MADEN RUHSAT GRUPLARI
Maden ruhsat grupları, maden işletme veya arama ruhsatı alabilmek için yapılan başvuru usullerini belirlemek amacıyla maden türlerinin sınıflandırıldığı kategorilerdir. Ruhsat başvurularında her bir ruhsat grubu için farklı usuller belirlendiğinden, öncelikle maden türünün hangi maden ruhsat grubu içinde yer aldığının tespit edilmesi gerekir.
Yazımızda maden ruhsat grupları açıklanmış ve her bir maden ruhsat grubu içinde yer alan maden türleri incelenmiştir.
Maden Ruhsat Grupları Nelerdir?
Maden ruhsat grupları, 1.grup madenler, 2.grup madenler, 3.grup madenler, 4.grup madenler ve 5.grup madenler olmak üzere 5 çeşittir. Her bir maden grubu içerisinde farklı bentlerde değişik maden türleri yer almaktadır.
Maden işletme ruhsatı veya maden arama ruhsatı başvuruları için öncelikle hangi maden türü için ruhsat alınacağının belirlenmesi gerekir. Zira ruhsat başvuruları, maden türünün bulunduğu gruba göre değişkenlik gösterir.
Maden Ruhsat Grupları
Maden ruhsat grupları:
-
1.Grup A Bendi Madenler; İnşaat ile yol yapımında kullanılan ve tabiatta doğal olarak bulunan kum ve çakıl.
-
1. Grup B Bendi Madenler; Tuğla-kiremit kili, Çimento kili, Marn, Puzolanik kayaç (Tras) ile çimento ve seramik sanayilerinde kullanılan ve diğer gruplarda yer almayan kayaçlar.
-
2.Grup A Bendi Madenler; Kalsit, Dolomit, Kalker, Granit, Andezit, Bazalt gibi kayaçlardan agrega, hazır beton ve asfalt yapılarak kullanılan kayaçlar.
-
2.Grup B Bendi Madenler; Mermer, Traverten, Granit, Andezit, Bazalt gibi blok olarak üretilen taşlar ile dekoratif amaçla kullanılan doğal taşlar.
-
2.Grup C Bendi Madenler; Kalsit, Dolomit, Kalker, Granit, Andezit, Bazalt gibi kayaçlardan entegre çimento, kireç ve kalsit öğütme tesisinde kullanılan kayaçlar.
-
3.Grup Madenler; Deniz, göl, kaynak suyundan elde edilecek eriyik halde bulunan tuzlar, karbondioksit (CO2) gazı (jeotermal, doğal gaz ve petrollü alanlar hariç) Hidrojen Sülfür (7/3/1954 tarihli ve 6326 sayılı Petrol Kanunu hükümleri mahfuz kalmak kaydıyla).
-
4.Grup A Bendi Madenler; Kısaca endüstriyel mineraller olarak tanımlanan Kaolen, Bentonit, Jips, Halit vb. madenler
-
4.Grup B Bendi Madenler; Turba, Linyit, Taşkömürü, kömüre bağlı metan gazı, Antrasit, Asfaltit, Bitümlü Şist, Bitümlü Şeyl,(…) Kokolit ve Sapropel (Petrol Kanunu hükümleri mahfuz kalmak kaydıyla).
-
4.Grup C Bendi Madenler; Kısaca metalik madenler olarak tanımlayabileceğimiz Demir, Bakır, Altın, Çinko vb. madenler.
-
4.Grup Ç Bendi Madenler; Uranyum, Toryum, Radyum gibi elementleri içeren radyoaktif mineraller ve diğer radyoaktif maddeler.
-
5. Grup Madenler; Kısaca kıymetli taşlar olarak tanımlayabileceğimiz Elmas, Safir, Yakut, Zümrüt vb. madenler.
Yukarıda yer alan maden türleri, maden ruhsatı alınması aşamasında incelenmesi gereken ilk husustur. Bu noktada maden türünün hangi kategoriye girdiği tespit edildikten sonra başvuru yapılabilir. Ancak maden ruhsatı alım süreçleri tekbik hukuki bilgi gerektirdiğinden, başvurulardan olumsuz sonuç almamak, sürecin uzamasına engel olmak veya ticari zararlara sebep olabilecek uyuşmazlıkların önüne geçilmesi adına alanında uzman bir maden hukuku avukatına/bürosuna danışılması faydalı olacaktır.
Maden Rıuhsat Gruplarına Göre Maden Ruhsatı Nasıl Alınır?
Her bir maden grubu ve maden grubunun bağlı olduğu bent kapsamında, maden arama veya işletme ruhsatı başvurusu farklı usuller gerektirir. Bu bağlamda öncelikle maden sahasında işletilecek veya arama yapılacak maden türü belirlenmeli ve hangi grupta yer aldığı tespit edilmelidir. Sonrasında maden türünün yer aldığı gruba göre başvuru yapılmalıdır.
Maden ruhsatı, maden ruhsat grupları içinde bulunan maden türüne göre valiliklerden, il özel idarelerinden, genel müdürlükten veya ihalelerden alınır. Gruplara göre maden ruhsatı şu şekillerde verilir:
-
1. grup, 2. Grup A ve C bendi madenler için işletme ruhsatı ihale yoluyla doğrudan verilir,
-
2. grup B bendi ve 4. grup madenler için arama ruhsatı başvuru yoluyla verilir,
-
3. grup ve 5. Grup madenler için arama ruhsatı / sertifikası ihale yoluyla verilir.
Maden ruhsatı başvurusunun nasıl yapılacağı ile ilgili bilgi için tıklayabilirsiniz: “maden ruhsatı nasıl alınır?”
SONUÇ
Maden ruhsat gruplarının incelenmesi, ülkemizde maden işletmeciliği veya arama ruhsatı alınması için yapılacak başvurularda ilk yapılması gereken işlemdir. Zira maden ruhsat grupları, maden ruhsatı alınması için farklı usullerin benimsendiği bir kategoridir. Bu anlamda maden ruhsat başvurularında veya grupların incelenmesi işlemlerinde sürecin başından itibaren alanında uzman bir maden hukuku avukatına/bürosuna danışılması önerilir.