A 99 TAHDİT KODU

A 99 tahdit kodu hakkında adli işlem yapılan ve bu yüzden yabancıya yurtdışı çıkış yasağı tesis edilmesine sebep olan koddur. Hakkında A 99 tahdit kodu konulan yabancının yurtdışına çıkışı yasaklanır. A 99 tahdit kodu dava açılması, idareye başvuru yapılması veya adli kontrolün kaldırılması yollarıyla iptal edilebilir. Ancak bu yolların dışında yabancının yurtdışına çıkışı mümkün değildir. 

Tüm bunlar yazımızda ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

A 99 Tahdit Kodu Nedir?

A 99 tahdit kodu, bir şekilde hakkında adli işlem yapılarak adli kontrol türlerinden olan yurtdışı çıkış yasağı verilen yabancılara konulan koddur. A 99 tahdit kodu, idare mahkemesi kararıyla, Göç İdaresi Başkanlığınca veya adli kontrole itiraz edilmedikçe kalkmayacaktır.

Tahdit kodları, Göç İdaresi Başkanlığının sistemi içinde bulunan ve Türk vatandaşlarının adli sicil kayıtlarına benzer bir sicilde tutulur. Bu kapsamda her yabancı için ayrı bir sicil bulunmaktadır. Yabancı için A 99 tahdit kodu konulacaksa bu sicile işlenir.

A 99 Tahdit Kodu Neden Konulur?

A 99 tahdit kodu, yabancı hakkında adli işlem yapılması ve bu sebeple yurtdışı çıkış yasağı verilmesi nedeniyle konulur. Örneğin yabancı kişi bir kavgaya karışmış ve hakkında adli işlemler yapılarak yurtdışına çıkma yasağı konulmuş olabilir. Bu durumda yabancının yurtdışına çıkışı, adli kontrol kararı kalkana kadar süresiz olarak yasaklanır.

Diğer tahdit kodları için tıklayabilirsiniz: “tahdit kodları ve tahdit kodunun kaldırılması”

A 99 Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır?

A 99 tahdit kodu, idare mahkemesinde iptal davası açılması, Göç İdaresi Başkanlığına itiraz edilmesi veya yabancıya verilen adli kontrolün kaldırılması yoluyla kaldırılır. 

A 99 Tahdit Kodunun Kaldırılması İçin Adli Kontrol Kararının Kaldırılması

A 99 tahdit kodu, yabancının yurtdışına çıkışını engeller. Yurtdışına çıkış engeli, yabancı hakkında adli kontrol kararı verilmesinin bir sonucudur. Dolayısıyla ilk yapılması gereken yabancının adli kontrol kararının kaldırılması işlemidir.

Adli kontrol kararının kaldırılması için adli kontrol kararının gözden geçirilmesi günlerininde değerlendirilmek üzere, ilgili mahkemeye dilekçe sunulur. Bu dilekçede yabancı hakkında verilen adli kontrol kararının kaldırılması için hukuki nedenler sıralanır.

Bu şekilde dava açılmadan da adli kontrol kararı ortadan kaldırılabilir ve yabancı hakkında tesis edilen A 99 tahdit kodunun da kaldırılması istenir. 

A 99 Tahdit Kodunun Kaldırılması Davası

A 99 tahdit kodunun kaldırılması davası, tahdit kodunun yabancıya tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde açılmalıdır. Eğer karar tebliğ edilmemişse, yabancının kodu öğrendiği günü izleyen günden itibaren 60 gün içinde dava açılabilir.

A 99 tahdit kodunun kaldırılması davası yetkili İdare Mahkemesinde açılır. Davacı olarak Göç İdaresi Başkanlığı gösterilir. 

DİKKAT: Uygulamada özellikle yabancı hakkında adli işlem yapıldığı, ancak adli işlemin sonucunun beklenmeden kişi hakkında A 99 tahdit kodu konulduğu görülmektedir. 

Ancak her durumda kişi hakkında A 99 kodu konulması hukuki değildir. Bu kodun ve yurtdışı çıkış yasağının kaldırılması için başvuru yapılmalıdır.

Yine uygulamada sadece şikayet üzerine kişiler hakkında işlem yapıldığı ve bu kişilerin ikamet izinlerinin iptal edildiği görülmektedir. Bu sebeple ikamet izni iptal edilenlerin iptal kararına karşı dava açması ya da hakkında A 99 kodu tesis edilmişse koda karşı iptal davası açması gerekir. 

Bu kapsamda özellikle savcılıklar tarafından verilen soruşturmaya veya kovuşturmaya yer olmadığı ya da mahkemece beraat kararı verilen yabancılara da A 99 tahdit kodu konulması açıkça  hukuka aykırılık teşkil etmektedir.

Dava dilekçesinde yukarıda yer alan hususların da hukuki bir şekilde yazılması ve kodun kaldırılması taleplerinin hukuki gerekçelerle açıklanması gerekir. Ayrıca dava dilekçesinin kanunda belirlenen usulde hazırlanması gerekir. Aksi halde başvurular usuli açıdan doğrudan reddedilebilir ya da davadan olumsuz sonuç alınabilir. Dolayısıyla sürecin yürütülmesi için alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılması önerilir.

A 99 Tahdit Kodunun Kaldırılması İçin İtiraz Başvurusu

A 99 tahdit kodunun kaldırılması için Göç İdaresi Başkanlığına itiraz yapılabilir. Göç İdaresi Başkanlığına yapılacak itirazlar kodun öğrenilmesi ya da yabancıya tebliğ edilmesinden itibaren 60 gün içinde yapılmalıdır.

Ancak uygulamada Göç İdaresi Başkanlığına yapılan itirazlardan olumlu sonuç alınma ihitmali düşüktür. Dolayısıyla itiraz başvurusu yerine bir üst başlıkta açıklanan İdare Mahkemesinde dava açılması yolunun kullanılması önerilir.

Deport Kararının Kaldırılması Davası

Hakkında A 99 kodu konulan kişi için genellikle deport yani sınır dışı etme kararı da verilir. Eğer bu şekilde yabancı hakkında deport (sınırdışı etme) kararı verilmişse, deport kararına karşı da iptal davası açılır. Deport kararına karşı iptal davası açıldığında, yabancı hakkında yapılan deport işlemleri durdurulur ve kişinin deport edilmemesi sağlanır. Yani dava devam ettiği sürece yabancı deport (sınırdışı) edilmeyecektir.

Deport kararının kaldırılması için açılan davalar uygulamada yaklaşık 1 yıl sürmektedir. Yani dava süresi olan 1 yıl boyunca kişi deport edilemez. Deport kararının kaldırılması davası, deport kararının tebliğinden itibaren 7 gün içinde açılmalıdır. 

DİKKAT: Deport kararına karşı davanın süresinde ve mümkün olan en kısa sürede açılması gerekir. Çünkü bu kişiler hakkında 7 günlük dava açma süresi beklenmeden deport işlemleri çok çabuk yapılır ve kişi sınırdışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Bu tür olumsuzluklarla karşılaşmamak adına hızlı hareket edilerek dava açılması önerilir.

Deport kararları ve deport kararının kaldırılması konusu hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz: “deport kararı (sınırdışı edilme) nasıl kaldırılır?”

Yabancının Tutuklanması (Geri Gönderme Merkezine Alınması) Kararına İtiraz

Hakkında tahdit kodu konulan ya da sınır dışı etme kararı verilen yabancılar, geri gönderme merkezine alınırlar. Yani uygulamada yabancıların tutuklanması olarak bilinen husus aslında kişinin idari gözetim altına alınarak geri gönderme merkezine götürülmesidir. 

Yabancının geri gönderme merkezinden çıkartılması için Sulh Ceza Mahkemesine itiraz edilir. Bu itirazlarda dilekçelerin hukuki olarak düzenlenmesi ve delillerin tam olarak belirtilmesi gerekir. Özellikle kişinin kaçma ve kaybolma şüphesinin bulunmadığı açıkça delilleriyle ortaya konulmalıdır.

Geri gönderme merkezleri ve yabancının geri gönderme merkezinden çıkarılması hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz: “geri gönderme merkezinde idari gözetim kararına itiraz

Tahdit Kodunun Kaldırılması Davası Ne Kadar Sürer?

Tahdit kodunun kaldırılması için Göç İdaresine yapılan başvurular ise yaklaşık 2 ay içinde sonuçlanır. Tahdit kodu kaldırılması davası yaklaşık 1 yıl sürer. 

Tahdit Kodunun Kaldırılması Davası Masrafları ve Ücreti

Tahdit kodu kaldırılması davası masrafları ortalama 3500 Türk Lirasıdır.

Masrafların içerisine devlete ödenen harçlar ve posta masrafları bulunmaktadır.

Sonuç

Tahdit kodunun kaldırılması için yapılacak olan başvurularda dilekçelerin hukuki gerekçelerle yazılmasına ve usuli işlemlerin doğru yapılıp yapılmadığına dikkat etmek gerekir. Zira başvuruların reddedilmesi veya dava sürecinin uzaması sonucu beklenmeyen olumsuzluklarla karşılaşılabilir. Dolayısıyla alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılması önerilir.