ARAÇ DEĞER KAYBI DAVASI

Araç değer kaybı davası, bir trafik kazası sonucunda hasarlı araçta yapılan onarım veya parça değişimi işlemleri sebebiyle aracın düşen piyasa değerinin tazmin edilmesi için açılan davadır. Araç değer kaybı davası, karşı taraf araç sürücüsüne, aracın sahibine veya sigorta şirketine karşı açılabilir.

DİKKAT: Araç değer kaybı başvuruları için ilk olarak Sigortaya başvurulması ve araç değer kaybının tazmin edilmesi istenmelidir. Yani  sigortaya başvurulmadan araç değer kaybı davası açılması mümkün değildir. 

Eğer sigortaya başvurulmuş ancak sigortanın belirlediği fiyat düşük gelmişse, sigorta ret kararı vermişse veya sigorta 15 gün içinde cevap vermemişse şu iki hakkınız vardır:

  • Genel mahkemelerde araç değer kaybı davası açılması,

  • Mahkemede dava açmak yerine Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurulması. 

Araç değer kaybı için mahkemelerde açılan davalar uzun sürdüğünden tavsiye ettiğimiz Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurulmasıdır.  Eğer sigortaya başvurmuş olduğunuz halde sayılan durumlardan birine göre dava açmak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

  • Sigortaya başvurmadıysanız sigorta başvurusu için tıklayabilirsiniz: “değer kaybı sigorta şirketine başvuru

  • Sigortadan 15 gün içinde cevap alamadıysanız veya beklediğiniz miktarda ödeme yapılmadıysa, tahkim komisyonuna başvurmak için tıklayabilirsiniz: “araç değer kaybı sigorta tahkim komisyonu başvurusu”

Araç Değer Kaybı Nedir?

Araç değer kaybı meydana gelen bir trafik kazası sonucunda, araçta yapılan onarım veya parça değişimi işlemleri sebebiyle hasarlı aracın piyasa değerinin düşmesidir.

Araç Değer Kaybı Davası Nedir?

Araç değer kaybı davası, meydana gelen bir trafik kazası sonucu, araçta yapılan onarım veya parça değişimi işlemleri sebebiyle hasarlı aracın düşen piyasa değerinin tazmin edilmesi için açılan davadır.

Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?

Araç değer kaybı, aracın kaza sonrasında tam onarılmasına karşın değerinde düşüş yaşanacağı saiki ile hasarsız ikinci el piyasa rayici ve onarılmış ikinci el piyasa rayici arasındaki fark belirlenerek hesaplanır.

Yargıtay içtihatlarına göre de araç değer kaybında dikkate alınacak hususlar şunlardır:

  • Aracın modeli,

  • Aracın markası,

  • Aracın kaza tarihindeki yaşı,

  • Aracın kilometresi,

  • Aracın daha önceden kazalı olan, değişen, onarılan parçalarının bulunup bulunmaması,

  • Aracın 2.el piyasasındaki emsal bedelleri.

Esasen değer kaybı tespit raporu hazırlayan Sigorta Eksperleri, Bilirkişiler, Yargıtay içtihatlerine göre; Başvuru sahibine ait aracın hasarsız ikinci el değer tespitinde, sektörel bazda sigorta penetrasyonunda veri tabanı güvenilir internet sitelerinden, Yetkili Servislerin ikinci el departmanlarından, Galericilerden, açık oto pazarlarından realiteye yakın piyasa bedeli tespit edilmektedir. 

Ancak genelde uygulamada hasarı onarılmış aracın ikinci el değeri tespitinde, Yetkili Servislerin ikinci el departmanlarına, galericilere, onarım detayı aktarılmasına karşın bazı Yetkili Servislerin ilgili departmanları aracın onarım belirtileri görülmeden, genel fizyonomisi incelenmeden onarılmış aracın ikinci el değeri konusunda piyasa bilgisi verilmediği görülmektedir.

Araç değer kaybı hususunda örnek Yargıtay Kararı:

Yargıtay 17. H.D, E. 2013/3815, K. 2013/9854, 24.06.2013 T. sayılı kararı:

“… Hasar sebebiyle davacının aracında meydana gelen değer kaybının tespiti içingalericiden rapor alınarak tazminata hükmedilmişse de alınan rapor yetersiz olup hükme esas alınamaz. Mahkemece aracın hasar dosyası istenerek hasar gören parçaların değerlendirilmesi, aracın hasarsız haldeki rayiç değeriyle kazadan sonraki rayiç değeri belirlenerek aracın kaza sebebiyle uğradığı değer kaybının tespit edilmesi için uzman bilirkişiden rapor alınarak sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken eksik araştırma ve incelemeyle karar verilmesi isabetli olmamıştır”

Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?

Araç değer kaybı, değer kaybı için sigortaya başvurulmasına karşın bu başvurudan sonuç alınamaması halinde tazminat davası açılması yoluyla alınır.

Araç Değer Kaybı Davası Şartları

Araç değer kaybı davası şartları şunlardır:

  • Araç değer kaybının tazmini için Sigortaya başvurulmasına karşın olumsuz cevap alınması, beklenen bedelden düşük bir teklif verilmesi veya 15 gün içinde hiç cevap verilmemesi,

  • Hasarlı aracın perte çıkmamış olmaması,

  • Çift taraflı bir trafik kazası olması,

  • Değer kaybı talep eden tarafın %100 kusurlu olmaması,

  • Araçta hasar olması ve hasarın onarılmış olması,

  • Değer kaybı istenecek parçaların daha önce başka bir kazada onarılmamış veya değişmemiş olması,

  • Davanın yetkili ve görevli mahkemede açılmasıdır. 

Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır?

Araç değer kaybı davası, değer kaybı talep eden tarafın gerekçeli bir dilekçe ile Asliye Hukuk Mahkemesine başvurmasıyla açılır.

Eğer dava sigorta şirketine karşı açılacaksa görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemeleridir. Yani eğer davayı araç sürücüsü, maliki veya işleteni ile birlikte sigorta şirketine karşı açacaksanız Asliye Ticaret Mahkemelerinde dava açılmalıdır. 

DİKKAT: Araç değer kaybı davalarında, dava dilekçelerinin mevzuatta belirlenen usulde hazırlanması, dilekçe içeriğinde taleplerin hukuki bir şekilde izah edilmesi, kusur oranına ilişkin hukuki bir açıklama yapılması gerekir. Bu anlamda haklı bile olsanız hukuki bilgi eksikliğinden beklenen tazmin bedeline ulaşılamaması veya davanın reddedilmesi mümkündür. Dolayısıyla sürecin başından itibaren alanında uzman bir sigorta/tazminat hukuku avukatına danışılması önerilir.

Araç Değer Kaybı Davası Gerekli Belgeler

Araç değer kaybı davası gerekli belgeler şunlardır:

  • Dava dilekçesi,

  • Kaza tespit tutanağı,

  • Kusur oranı tutanağı

  • Ekspertiz Raporu,

  • Onarım belgeleri,

  • Sürücü ehliyet ve kimlik belgeleri,

  • Araç ruhsat belgeleri,

  • Sigorta Poliçesi,

  • Kazaya ilişkin fotoğraflar,

  • Varsa polis tutanağı.

Araç Değer Kaybı Davası Görevli ve Yetkili Mahkeme

Araç değer kaybı davası görevli ve yetkili mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Eğer dava sigorta şirketine karşı açılacaksa görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemeleridir.

Yani eğer davayı araç sürücüsü, maliki veya işleteni ile birlikte sigorta şirketine karşı açacaksanız Asliye Ticaret Mahkemelerinde dava açılmalıdır. 

Araç Değer Kaybı Davası Masrafları

Araç değer kaybı davası masrafları yaklaşık olarak 4500,00 TL’dir. Bu ücret içerisinde dava harç ve masrafları bulunmaktadır.

Araç Değer Kaybı Davası Ne Kadar Sürer?

Araç değer kaybı davası yaklaşık olarak 8-24 ay arasında sürer. Bu süre davanın usulüne uygun ve gerekli tüm şartların sağlanıp sağlanmamasına göre ya da mahkemelerin yoğunluğuna göre değişmektedir.

Araç değer kaybı sigorta şirketi başvurularında ise genelde 3 ay içinde sonuç alınmaktadır. 

Araç Değer Kaybı Davası Zamanaşımı Süresi

Araç değer kaybı davası zamanaşımı süresi, zarara uğrayanın zararını ve tazminat yükümlüsünü 2 yıldır. Eğer tazminat yükümlüsünü öğrenmesi veya zararı öğrenmesi gecikmişse 10 yıl içinde mutlaka dava açılmalıdır. Aksi halde alacak zamanaşımına uğrayacaktır.

Sonuç

Araç değer kaybı davası, trafik kazaları sonucu araçların 2.el piyasasındaki düşüşünü tazmin etmek için açılan davadır. Bu davalar teknik inceleme, teknik hukuki bilgi ve hukuki piyasa araştırması gerektirdiğinden, alanında uzman bir sigorta hukuku avukatına danışılarak hareket edilmesi önemlidir.