BURUN ESTETİĞİ MAĞDURLARI (NE YAPILMALI?)

Burun estetiği mağdurları, rinoplasti ameliyatı olarak adlandırılan burun estetiği operasyonu sonrasında yüzünde olumsuz ve çirkin bir görüntü meydana gelen kişilerdir. Bu şekilde mağduriyet yaşayan burun estetiği mağdurları, sağlık kuruluşu ve/veya hekime karşı tazminat davası açarak haklarını tazmin edebilir. Aynı zamanda hekimin ağır bir kusuru bulunuyorsa veya estetik ameliyatı gerçekleştiren kişiler bu ameliyatı yapmaya yetkili değilse savcılığa başvurark suç duyurusunda bulunmak da mümkündür.

Burun Estetiği Nedir?

Burun estetiği, tıp literatüründe rinoplasti olarak adlandırılan ve burnun mevcut görünüm ve işlevlerini tedavi etmek amacıyla yapılan estetik tıbbi müdahaledir.

Burun Estetiği Mağdurları Kimlerdir?

Burun estetiği mağdurları, doktor hatası nedeniyle estetik operasyon sonrasında burnunda ya da yüzünün diğer kısımlarında olumsuz ve çirkin bir görüntü meydana gelen kişilerdir.

Burun estetiği mağdurları, genellikle operasyon sonrasında hekimin taahhüt etmiş olduğu görüntüden uzak bir yüz görünümüne sahip olmaktadır. Daha ileri boyutta ise burnun düşmesi, burnun şeklinin bozulması, ne kadar süre geçerse geçsin burnun estetik bir görüntüye ulaşmaması veya burun operasyonu nedeniyle yüzün diğer kısımlarında olumsuz etkiler meydana gelmektedir.

Burun estetiği mağdurlarının genellikle hastane yaptırdığı operasyonlar şunlardır:

  • Açık-Kapalı Rinoplasti ameliyatı, 

  • Rekonstrüktif Rinoplasti, 

  • Revizyon Rinoplasti, 

  • Septorinoplasti.

DİKKAT: Uygulamada genellikle burun estetiği ameliyatından sonra mağdurlar için tekrar burun ameliyatı yapılması gerekmektedir. Bu duruma tıp literatüründe revizyon rinoplasti adı verilmektedir. Eğer hatalı bir uygulama varsa bu ameliyatın masrafı fazla olmamak kaydıyla hastane ya da doktor tarafından karşılanması gerekir. Ancak genellikle bu ücreti de mağdur taraf ödemekte ve revizyon ameliyatı da genelde kişileri istenen sonuca ulaştırmamaktadır.

Burun Estetiği Mağdurları Ne Yapmalıdır?

Burun estetiği mağdurları, hastane ve/veya hekime karşı tazminat davası açabileceği gibi savcılıklara başvurup suç duyurusunda da bulunabilirler.

Bu çerçevede burun estetiği mağdurlarının yapması gereken ilk işlem, geçirdikleri operasyona ait tüm bilgi ve belgeleri toplamak olmalıdır. Bu bilgi ve belgeler, başta hastane kayıtları, operasyon kayıtları, operasyon öncesi ve sonrasında sağlık kuruluşundan alınan belgeler, operasyon sonrasına alınan hizmetlere ait dökümler, eğer revizyon ameliyatı yapılmışsa buna ilişkin belgelerdir.

Ayrıca davalarda kritik bir öneme sahip olan hasta aydınlatma metni formunun bulunup bulunmadığı da ayrıca incelenmeli ve bu belge içindeki maddeler tespit edilerek her bir işlem için belgeye imza atılıp atılmadığı değerlendirilmelidir.

Tüm bu belgeler gerek hukuk davalarında gerekse ceza davalarında delil ve ispat belgesi olarak değerlendirileceğinden, bu süreç tamamlanmadan bir başvuru yapılmaması gerekir.

Gerekli araştırma yapıldıktan sonra ise her dava açma ehliyeti bulunan vatandaşın tek başına dava hakkını kullanması mümkündür. Bu anlamda, burun estetiği mağdurları gerekli bilgi-belgeler ve dava dilekçesi ile birlikte dava açabilir. Ancak mevzuatımızca belirlenen usuli işlemlerin eksik yapılmaması, dava sürecinin etkin ve hızlı yürütülmesi gibi sebeplerle alanında uzman bir tazminat hukuku avukatına danışılmasında fayda vardır.

DİKKAT: Uygulamada daha uyguna burun estetiği operasyonu yapmak isteyen kişiler ya da güvenilir olmayan kuruluşlara estetik operasyon yaptıran kişilerin, aslında hekim olmayan ve estetik operasyon yapma yetkisi bulunmayan kişilere ameliyat oldukları görülmektedir. Bu şekilde bir mağduriyet yaşanmışsa, özel hukuk davasının yanında mutlaka ceza davası açılması gerekir. Zira bu tür bir uygulamada suç teşkil etmektedir. 

Burun Estetiği Mağdurlarının Talep Edebileceği Tazminat Türleri

Burun estetiği mağdurlarının talep edebileceği tazminat türleri şunlardır:

  • Maddi tazminat,

  • Manevi tazminat

  • Tedavi giderleri tazminatı,

  • Kazanç kaybı tazminatı,

  • Çalışma gücünün azalması veya yitirilmesi tazminatı,

  • Ekonomik geleceğin sarsılması tazminatı.

Maddi tazminat, burun estetiği mağdurlarının burun operasyonu nedeniyle bedeninde meydana gelen zararın tazmin edilmesi için talep ettiği bedeldir. Burun estetiği mağdurları maddi tazminat kapsamında bedensel zarar olarak, ek tedavi, ameliyat masraflarını ve meydana gelen cismani zarar için tazminat talep edebilecektir.

Ayrıca hatalı burun operasyonu nedeniyle mağdurun elde etmesi muhtemel kazançlarını elde edememesi söz konusu ise kazanç kaybı tazminatı da talep edilir. 

Eğer hatalı burun operasyonu nedeniyle mağdurun işgücü kaybı meydana gelmişse, çalışma gücü kaybı tazminatı da talep edilmelidir.

Ekonomik geleceğin sarsılması tazminatı ise hatalı estetik tıbbi müdahale nedeniyle kişinin geleceğini doğrudan etkileyen bir sonuç ortaya çıktığı hallerde gündeme gelir. Özellikle bu müdahale nedeniyle kalıcı bir iz ya da kalıcı başkaca bir olumsuz görüntü bulunuyorsa ekonomik geleceğin sarsıldığından bahsedilebilecektir.

Manevi tazminat, maddi tazminattan farklı olarak mağdurda meydana gelen elem, keder ve üzüntünün oluştuduğu ruhsal hasarın tazmini için talep edilen tazminat türüdür. Bu kapsamda talep edilecek tazminat türü kalemleri içinde maddi tazminattan sonra başlıca talep edilecek tazminat, manevi tazminattır. Öyle ki burun organının yüzün genel simetrisi ve estetiği açısından temel bir konumda bulunması ve bu bölgede meydana gelecek olumsuz sonuçların kişinin geleceğini doğrudan etkilemesi neticesinde manevi tazminatın önemi de artmaktadır.

DİKKAT: Estetik ameliyat davalarında yukarıda sayılan tazminat türleri için bilirkişi marifetiyle hesaplamalar yapılmakta ve ayrıntılı raporlar hazırlanmaktadır. Genellikle mahkemeler de alınan bilirkişi raporlarına göre hüküm kurmaktadır. Bu doğrultuda alınan raporlarının usulüne uygun olarak tanzim edilip edilmediği ya da doğruluk payı gibi ölçütlerin mutlaka hasta ve avukatı arasında sağlıklı bir şekilde tespitinin yapılması gerekir.

Estetik operasyon davaları hakkında ayrıntılı bilgi ve örnek YARGITAY kararları için tıklayabilirsiniz: “estetik ameliyat davaları (estetik ameliyat tazminatı)”

Burun Estetiği Mağdurlarına Yöneltilen Komplikasyon Kavramı

Burun estetiği mağdurlarına genellikle ortaya çıkan olumsuz sonucun olası bir komplikasyon olduğu ve operasyondan önce bu konuda hastanın bilgilendirilidiği beyan edilmektedir. Dolayısıyla bu şekilde hekimin sorumlu olmadığı, bu durumun olası bir risk olduğu ifade edilmektedir.

Esasen komplikasyon kavramı, tıbbi müdahale kapsamında öngörülemeyen, öngörülse de önlenemeyen, önlemler alınsa dahi ortaya çıkan olumsuz sonuca, izin verilen risk olarak tanımlanır. Özetle komplikasyon, tıbbi müdahalede her türlü özenin gösterilmesine rağmen hastanın kendi vücudunda oluşan olumsuz durumdur. Dolayısıyla komplikasyonun varlığı durumunda hekimin sorumluluğu bulunmamaktadır.

Ancak bu tür bir iddia öne sürülmesi, her zaman için hekimin ya da sağlık kuruluşunun haklı olduğu anlamına gelmemekle birlikte, hastanın aksi yönde bir kanaati bulunuyorsa dava açma hakkını kısıtlayan bir durum da değildir. Zira gerçekten hatalı bir uygulama mevcut olduğu durumlarda da hastanelerin sorumluluktan kaçınmak amacıyla mağdurlara ortaya çıkan olumsuz sonucun olası komplikasyon olduğu iddiasında bulunduğu görülmektedir.

Sonuç

Burun estetiği mağdurları, hatalı burun estetiği operasyonu nedeniyle mağduriyet yaşayan kişilerdir. Mağdurların başvurabileceği pek çok hukuki imkan bulunmaktadır. Ancak hukuki imkanlar kullanılırken mutlaka usuli işlemlerin doğru yapılmasına ve mahkemeye delillerin doğru sunulmasına özen göstermesi gerekir. Aksi halde başvurulardan olumsuz sonuç alınması mümkündür. Bu anlamda alanında uzman bir tazminat hukuku avukatına danışılması önerilir.