DEĞER KAYBI SİGORTA ŞİRKETİNE BAŞVURU (ARAÇ DEĞER KAYBI BAŞVURUSU)
Değer kaybı sigorta şirketine başvuru, bir trafik kazası sonucunda hasarlı aracın 2.el piyasasındaki rayiç bedelinde meydana gelen değer kaybının tazmin edilmesi için yapılan başvurudur. Değer kaybı başvuruları ilgili sigorta şirketine kurumsal mail adresi veya kurumsal web sitesi üzerinden yapılır.
Araç Değer Kaybı Nedir?
Araç değer kaybı meydana gelen bir trafik kazası sonucunda, araçta yapılan onarım veya parça değişimi işlemleri sebebiyle hasarlı aracın piyasa değerinin düşmesidir.
Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?
Araç değer kaybı, sigorta şirketine başvurulması, sigorta tahkim komisyonuna başvurulması veya genel mahkemelerde dava açılması yoluyla alınır. Ancak sigorta tahkim komisyonuna veya mahkemelere başvurmak için öncelikle sigorta şirketine başvuru yapılması gerekir.
Değer Kaybı Sigorta Şirketine Başvuru Nedir?
Değer kaybı sigorta şirketine başvuru, bir trafik kazası sonucunda hasarlı aracın 2.el piyasasındaki rayiç bedelinde meydana gelen değer kaybının tazmin edilmesi için yapılan başvurudur.
Değer Kaybı Sigorta Şirketine Başvuru Nasıl Yapılır?
Değer kaybı sigorta şirketine başvuru, sigorta şirketinin kurumsal mail adresine e-mail göndererek veya sigorta şirketinin web sitesinde bulunan başvuru sekmesine müracaat edilerek yapılır.
Sigorta şirketinin mail adresinden başvuru yapılacaksa, e-mail içerisinde dilekçe formatında bir metin yazılır ve talep belirtilir. Ayrıca mail eklerine başvuruya esas olan deliller eklenir.
Sigorta şirketine web sitesi üzerinden başvurulacaksa, başvuru sekmesi üzerinden gerekli bilgiler doldurulur ve web sitesine gerekli belgeler yüklenir.
Sigorta şirketine yapılan başvurular, sigorta şirketince 15 gün içinde sonuçlandırılmalı ve başvuru sahibine geri dönüş yapılmalıdır. Eğer 15 gün içinde bir cevap verilmezse başvuru reddedilmiş sayılır ve başvurucunun sigorta tahkim kuruluna veya genel mahkemelere başvurma hakkı doğar.
Değer Kaybı Sigorta Şirketine Başvuru İçin Gerekli Evraklar
Değer kaybı sigorta şirketine başvuru için gerekli evraklar şunlardır:
-
Kaza tespit tutanağı,
-
Kusur oranı tutanağı
-
Ekspertiz raporu,
-
Onarım belgeleri,
-
Sürücü ehliyet ve kimlik belgeleri,
-
Araç ruhsat belgeleri,
-
Sigorta Poliçesi,
-
Kazaya ilişkin fotoğraflar,
-
Varsa polis tutanağı.
DİKKAT: Değer kaybı sigorta şirketine başvurularda, bir avukattan hukuki destek almak önemlidir. Zira, değer kaybı başvurularında önemli olan talebin miktarı ve sigorta şirketlerinin bu talebin ne kadarını kabul edeceğine ilişkindir. Bu anlamda süreç içinde avukat tarafından gerekirse özel bilişrkişi raporu alınarak dosyaya sunulmalı ve gerçek değer kaybı tazmin bedeli sigortadan talep edilmelidir. Bu şekilde sigorta şirketlerinin düşük teklif önerilerinin önüne geçilmesi mümkündür.
Değer Kaybı Sigorta Şirketine Başvuru Sonucu Çıkabilecek Kararlar
Değer kaybı sigorta şirketine başvuru sonucu çıkabilecek kararlar şunlardır:
-
Talep edilen bedelin kabul edilmesi,
-
Talep edilen bedelden daha düşük bir bedel teklif edilmesi,
-
Talep edilen bedelin tamamının reddedilmesi,
-
Talep başvurusuna karşı 15 gün içinde herhangi bir cevap verilmemesi.
Sigorta şirketi tarafından talep edilen bedel kabul edilmişse, bu durumda talep içerisinde belirtilen banka hesabına sigorta şirketi tarafından ödeme yapılacaktır.
Sigorta şirketi tarafından talep edilen bedelden daha düşük bir teklif verilmişse, başvuru sahibi bu bedeli kabul etmeyerek sigorta tahkim komisyonuna başvurabilir veya dava açabilir.
Sigorta şirketi tarafından talep edilen bedelin tamamı reddedilirse, talep sahibi sigorta tahkim komisyonuna başvurabilir veya dava açabilir.
Talep başvurusuna 15 gün içinde herhangi bir cevap verilmezse, başvuru reddedilmiş sayılır ve talep sahibi sigorta tahkim komisyonuna başvurabilir veya genel mahkemelerde dava açabilir. (Sigorta şirketi yoğunluk nedeniyle cevap vermemişse, talep sahibi dava açmayarak veya tahkim komisyonuna başvurmayarak, -bu hakları saklı kalmak kaydıyla- sigorta şirketine süre tanıyabilir)
Araç değer kaybı davası hakkında bilgi için tıklayabilirsiniz: “araç değer kaybı davası”
DİKKAT: Araç değer kaybı için sigortadan olumsuz sonuç alındığı zaman mahkemelerde açılan davalar uzun sürdüğünden tavsiye ettiğimiz Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurulmasıdır.
Sigortaya başvurmuş ancak beklenen ödemeyi alamadıysanız ve tahkim komisyonuna başvuracaksanız tıklayabilirsiniz:: “araç değer kaybı sigorta tahkim komisyonu başvurusu”
DİKKAT: Değer kaybı sigorta şirketine başvuru için dilekçelerin mevzuatta belirlenen usulde hazırlanması, dilekçe içeriğinde taleplerin hukuki bir şekilde izah edilmesi, kusur oranına ilişkin hukuki bir açıklama yapılması gerekir. Bu anlamda haklı bile olsanız hukuki bilgi eksikliğinden beklenen tazmin bedeline ulaşılamaması veya istemin reddedilmesi mümkündür. Dolayısıyla sürecin başından itibaren alanında uzman bir sigorta/tazminat hukuku avukatına danışılması önerilir.
Trafik Kazasında Değer Kaybı Dışında Neler Talep Edilebilir?
Trafik kazasında değer kaybı dışında, araç mahrumiyet bedeli talep edilebilir. Araç mahrumiyet bedeli, aracın onarımı için araç sahibinin aracını kullanamadığı süre için ödenmesi gereken bedeldir.
Araç mahrumiyet bedeli, aracın emsal günlük kiralama bedeli üzerinden hesap edilir. Örneğin onarılan aracın günlük kiralama bedeli 1.000,00 TL ise ve araç 30 gün onarımda kaldıysa, 30.000,00 TL araç mahrumiyet bedeli alınır.
Araç mahrumiyet bedeli hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz: “araç mahrumiyet bedeli”
Değer Kaybı Sigorta Şirketine Başvuru Zorunlu Mu?
Trafik kazası sonucu meydana gelen değer kaybının talep edilebilmesi için sigorta şirketine başvuru zorunludur. Yani değer kaybını talep eden taraf sigorta tahkim komisyonuna başvurmadan veya dava açmadan önce mutlaka sigorta şirketine başvurmalıdır.
Sonuç
Değer kaybı sigorta şirketine başvuru işlemleri, trafik kazaları sonucu rayiç bedelde meydana gelen değer kayıplarının tazmini için yapılır. Ancak bu başvurların mutlaka hukuki ve eksiksiz şekilde yapılması gerekir. Aksi halde istenen tazmin bedeli elde edilemeyebilir veya başvuru reddedilebilir. Bu anlamda sürecin başından itibaren alanında uzman bir sigorta hukuku avukatına danışılması önerilir.