ALDATILAN ERKEK HUKUKEN NE YAPMALI?

Aldatılan erkek hukuken boşanma davası açmalı ve aldatmayı kanıtlamalıdır. Bu sayede aldatılan erkeklerin hukuken maddi ve manevi tazminat dahil olmak üzere tüm haklarına kavuşması mümkündür.

Yazımızda: 

  • Aldatılan erkek hukuken ne yapmalı?

  • Aldatılan erkek hukuken hangi haklara sahiptir?

  • Aldatılan erkek aldatıldığını nasıl ispatlar?

  • Aldatma sayılan haller nelerdir?

Sorularına ayrıntılı cevaplar verilmiştir.

Aldatılan Erkek

Aldatılan erkek, evlilik birliği içinde eşi başka bir kişiyle cinsel ilişki yaşayan kişidir. Yani aldatılan erkek kadının evlilik birliğine yaraşmayacak şekilde sadakatsiz davranışına maruz kalan kişidir. 

Erkeği aldatan kadın, boşanmada da kusurlu sayılacaktır. Çünkü aldatma Türk Medeni Kanunu’nda özel boşanma sebepleri arasında sayılmıştır. Bu kapsamda aldatılan erkek hukuki haklarını kullanarak kadına karşı boşanma dava sürecinden önce ve sonra hukuken avantajlı konumda bulunacaktır.

Aldatılan erkeğin aldatıldığını tam ve eksiksiz bir şekilde ispat etmesine gerek yoktur. Çünkü aldatma zaten gizli şekilde yapılır ve tam olarak kanıtlanması çok zordur. Bu çerçevede mahkemeler de aldatmanın gerçekleştiğine dair tam ispat aramaz ve yeterli vicdani kanaatle yani yaklaşık ispatla kişinin aldatıldığına dair emare olabilecek hususları inceler. Eğer incelemede kişinin aldatıldığı yönünde yeterli vicdani kanaat oluşursa, aldatılmaya hükmedilir.

Dolayısıyla aldatılan erkek, “aldatıldığımı nasıl kanıtlarım?” "aldatılan erkek hukuken ne yapmalı?" şeklinde düşünmemeli ya da ispat etmenin imkansız olduğu düşüncesiyle hareket etmemelidir.

DİKKAT: Aldatılan erkekler genellikle aldatıldığını, çeşitli mesajlaşmalar ya da eşinin sürekli başka biriyle görüştüğünden şüphe etmekle anlar. Bu noktada kadının telefon mesajlaşmaları da dahil olmak üzere hukuka aykırı sayılabilecek deliller eğer aile hayatının getirdiği kolaylık nedeniyle elde edilmişse, delil olarak kullanılabilir. Örneğin, normal şartlarda bir kişinin telefonuna erişmek hukuki değilken, erkeğin evli olduğu kadının telefonuna erişmesi olağan olduğundan bu durumda hukuka aykırı bir delil yoktur.

Hukuken Erkeğin Aldatılmış Sayıldığı Haller

Hukuken erkeğin aldatılmış sayıldığı haller şunlardır:

  • Kadın eşin başka biriyle cinsel ilişkiye girmesi,

  • Kadın eşin başka biriyle aynı yatakta fotoğraflarının bulunması,

  • Kadın eşin başka biriyle araç içinde, evde veya başkaca bir mekanda müstehcen fotoğraflarının bulunması,

  • Kadın eşin başka biriyle cinsellik yaşadığına dair, yazışma, fotoğraf vb. kayıtların bulunması,

  • Kadının başkasıyla tatile gitmesi ve gittiği yerde onu eşi olarak tanıtması, 

  • Kadın eşin, erkek evde yokken başka birini gece eve alması,

  • Kadının, erkekte bulunmayan cinsel yolla bulaşan bir hastalık kapması,

  • Kadın eşin başka biriyle ortak yaşam sürdürecek biçimde kalması, yaşaması veya onunla bulunması.

Yukarıda yer alan durumlar hukuken erkeğin aldatılmış olduğuna karine teşkil eden bazı örneklerdir. Dolayısıyla erkeğin aldatılmış sayılacağı haller bunlarla sınırlı değildir. Bu şekilde aldatmaya dair ciddi emare sayılacak pek çok hal, aldatma kapsamında girebilir. Yaşadığınız durum ayrıntılı incelenerek aldatma sayılıp sayılmayacağı araştırılmalıdır.

Hukuken Erkeğin Aldatılmış Sayılmadığı Haller

Hukuken erkeğin aldatılmış sayılmadığı haller şunlardır:

  • Kucaklaşma,

  • Öpme, 

  • Sarılma, 

  • Başka erkekle sadece mesajlaşma,

  • Başkasıyla mektuplaşma,

  • Başka erkekle telefonda konuşma,

  • Başkasının arabasına binme.

Yukarıda yer alan durumlar hukuken erkeğin aldatılmış sayılmadığı hallere bazı örneklerdir. Çünkü aldatma aslında zina yani cinsel ilişkiye girmeyi ifade etmektedir. Yukarıdaki örnekler ise zina sayılmadığından davanın aldatma nedeniyle açılmaması gerekir.

Buna karşın yukarıdaki davranışlarla birlikte aldatma olduğuna dair vicdani kanaate sebep olacak başka durumlar varsa o zaman aldatma nedeniyle boşanma davası açılabilir.

DİKKAT: Tüm bu durumlar zina sayılmasa bile elbette evlilik birliğini sona erdirmeye yetecek davranışlardır. Sadece bu durumda boşanma davası aldatmadan değil, evlilik birliğinin temelden sarsılması nedeniyle açılacaktır. Yani boşanma davasında yine erkek lehine olacak bu davranışlar için sadece açılacak dava farklı bir başlıkla ya da konuyla açılır.

Başka biriyle cinsel ilişki yani aldatma dışında boşanmaya sebep olacak hususlar için tıklayabilirsiniz: “en kolay boşanma sebepleri nelerdir

Aldatılan Erkek Hukuken Ne Yapmalı?

Aldatılan erkek hukuken kadının aldatmasına dair tüm delilleri toplamalı ve boşanma davası açmalıdır. Bu şekilde aldatılan erkek hukuken kendisine tanınan hakları kullanarak boşanabilir.

Boşanma davasından önce aldatılan erkek şunları yapmalıdır:

  • Aldatma eylemine dair mesajlaşma, fotoğraf, kamera kaydı, tanıklar vb. tüm delilleri toplamalı ve kayıt altına almalı,

  • Varsa tanıklarla tek tek görüşmeli,

  • Sosyal medya paylaşımları kayıt altına alınmalı,

  • İspata yarayacak kredi kartı hesap hareketleri, otel kayıtları vb. Gibi tüm deliller toplanmalı.

DİKKAT: Aldatılan erkek hukuken ne yapmalı sorusunun cevabı esasen ispata yarayacak bilgi ve belgelerin toplanarak dava açılmasıdır. Ancak bu süreçte kanunen belirlenen ispat ve dava usullerinin takip edilmesi, aldatmanın kanıtlanması ve tazminat hakları dahil olmak üzere sürecin yönetilmesi için alanında uzman bir aile hukuku avukatı/bürosuna danışılması tavsiye edilir.

Aldatılan Erkeğin Hukuki Hakları

Aldatılan erkeğin hukuki hakları şunlardır:

  • Kadından maddi ve manevi tazminat isteme hakkı,

  • Çocuğun velayetini isteme hakkı,

  • Nafaka alacağı talep hakkı,

  • Mal paylaşım davası açma hakkı.

Bu bölüme kadar aldatılan erkek hukuken ne yapmalı konusunda çeşitli cevaplar verilmiştir. Eğer erkek aldatıldığını yeterli vicdani kanaate ulaşacak şekilde yaklaşık olarak ispatlarsa, hukuken talep edebileceği hakların da çerçevesi genişleyecektir. Çünkü aldatan kadın eş kusurlu sayılacaktır.

Aldatılan Erkeklerin Nafaka Hakkı

Boşanma davasında aldatılan erkek hukuken ne yapmalı sorusunun ilk cevabı, erkeğin kadından nafaka talep etmesidir. Bu noktada erkek, tedbir nafakası, yoksulluk nafakası ve iştirak nafakası isteyebilir.

Tedbir nafakası, boşanma davası süresince ödenmesi gereken nafakadır. İştirak nafakası ise çocuklar için ödenmesi gereken nafakadır. Son olarak yoksulluk nafakası ise boşanma davası sonunda yoksulluğa düşme tehlikesi olan kişiye verilen nafakadır.

Aldatılan Erkeklerin Maddi ve Manevi Tazminat Hakkı

Boşanma davasında aldatılan erkek hukuken ne yapmalı sorusunun ikinci cevabı, erkeğin kadından maddi ve manevi tazminat talep etmesidir. Zaten aldatmanın başlı başına Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenen özel boşanma sebeplerinden olması ve aldatmanın boşanmaya sebebiyet vermesi nedeniyle erkek tazminat hakkına kavuşur.

DİKKAT: Maddi ve manevi tazminatların belirlenmesinde eşlerin kusur oranı dikkate alınır. Bu bağlanmda aldatma nedeniyle kusurlu olacak kadın aleyhine tazminata hükmedilir.

Aldatılan Erkeklerin Velayet Hakkı

Boşanma davasında aldatılan erkek hukuken ne yapmalı sorusunun üçüncü cevabı, erkeğin çocuğun velayetini talep etmesidir. Eğer kadın hayasızca bir yaşam sürüyorsa, velayetin erkeğe verilme olasılığı yüksektir.

DİKKAT: Aldatan taraf kadın olmasına ve boşanmaya da kadının sebep olmasına rağmen çocuğun velayeti kesin erkeğe verilir diye düşünülmemelidir. Çünkü çocuğun yaşı, anneye ihtiyacı, tarafların ekonomik durumu, çocuğun üstün yararı vb. Gibi pek çok husus velayetin verilmesinde tartışılması gerekir.

Aldatılan Erkeklerin Mal Paylaşım Davası Hakkı

Boşanma davasında aldatılan erkek hukuken ne yapmalı sorusunun dördüncü cevabı, erkeğin boşanma davasının yanında mal paylaşım davası açmasıdır. Uygulamada bilinenin aksine mal paylaşım davası ve boşanma davası ayrı davalardır. Ancak her iki dava birlikte açılabilir ve uygulamada da genelde birlikte açılır.

Aldatılan Erkek Hukuken Aldatıldığını Nasıl İspatlar?

Aldatılan erkek hukuken aldatıldığını her türlü delille ispatlayabilir. Çünkü aldatma nedeniyle açılan boşanma davalarında tam ispat yerine, aldatmanın varlığını kanıtlayacak yeterli vicdani kanaate ulaşılması yeterlidir.

Bu bağlamda aldatılan erkek hukuken aldatıldığını şu şekilde ispatlayabilir:

  • Zina (aldatma) eyleminin oluştuğuna dair tanık beyanları.  

  • Telefon görüşmeleri,

  • Mesajlaşmalar,

  • Zinayı ispatlamak için bir kereliğine ve olağan şekilde gelişerek alınmış ses kaydı,

  • Sosyal medya paylaşımları, 

  • Uçak,otel kayıtları veya bir yerin güvenlik kamerası görüntüleri, 

  • Fotoğraflar, 

  • Ödeme dekontları, hesap hareketleri, kredi kartı ekstresi, gibi her türlü delil aldatmanın ispatında kullanılabilir.

DİKKAT: Aldatılan erkekler genellikle aldatıldığını, çeşitli mesajlaşmalar ya da eşinin sürekli başka biriyle görüştüğünden şüphe etmekle anlar. Bu noktada kadının telefon mesajlaşmaları da dahil olmak üzere hukuka aykırı sayılabilecek deliller eğer aile hayatının getirdiği kolaylık nedeniyle elde edilmişse, delil olarak kullanılabilir. Örneğin, normal şartlarda bir kişinin telefonuna erişmek hukuki değilken, erkeğin evli olduğu kadının telefonuna erişmesi olağan olduğundan bu durumda hukuka aykırı bir delil yoktur.

Sonuç

Aldatılan erkek hukuken ne yapmalı sorusu, kadın eş tarafından aldatılan erkeğin boşanma sürecinde neler yaşayacağı ve boşanma davası sonucunda hangi hakları elde edebileceğine dair merak edilenleri kapsamaktadır. Bu noktada aldatılan erkek hukuken ne yapmalı konusu için yazımız bilgilendirici bir metin sağlasa da her bir olayın kendi şartlarında incelenmesi için alanında uzman bir aile hukuku avukatına/bürosuna danışılması önerilir.