G 87 TAHDİT KODU
G 87 tahdit kodu, bir yabancının kamu düzenini veya genel güvenliği tehliye düşürmesi nedeniyle konulur. G 87 tahdit kodu konulması halinde, yabancının süresiz olarak Türkiye’ye girişi yasaklanır. G 87 tahdit kodu dava açılması veya idareye başvuru yapılması yollarıyla kaldırılabilir. Ancak dava açılmadığı ya da idarece bu kod kaldırılmadığı sürece yabancının ülkeye girişi mümkün değildir. Tüm bunlar yazımızda ayrıntılı olarak açıklanmıştır.
G 87 Tahdit Kodu Nedir?
G 87 tahdit kodu, kamu düzeni veya genel güvenlik açısından tehlike oluşturan yabancılara konulan koddur. Hakkında G 87 tahdit kodu konulan yabancının Türkiye’ye girmesi süresiz olarak yasaklanır. G 87 tahdit kodu dava açılarak mahkeme kararıyla veya Göç İdaresi Başkanlığınca kaldırılmazsa, yabancı hiçbir zaman Türkiye’ye giriş yapamaz.
Tahdit kodları, Göç İdaresi Başkanlığının sistemi içinde bulunan ve Türk vatandaşlarının adli sicil kayıtlarına benzer bir sicilde tutulur. Bu kapsamda her yabancı için ayrı bir sicil bulunmaktadır. Yabancı için G 87 tahdit kodu konulacaksa bu sicile işlenir.
G 87 Tahdit Kodu Neden Konulur?
G 87 tahdit kodu, yabancının genel güvenlik açısından tehlike oluşturması ya da kamu düzenini bozması nedeniyle konulur. Örneğin yabancının bir suça karışması, terör örgütü faaliyetlerine katılması ya da hakkında adli işlemler yapılması sonucu G 87 tahdit kodu konulabilir.
G 87 tahdit kodu konulmasının hukuki dayanağı ise 6458 Sayılı Kanunun 9.maddesidir. İlgili madde şu şekilde düzenlenmiştir:
“(...)Genel Müdürlük, gerektiğinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerini alarak, kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından Türkiye’ye girmesinde sakınca görülen yabancıların ülkeye girişini yasaklayabilir.(...)”
G 87 tahdit kodunun konulmasına sebebiyet veren hususların araştırılması istenilir. Çünkü bu kod genellikle istihbarat raporları, emniyetin raporları veya diğer ilgili kurum ya da kuruluşların raporları doğrultusunda konulur. Eğer böyle bir rapor yoksa tahdit kodu kaldırılabilir.
Örnek kararlarda yabancının ülkeye giriş yasağı kararına sebep olan olayların ve işlemlerin ayrıntılı olarak yer alması gerektiği ve bu kişilerin ülke güvenliği için nasıl ve ne derece tehdit oluşturduğunun belirtilmesi gerektiği ifade edilmektedir. Dolayısıyla bu hususlarda eksiklik olması durumunda da TAHDİT KODU KALDIRILIR.
G 87 TAHDİT KODU ÖRNEK MAHKEME KARARI
Ankara 1. İdare Mahkemesinin E. 2019/1027, K. 2019/1962 sayılı kararı: "Dosyanın incelenmesinden, Irak vatandaşı olan davac hakkında Çorum Valiliği’nin 02/01/2018 tarih ve 36674393-160.99-E.24 sayılı yazısı doğrultusunda G 87 (Genel Güvenlik) tahdit kodu tesis edilmesi üzerine anılan tahdit kodunun kaldırılması talebinin reddine dair işlemin iptali talebiyle bakılmakta olan davanın a.ıldığı anlaşılmaktadır. Seyahat hürriyetini düzenleyen Anayasal hüküm ve Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası S.zleşmenin ilgili hükmü̈ incelendiğinde, her iki metnin de benzer düzenlemeler i.erdiği, seyahat hürriyetinin vatandaşa tanınan bir hak olduğu başka ifade ile vatandasın yurda girme ve yurttan .ıkma hakkının istisnalar haricinde sınırlanamayacağı üzerinde durulduğu görülmektedir. Her iki metinde de yabancıların yurda girme hakkının bulunduğuna dair bir hüküm bulunmamaktadır. G 87 (Genel Güvenlik) tahdit kodu, 6458 Sayılı Kanun’un 9. maddesinin birinci fıkrası kapsamında, ülkemizin kamu düzeni veya güvenliği ya da sağlığı a.ısından Türkiye’ye girmesinde sakınca görülen yabancılar hakkında Türkiye’ye giriş yasağı kararı alınmasında esas alınan veri girişi kodudur. Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelerin incelenmesinden, Çorum Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2017/15128 sayılı soruşturması kapsamında 28/12/2017 tarihinde DEAS ter.r .rgütüne yönelik yapılan operasyonda davacının da aralarında olduğu bazı şahısları yakalandığı, davacı hakkında 6458 sayılı Kanun'un 54. Maddesi uyarınca, kamu düzenini bozmaktan ve Türkiye’ye yasal giriş veya Türkiye’den yasal çıkış hükümlerini ihlalden dolayı sınır dışı etme kararı alındığı, bu durumun Çorum Valiliği’nin 02/01/2018 tarih ve 36674393-160.99-E.24 sayılı gizli nitelikli yazısı ile davalı idareye bildirilmesi üzerine de davacı hakkında G 87 tahdit kodu girişi yapıldığı g.rülmüş olup, ülkemizin jeopolitik konumu da dikkate alınarak, devletin hükümranlık yetkisi dahilinde tesis edilmiş bir işlem niteliğinde olan söz konusu işlemin ulusal ve uluslararası mevzuata aykırı bir yönünün bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Açıklanan nedenlerle, davanın reddine karar verilmiştir." |
Diğer tahdit kodları için tıklayabilirsiniz: “tahdit kodları ve tahdit kodunun kaldırılması”
G 87 Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır?
G 87 tahdit kodu, idare mahkemesinde iptal davası açılması veya Göç İdaresi Başkanlığına itiraz edilmesi yoluyla kaldırılır.
G 87 Tahdit Kodunun Kaldırılması Davası
G 87 kodunun kaldırılması davası, tahdit kodunun yabancıya tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde açılmalıdır. Eğer karar tebliğ edilmemişse, yabancının kodu öğrendiği günü izleyen günden itibaren 60 gün içinde dava açılabilir. G 87 tahdit kodunun kaldırılması davası yetkili İdare Mahkemesinde açılır. Davacı olarak Göç İdaresi Başkanlığı gösterilir.
Davada G 87 kodunun konulmasına sebebiyet veren hususların araştırılması istenilir. Çünkü bu kod genellikle istihbarat raporları, emniyetin raporları veya diğer ilgili kurum ya da kuruluşların raporları doğrultusunda konulur. Özellikle bu raporların incelenmesi ve kod konulmasına sebebiyet verip vermeyeceği noktasında hukuki bir değerlendirme yapılmalıdır.
Örnek kararlarda yabancının ülkeye giriş yasağı kararına sebep olan olayların ve işlemlerin ayrıntılı olarak yer alması gerektiği ve bu kişilerin ülke güvenliği için nasıl ve ne derece tehdit oluşturduğunun belirtilmesi gerektiği ifade edilmektedir. Dolayısıyla bu hususlarda eksiklik olması durumunda da Tahdit Kodu kaldırılabilecektir.
DİKKAT: Dava dilekçesinde yürütmenin durdurulması talebi istenmelidir. Yürütmenin durdurulması talebi kabul edilirse, dava sonuçlanana kadar tahdit kodunun sebep olduğu giriş yasağı uygulanmayacaktır.
Dava dilekçesinin ise hukuki bir şekilde yazılması ve kodun kaldırılması taleplerinin hukuki gerekçelerle açıklanması gerekir. Ayrıca dava dilekçesinin kanunda belirlenen usulde hazırlanması gerekir. Aksi halde başvurular usuli açıdan doğrudan reddedilebilir ya da davadan olumsuz sonuç alınabilir. Dolayısıyla sürecin yürütülmesi için alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılması önerilir.
G 87 Tahdit Kodunun Kaldırılması İçin İtiraz Başvurusu
G 87 tahdit kodunun kaldırılması için Göç İdaresi Başkanlığına itiraz yapılabilir. Göç İdaresi Başkanlığına yapılacak itirazlar kodun öğrenilmesi ya da yabancıya tebliğ edilmesinden itibaren 60 gün içinde yapılmalıdır.
Ancak uygulamada Göç İdaresi Başkanlığına yapılan itirazlardan olumlu sonuç alınma ihtimali düşüktür. Dolayısıyla itiraz başvurusu yerine bir üst başlıkta açıklanan İdare Mahkemesinde dava açılması yolunun kullanılması önerilir.
Deport Kararının Kaldırılması Davası
Hakkında G 87 kodu konulan kişi için genellikle deport kararı da verilir. Eğer bu şekilde yabancı hakkında deport (sınırdışı etme) kararı verilmişse, deport kararına karşı da iptal davası açılır. Deport kararına karşı iptal davası açıldığında, yabancı hakkında yapılan deport işlemleri durdururlur ve kişinin deport edilmemesi sağlanır. Yani dava devam ettiği sürece yabancı deport (sınırdışı) edilmeyecektir.
Deport kararının kaldırılması için açılan davalar uygulamada yaklaşık 1 yıl sürmektedir. Yani dava süresi olan 1 yıl boyunca kişi deport edilemez. Deport kararınn kaldırılması davası, deport kararının tebliğinden itibaren 7 gün içinde açılmalıdır.
DİKKAT: Deport kararına karşı davanın süresinde ve mümkün olan en kısa sürede açılması gerekir. Çünkü bu kişiler hakkında 7 günlük dava açma süresi beklenmeden deport işlemleri çok çabuk yapılır ve kişi sınırdışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Bu tür olumsuzluklarla karşılaşmamak adına hızlı hareket edilerek dava açılması önerilir.
Deport kararları ve deport kararının kaldırılması konusu hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz: “deport kararı (sınırdışı edilme) nasıl kaldırılır?”
Yabancının Tutuklanması (Geri Gönderme Merkezine Alınması) Kararına İtiraz
Hakkında tahdit kodu konulan ya da sınır dışı etme kararı verilen yabancılar, geri gönderme merkezine alınırlar. Yani uygulamada yabancıların tutuklanması olarak bilinen husus aslında kişinin idari gözetim altına alınarak geri gönderme merkezine götürülmesidir.
Yabancının geri gönderme merkezinden çıkartılması için Sulh Ceza Mahkemesine itiraz edilir. Bu itirazlarda dilekçelerin hukuki olarak düzenlenmesi ve delillerin tam olarak belirtilmesi gerekir. Özellikle kişinin kaçma ve kaybolma şüphesinin bulunmadığı açıkça delilleriyle ortaya konulmalıdır.
Geri gönderme merkezleri ve yabancının geri gönderme merkezinden çıkarılması hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz: “geri gönderme merkezinde idari gözetim kararına itiraz”
Tahdit Kodu Kaldırılması Davası Ne Kadar Sürer?
Tahdit kodunun kaldırılması için Göç İdaresine yapılan başvurular ise yaklaşık 2 ay içinde sonuçlanır. Tahdit kodu kaldırılması davası yaklaşık 1 yıl sürer.
Tahdit Kodu Kaldırılması Davası Masrafları ve Ücreti
Tahdit kodu kaldırılması davası masrafları ortalama 3500 Türk Lirasıdır.
Masrafların içerisine devlete ödenen harçlar ve posta masrafları bulunmaktadır.
Sonuç
Tahdit kodunun kaldırılması için yapılacak olan başvurularda dilekçelerin hukuki gerekçelerle yazılmasına ve usuli işlemlerin doğru yapılıp yapılmadığına dikkat etmek gerekir. Zira başvuruların reddedilmesi veya dava sürecinin uzaması sonucu beklenmeyen olumsuzluklarla karşılaşılabilir. Dolayısıyla alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılması önerilir.