YABANCI İŞÇİ İŞ SÖZLEŞMESİ ÖRNEĞİ

Yabancı işçi iş sözleşmesi örneği, işveren ve yabancı işçi arasında imzalanan ve tarafların hak ve yükümlülüklerinin belirlendiği özel hukuk sözleşmesi türüdür. Bu örnek, tarafların aralarında akdedeceği sözleşmeye bir taslak-örnek olması amacıyla hazırlanmıştır.

Aşağıda Şirketlerin yabancı işçileri için yapacağı iş akdine örnek bir sözleşmeye yer verilmiştir.

Ancak işveren ve yabancı işçi için çalışılacak iş sahasına özgü (mühendislik, danışmanlık, şirket yöneticiliği gibi uzmanlık gerektiren veya spesifik iş dallarında) olarak hususi bir sözleşme hazırlanması için alanında uzman bir iş hukuku avukatı/bürosuna danışılması tavsiye edilir.

Yabancı İşçi İş Sözleşmesi Nedir?

Yabancı işçi iş sözleşmesi, yabancı uyruklu bir işçi ile Türk işveren taraf arasında imzalanan yazılı sözleşmedir. Bu sözleşme ile yabancı işçi, belli bir ücret karşılığında çalışmayı, işveren ise bunun karşılığında sözleşmede belirlenen ücreti ödemeyi taahhüt eder.

DİKKAT: Aşağıda yer alan sözleşmenin, yabancı işçinin Yabancı işçinin anlayabileceği Türkçe dışında ikinci bir dilde de sözleşmenin aynının hazırlanması önemlidir. Zira olası uyuşmazlıkları önlemek ve sözleşmenin geçersizliği noktasında tarafların haklarının korunması için bunun yapılması gerekir. Ayrıca, yabancı işçinin çalışma izni de olması gerektiğinden, çalışma izni  işlemlerinin usulüne uygun yapılması gerekir.

Yabancı İşçi İş Sözleşmesi Örneği

Yabancı işçi iş sözleşmesi örneği, yabancı uyruklu işçi ve işveren arasında imzalanacak yazılı sözleşmelere örnek olması amacıyla hazırlanmıştır. 

YABANCI İŞÇİ İŞ SÖZLEŞMESİ ÖRNEĞİ

1) TARAFLAR

İşbu Yabancı İşçi İş Sözleşmesi (Belirsiz Süreli İş Sözleşmesi);

“………………………………..”

Adresinde bulunan “…………..” (İşveren)

İLE

“………………………………..”

Adresinde bulunan “…………..” (İşçi)

Arasında, Aşağıdaki esas ve şartlar ile çalışma izninin çıktığı tarih itibari ile geçerli olmak üzere akdedilmiştir.

2) TANIMLAR

İşbu Sözleşmede başka şekilde tanımlanmış olmadıkça;

a. “…………..” taraf kısaca “Şirket” veya “İşveren” olarak,

b. “..................” taraf kısaca “Çalışan” veya “İşçi” olarak,

c. Şirket ve Çalışan ayrı ayrı “Taraf” veya müştereken “Taraflar” olarak,

d. İşbu Yabancı İşçi İş Sözleşmesi Örneği, belirli süreli olmak üzere “Sözleşme” olarak,

Anılacaktır.

3) KONU ve KAPSAM

3.1. İşveren, Çalışan’ı “……………..” olarak istihdam etmeyi kabul etmiştir. İşbu sözleşmenin kapsamı ve konusu, Çalışanın temel görevlerinin, yetki ve sorumluluklarının, hak, yükümlülükler ve menfaatlerinin açıklanması ile İşveren hak ve yetkilerinin belirlenmesidir.

4) SÖZLEŞMENİN SÜRESİ VE DENEME SÜRESİ

4.1. İşbu yabancı işçi iş sözleşmesi örneği, …/…/… tarihinden itibaren geçerli ve bağlayıcı olmak üzere süresi belirsiz olarak yürürlükte kalacaktır.

4.2. Çalışan’ın işe başlangıç tarihinden itibaren 2 (iki) ay deneme süresi olup, bu sürenin sonunda İşveren tarafından uygun ve başarılı bulunan Çalışan, Şirketin daimi çalışanı haline gelecektir. Taraflar, bu süre içinde işbu yabancı işçi iş sözleşmesi örneğini ihbarsız ve tazminatsız olarak feshedebilir. Fesih durumunda Taraflar herhangi bir tazminata hak kazanamaz.

5) GÖREVLER

5.1. Çalışan’ın görev tanımı, görevleri ve görev gereği işbu yabancı işçi iş sözleşmesi örneği süresi boyunca sürdürülecek olan İşveren Şirket içi ve dışı ilişkiler, Sözleşme’nin ayrılmaz bir parçası olan Ek-1 (Görevler ve Görev Tanımları)’de belirlenmiştir. İşbu Ek-1, sözleşme ile birlikte imza altına alınmış ve sözleşme ile yürürlüğe girecektir.

5.2. Çalışan görev ve yükümlülüklerinin sadakat ve özenle gerçekleştirecek ve Şirket’in faaliyetleri ile ilgili olarak kendisine verilen görevleri yerine getirecek, yetkilerini kullanacak ve Şirket’in menfaatini korumak ve kollamak için elinden gelen azami çabayı gösterecektir.

5.3. Çalışan bütün dikkat ve becerilerini işine ve Şirket faaliyetlerine adayacaktır.

5.4. Çalışanın görev yeri öncelikle ………………………………………………..,’dır/dur.

Ancak kalıcı veya geçici süre için çalışandan ……………………………………….. Çalışması istenebilir. 

5.5. Çalışan, işverenin ihtiyaçlarına göre ve ilgili kanunlarda düzenlenen sınırlar çerçevesinde, çalışanın görevini daha çok veya daha az detaylı biçimde tanımlayabileceğini veya tekrar tanımlayabileceğini, görev kapsamını değiştirebileceğini ve/veya Çalışanını çalışma yükünü azaltabileceğini kabul eder. Fakat bu değişiklikler hiçbir şekilde Çalışanın onayı olmadan maaş indirimine neden olamaz.

6) ÜCRET VE SAİR HAKLAR

6.1. Çalışanın aylık net ücreti …………. (TL/EURO/USD)’dir. Çalışanın ücreti, İşverenin takdirinde olmak üzere her yılın başında İşveren tarafından belirlenecek oran üzerinden yeniden düzenlenebilir. Bu ücret, her ay sonu Çalışanın …………… bankası ………………. İBAN numarasına Havale/EFT yoluyla ödenecektir.

Çalışan, banka hesabına ilişkin detayları ve değişiklikleri İşverene yazılı olarak bildirecektir. 

6.2. Çalışanın yıllık ücretli izin ve sosyal hakları konusunda 4857 sayılı İş Kanunu’nun ilgili hükümleri uygulanır. Yıllık ücretli izin, İşveren’e danışılmak ve onayı alınmak suretiyle ve İşverenin işletme ve ihtiyaçları dikkate alınarak İşveren ve Çalışan tarafından belirlenecek uygun tarihlerde kullanılacaktır.

6.3. Yukarıda düzenlenen işbu ücret, fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışmaya ve resmi ve genel bayramlarda yapılan çalışmalara ait ücretleri kapsar/kapsamaz.

6.4. Çalışan, maaşının diğer şahıslara ve işçilere açıklanmaması gereken gizli bir konu olduğunu kabul ve beyan eder.

6.5. Çalışana ayrıca verilecek haklar şunlardır:

Örneğin: Şirket aracı tahsisi, Şirket telefonu, Şirket bilgisayarı vb.

6.6. Şirket tarafından sağlanan herhangi bir hak veya ikramiyeler yine Ek-1’de (yabancı işçi iş sözleşmesi örneği ek-1) düzenlendiği şekilde olacaktır.

7) GENEL HÜKÜMLER

7.1. Çalışan, ilgili mevzuata, işyerinin her türlü çalışma şartlarına, iş disiplinine, iş sağlığı ve güvenliğine ve İşveren tarafından çıkartılmış ve çıkartılacak olan Yönetmelik, Genelge ve Talimat gibi genel düzenleyici nitelikteki işlemlere uymayı kabul ve taahhüt eder.

7.2. İşveren tarafından uygulanan ve uygulanacak her türlü talimat, yönetmelik ve sirküler işbu yabancı işçi iş sözleşmesi örneğinin ayrılmaz birer parçasıdır. Çalışan, aksine davranışının sözleşmenin İşveren tarafından haklı nedenle feshi sonucunu doğuracağını kabul ve taahhüt eder.

7.3. Haftalık normal çalışma süresi 45 saattir. İşveren haftalık çalışma süresini 4857 sayılı İş Kanunu’nun esasları dahilinde tanzim etmeye ve gerekli gördüğü durumlarda yeniden düzenlemeye hak sahibidir. Çalışan yukarıda geçen haftalık çalışma saatlerini kabul ettiğini beyan eder. 

7.4. İşveren’nin veya İşvereni temsilen amirinin talebi halinde çalışan; haftaiçi, hafta tatili, genel tatiller, resmi tatiller, ulusal ve dini bayramlarda çalışmayı ve/veya fazla mesai yapmayı peşinen kabul eder.

7.5. Çalışan, İşveren tarafından gerekli görüldüğü zamanlarda denkleştirme uygulamasını kabul eder.

7.6. İşveren, İşverenin harcama politikasına uygun olarak ve Çalışan’ın işbu yabancı işçi iş sözleşmesi örneğinden kaynaklanan görevlerini uygun bir şekilde yerine getirmesi amacıyla kendisi tarafından makul bir şekilde yapılan bütün seyehat, konaklama ve diğer sair harcamaları tevsik edici makbuz ve faturalarını ibrazı karşılığında kendisine geri ödeyecektir.

7.7. Çalışan, işbu yabancı işçi iş sözleşmesi örneği kapsamındaki işlerini görürken meydana getirdiği eserler üzerindeki haklarını, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun ilgili maddesi gereğince İşveren’e ait olduğunu ve İşveren tarafından kullanılacağını peşinen kabul eder.

7.8. Çalışan, başka bir şirket ile iş ilişkisi içinde bulunmadığını, önceki işvereni karşısında herhangi bir yükümlülüğü bulunmaksızın iş ilişkisini sona erdirdiğini ve kendisinin hiçbir rekabet yasağına tabi olmadığını beyan eder.

7.9. Çalışan, işbu yabancı işçi iş sözleşmesi örneği ile kendisi ile ilgili kişisel bilgilerinin toplanması, muhafaza etmesi ve işlenmesi için İşveren’e izin vermektedir. Söz konusu kişisel bilgiler, veri mahremiyeti gereklerine göre muhafaza edilecek ve işlenecek olup, istihdamın sevk ve idaresi amacıyla kullanılacaktır. İşveren bu bilgileri sadece kendi kanaatine göre işbu yabancı işçi iş sözleşmesi örneğinin icrası veya işlerin gereken şekilde yerine getirilmesi için üçüncü kişi veya ülkelere transfer edebilir.

8) ÖZEL HÜKÜMLER

8.1. Bu bölüm taraflar arasındaki anlaşmanın gereklerinden olan hususi şartları içerecektir. Bu bağlamda taraflar bu bölümü hususi olarak belirleyeceği şartlar noktasında anlaşmaya vardığı hükümleri ekleyecektir.

Bu bağlamda yabancı işçi iş sözleşmesinin hazırlanması ve her bir iş koluna, işçiye ve işverene özel olarak usulüne uygun hususi bir sözleşme hazırlanması için alanında uzman bir iş hukuku avukatı/bürosuna danışılması faydalı olacaktır. 

9) SÖZLEŞMENİN FESHİ VE DİĞER HÜKÜMLER

9.1. İşbu yabancı işçi iş sözleşmesi örneğinin feshi, 4857 sayılı İş Kanunu’nun ilgili hükümlerine tabi olacaktır.

9.2. Çalışan, ikamet adresindeki değişiklikleri 15 gün öncesinden İşverene haber vermekle yükümlüdür. Aksi halde İşveren tarafından Çalışana sözleşme kapsamında yapılacak tebligatlar, teslim alınmış sayılır.

9.3. İşbu yabancı işçi iş sözleşmesi örneğinde ve İş Kanunu ile işverene tek taraflı değişiklik hakkı verilen haller dışında, Sözleşmenin esaslı hüküm veya hükümlerinin değiştirilmesi, yürürlükten kaldırılması ve yeni ek hükümler konulması, ancak tarafların yazılı mutabaklarına dayanan ek sözleşme ile mümkün olacaktır. 

9.4. İşbu yabancı işçi iş sözleşmesi örneği Türkçe ve İngilizce olmak üzere hazırlanmış ve imzalanmıştır. İşbu lisan suretlerinde anlaşmazlık çıkması durumunda, Türkçe versyonu geçerli olur ve yorum bu dilde gerçekleştirilir.

9.5. İşbu yabancı işçi iş sözleşmesi örneğinden doğacak ihtilaflarda ……………………….. Mahkemeleri yetkilidir.

İşbu 9 ana maddeden ve bu ana maddelerin alt maddelerinden oluşan yabancı işçi iş sözleşmesi örneği, yukarıda yazılı tarihte 2 nüsha ve 2 dilde olmak üzere tanzim edilmiş, taraflarca okunup, anlaşılığ imza altına alınmıştır. Ayrıca sözleşme içeriğinde belirtilen ve referans olarak gösterilen Ek’ler, işbu sözleşmenin ayrılmaz birer parçasıdır. 

İŞVEREN İMZA:

ÇALIŞAN İMZA:

DİKKAT: Yukarıda yer alan yabancı işçi iş sözleşmesi örneği, bir taslak mahiyetindedir. Aslolan tarafların her bir yabancı işçiye ve görevlerine dair ayrıntılı ve özel bir sözleşme hazırlanmasıdır. Dolayısıyla özel bir sözleşme hazırlanması için alanında uzman bir iş hukuku avukatından/bürosundan destek alınmasında fayda vardır.

Yabancı İşçi İş Sözleşmesi Örneğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yabancı işçi iş sözleşmesi örneğinde dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Yabancı işçinin; çalışma izni bulunması, çalışma izni süresinin bilinmesi ve takip edilmesi, çalışma izninin gerektiği zamanlarda uzatılması,

  • Yabancı işçinin anlayabileceği Türkçe dışında ikinci bir dilde de sözleşmenin aynının hazırlanması,

  • Yabancı işçi iş sözleşmesinde, özel hükümlerin titizlikle ve hususi olarak düzenlenmesi,

  • Yabancı işçinin görev tanımının sınırları belirli olacak şekilde titizlikle belirlenmesi,

  • Yabancı işçi için belirlenecek ücretin usul ve yasaya uygun olması,

Yabancı işçi iş sözleşmesi mutlaka tarafların hak ve yükümlülükleri noktasında İşveren ihtiyaçlarına uygun ve hususi iş şartlarına özgün şekilde hazırlanmalıdır. Zira ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkta en kritik incelenecek nokta bu hususlar üzerinde olacaktır. Bu anlamda yukarıda yer alan yabancı işçi iş sözleşmesi örneğinin, bir taslak mahiyetinde olduğu unutulmamalıdır. 

Hususi bir sözleşme hazırlanarak olası uyuşmazlıkların önüne geçilmesi için alanında uzman bir iş hukuku avukatı/bürosuna danışılması faydalı olacaktır.

Sonuç

Yabancı işçi iş sözleşmesi örneği, İşverenin ve Yabancı işçinin hakları ve yükümlülüklerini düzenleyen sözleşmenin hazırlanması için bir taslak olması amacıyla hazırlanmıştır. Söz konusu sözleşme tarafların amaçlarına/isteklerine uygun ve mevzuatımıza aykırı olmayacak şekilde doldurulmalıdır.