İŞTEN ÇIKTIM MAAŞIMI ALAMADIM NE YAPMALIYIM?

İşten çıktım maaşımı alamadım ne yapmalıyım diyorsanız, işverene ihtarname göndererek, icra takibi başlatarak veya dava açarak maaşınızı alabilirsiniz. Bu şekilde işten çıkan ancak maaşını alamayan işçilerin, hukuki yoldan maaşını almaları mümkündür.

İşçinin işten çıkarak maaşını alamaması ile halihazırda çalışırken maaşını alamaması farklı durumlardır. İşten çıkan işçi çalışmasının karşılığı olan alacaklarını talep edebilir. Ancak çalışan işçi maaşını alamıyorsa bu defa iş sözleşmesini haklı nedenle feshederek kıdem tazminatı dahil tüm işçilik haklarını talep edebilir.

İşten Çıktım Maaşımı Alamadım Ne Yapmalıyım?

İşten çıktınız ve maaşınızı alamadıysanız, işverene ihtarname göndererek maaş ve diğer alacaklarını talep etmelisiniz. Eğer ihtarnameden sonuç alamazsanız, işverene icra takibi gönderebilir ve maaşını alabilirsiniz.

İşten çıkan ve maaşını alamayan işçinin hakları şunlardır:

  • Ödenmeyen maaş alacakları,

  • Çalışmaya bağlı diğer ücret alacakları,

  • Yıllık izin alacakları,

  • Fazla mesai alacakları,

  • Hafta tatili ve genel tatil alacakları.

İşten çıktım maaşımı alamadım beyanı veren işçilerin genellikle son maaşının ödenmediği görülür. Bunun dışında, geçmişte eksik yatırılan veya bir kısmı elden verilen bir kısmı bankadan yatırılan maaşların olduğu da görülmektedir. Bu tür durumlarda işverenler tarafından işçinin de işten ayrılmış olması, hukuki haklarını bilmemesi veya paranın peşine düşmeyeceği düşüncesiyle maaşlarını ödemediği ya da eksik ödediği görülmektedir.

İşveren maaşı yatırmaması, eksik yatırması veya sürekli yatıracağı söylerek talepleri geçiştirmesi ile parayı döndürmeyi amaçlar. Bu şekilde parayı enflasyonda eriteceğini düşünür. Ancak işçilerin hukuk nezdinde birçok avantajı bulunur ve haklarını bilen işçiler alacaklarını genellikle faizleriyle birlikte alırlar.

Öyle ki ülkemizde genelde SGK girişleri ile işçilerin aldığı ücretler farklı gösterilmekte, SGK primleri eksik veya bazen hiç ödenmemekte, SGK girişleri farklı tarhilerde yapılmaktadır. Özellikle maaşın da bir kısmının elden verildiği bu tür durumlar işverenin kanuna aykırı hareket ettiğini gösterir ve işçinin elini güçlendirir.

Bir alt başlıkta işten çıkarak maaşını alamayan işçinin hakları ve hangi yolları kullanabileceği ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

DİKKAT: İşçinin işten kendi iradesiyle ayrılması ile işveren tarafından işten çıkarılması farklı durumlardır. Eğer işçi işten kendisi ayrıldıysa yukarıda yer alan alacakları talep edebilir. Yani sadece çalışarak hak kazandığı alacaklarını (örneği maaş gibi) talep edebilir. İşçilik haklarından olan diğer alacaklarını (örneğin kıdem tazminatını) talep edemez.

Ancak işçi istifaya zorlanmışsa, işten kendi çıkmış gibi gösterilmişse ya da kendisine baskı uygulanmışsa, bu defa işçi haksız olarak işten çıkartılmış olur. Dolayısıyla bu durumda işçi haksız fesihten kaynaklanan tüm alacak haklarını isteyebilir. Bu haklar ise şunlardır: 

  • Kıdem tazminatı,

  • Ücret alacakları,

  • İşe iade davası hakkı,

  • Tazminat alacakları,

  • Şartları varsa ayrımcılık tazminatı hakkı,

  • Ödenmeyen maaş alacakları,

  • Yıllık izin alacakları,

  • Fazla mesai alacakları,

  • Hafta tatili ve genel tatil alacakları.

İşten çıkmamasına rağmen maaşını alamayan işçinin hakları için tıklayabilirsiniz: “maaşını alamayan işçi nereye başvurmalı?

İşten Çıktım Maaşımı Alamadım Hangi Haklara Sahibim?

İşten çıkan ve maaşını alamayan işçi şu haklara sahiptir:

  • İşverene ihtarname göndermek,

  • İşverene icra takibi göndermek,

  • İşverene alacak davası açmak.

İşten çıktıysanız ve maaşınızı alamadıysanız ilk olarak işveren ihtarname gönderebilirsiniz. Esasen ihtarname göndermek zorunlu değildir. Ancak icra takibi göndermek veya arabuluculuğa başvurmak yerine daha kısa bir yol olan ihtarname gönderilmesi faydalı olacaktır.

Eğer ihtarnamede işverene tanınan sürede maaş ödenmezse, işverene icra takibi gönderilebilir. Bu şekilde işverenin 7 gün içinde borcuna itiraz etmesi ya da borcu ödemesi gerekir.

İşveren itiraz başvurusunda bulunmazsa, icra takibi kesinleşir ve alacak kalemleri tek tek tahsil edilir.

İşveren itiraz başvurusunda bulunursa, önce arabulucuya başvurulur ve ardından dava açılır.

İşten Çıktım Maaşımı Alamadım Nereye Başvurmalıyım?

İşten çıktıysanız ve maaşını alamadıysanız başvurmanız gereken kurumlar şunlardır:

  • Noterlik,

  • İcra Dairesi,

  • Arabuluculuk

  • İş Mahkemesi.

Tüm işçilik alacaklarının kalem kalem hesaplanması ve tüm başvuruların usulüne uygun olarak yapılması için alanında uzman bir iş hukuku avukatı/bürosuna danışılması önerilir. Çünkü işçi alacaklarında usulüne uygun yapılan işlemler; sürecin hızlı şekilde sürdürülmesi ve alacakların eksiksiz olarak temin edilmesi için önemlidir.

İhtarname Göndermek

İşten çıktım maaşımı alamadım ne yapmalıyım sorusunu soran işçilerin yapması gereken ilk işlem notere gidip işverene bir ihtarname göndermektir.

İhtarname içinde, talep edilen alacak kalemleri tek tek sayılmalı, toplam bir ücret tutarı belirtilmelidir. Sonrasında toplam ücret tutarının belirli bir işgünü içinde ödenmesi gerektiği ve aksi takdirde hukuki yollara başvurulacağı belirtilmelidir.

Notere başvurulduğunda, yukarıda yer alan hususları içeren ve ihtarnamenin gönderileceği işverenin bilgilerinin yer aldığı belgenin ibrazı yeterli olacaktır.

İcra Takibi Göndermek

İşten çıktım maaşımı alamadım ne yapmalıyım sorusunu soran işçilerin yapması gereken ikinci işlem icra dairesine başvurarak işverene bir icra takibi göndermektir.

İcra dairesinde gönderilecek takibin türü ilamsız icra takibi olacaktır. Bu takipte işverenin ödeme yapması gereken kalemler yine kalem kalem sayılır ve ödenmesi gereken ücret belirtilir. Bu ücretin 7 gün içinde ödenmesi gerektiği veya yine 7 gün içinde borca itiraz edilmesi gerektiği belirtilir.

İşveren itiraz başvurusunda bulunmazsa, icra takibi kesinleşir ve alacak kalemleri tek tek tahsil edilir.

İşveren itiraz başvurusunda bulunursa, önce arabulucuya başvurulur ve ardından dava açılır. Çünkü işçi işveren uyuşmazlıklarında dava açılmasından önce arabulculuğa başvurulması zorunludur.

Arabuluculuğa Başvurmak

İşten çıktım maaşımı alamadım ne yapmalıyım sorusunu soran işçilerin yapması gereken üçüncü işlem arabuluculuğa başvurarak işvereni dava öncesi haberdar etmektir.

Arabulculuk görüşmeleri işçi ve işveren taraf arasında yapılır. İşveren ücretinş tamamını veya bir kısmını ödemeyi taahhüt edebilir. Bunun yanında belirli taksit ile ödeme de belirlenebilir. Ancak her durumda işçinin kabul edip etmemesi kendisine bağlıdır. Yani işçi kendisine sunulan teklifi kabul edebileceği gibi kabul etmeyerek dava yoluna gitme imkanına da sahiptir.

Dava Açmak

İşten çıktım maaşımı alamadım ne yapmalıyım sorusunu soran işçilerin yapması gereken dördüncü işlem yetkili ve görevli iş mahkemesinde işverene karşı dava açmaktır.

Dava; bir dilekçe, deliller dahil olarak ekleri ve arabulculuk anlaşamama tutanağı ile birlikte açılır.

Dava açıldığı takdirde işçi alacaklarının tahsil edilmesinin yanında tüm dava masraf, harçları ve karşı vekalet ücreti karşı tarafa yükletilir.

Sonuç

İşten çıktım maaşımı alamadım ne yapmalıyım sorusunu soran işçiler genellikle son maaşını alamayan veya önceki alacak haklarını elde edemeyen kişilerdir. Bu kapsamda alacak kalemlerinin hesap edilmesi ve usulüne uygun bir başvuru ile sürecin etkin ve hızlı yürütülmesi için alanında uzman bir iş hukuku avukatına danışılması faydalı olacaktır.