- Alıcı ve satıcının son 6 ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafı,
- Teknenin, iskele veya sancak, baştan ve kıçtan çekilmiş olmak üzere 3 adet olmak renkli fotoğrafı,
- Teknenin motor seri no fotoğrafı,
- Bağlama kütüğü ruhsatının aslı,
- Tekne ticari ise vergi levhası ve oda kaydı,
- Satıcı veya alıcı tüzel kişi ise imza sirküleri, yetki belgesi, ticaret sicil gazetesi, vergi müdürlüğü ve vergi no beyanı, faaliyet belgesi.
Tekne Satış İşlemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tekne satış işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- Bağlama kütüğünde belirtilen ismi ile tekne üzerindeki ismin aynı olması,
- Bağlama kütüğünde belirtilen teknenin makine gücü yani BHP’nin teknenin gerçek durumuyla eşleşmesi,
- Bağlama kütüğünde belirtilen teknenin tescil boyu ile gerçek boyutun teknenin gerçek durumuyla eşleşmesi,
- Satıcının teknenin gerçek sahibi olması,
- Teknenin ilk resimleri ve son resimlerinin aynı olması,
- Teknenin satış sözleşmesinin usulüne uygun olarak hazırlanmış olması.
Teknelerin satış işlemlerinde çeşitli dolandırıcılık yöntemlerine aldanmamak, teknenin nitelikleri konusunda yanlış beyanlara itibar etmemek veya satış işlemlerinde dolandırılmamak için sözleşme yapılması önerilir. Özellikle ruhsata işlenen teknenin alınacak tekne ile aynı olması, ruhsat üzerinde sahtecilik yapılıp yapılmadığının tespiti, değişen parçaların olup olmaması gibi hususların incelenmesi gerekir.
Bu anlamda tekne satışı nasıl yapılır sorusunun satışı yapılacak tekne için özel olarak incelenmesi, satış sözleşmesinin hazırlanması gibi hususlar için sürecin başından itibaren alanında uzman bir deniz ticareti hukuku avukatına danışılarak hareket edilmesi faydalı olacaktır. Zira bu şekilde satış işlemi için usuli işlemlerin doğru yapılması, dolandırıcılık işlemlerinden uzak durulması sağlanacaktır.
Tekne Satış Sözleşmesi
Tekne satış sözleşmesi, tekne satışı için alıcı ve satıcı arasında imzalanarak satış işleminin güvence altına alındığı sözleşme türüdür.
Özellikle tekne satışı nasıl yapılır sorusunun en temel cevaplarından biri taraflar arasında tekne satış sözleşmesi imzalanmasıdır. Satış sözleşmesi hazırlarken teknenin özelliklerine ayrıntılı olarak yer verilmelidir. Ayrıca bu sözleşmenin teknenin gerçek sahibi ile yapılacak olmasına ve bağlama kütüğündeki unsurların teyitli olmasına dikkat edilmelidir. Sözleşmenin noter kanalıyla yapılması veya adi yazılı olarak yapılması da mümkündür.
Tekne Satışlarında KDV Oranı
Tekne satışlarında KDV oranı %18’dir.
Bağlama Kütüğü Nedir?
Bağlama kütüğü, gemi, deniz ve içsu aracının kaydedildiği, ana ve yardımcı kütüklerden oluşan ruhsattır. Bağlama kütüğü belgesinde, bağlama kaydı, re’sen tescil kaydı, yevmiye kaydı ile mâlikler listesi, işletenler listesi ve takyidatlar listesi bulunur.
Sonuç
Yazımızda tekne satışı nasıl yapılır sorusuna ayrıntılı olarak cevap verilmiştir. Bu işlemler sırasında, özellikle geminin mülkiyetinin devredilmesi sırasında dolandırıcılık yöntemlerinin kullanılmadığına dikkat edilmeli ve usule işlemlerin tam olarak yapıldığından emin olunmalıdır. Bu bağlamda tekne satışı nasıl yapılır, tekne satış işlemleri nelerdir gibi tüm merak edilen hususlar ve bu sürecin usulüne uygun olarak tamamlanması için alanında uzman bir deniz ticareti avukatında danışıması önerilir.