MADEN RUHSATI NASIL ALINIR?

Maden ruhsatı, maden ruhsat grupları içinde bulunan maden türüne göre valiliklere, il özel idarelerine, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvurulması veya Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği ihalelere katılarak alınır. 

1. grup, 2. Grup A ve C bendi madenler için işletme ruhsatı ihale yoluyla doğrudan verilir,

2. grup B bendi ve 4. grup madenler için arama ruhsatı başvuru yoluyla verilir,

3. grup ve 5. Grup madenler için arama ruhsatı / sertifikası ihale yoluyla verilir,

Yazımızda maden arama ruhsatı ve maden işletme ruhsatının nasıl alınacağı açıklanarak maden ruhsatı nasıl alınır sorusuna yanıt verilmiştir. Ayrıca maden grupları için de ayrıntılı bilgilere yer verilmiştir.

Maden Ruhsatı Nedir?

Maden ruhsatı, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçek veya tüzel kişilere bir maden sahası içinde arama veya işletme hakkı tanıyan yetki belgesidir.

Maden ruhsatı, maden ruhsat grupları içinde bulunan maden türüne göre valiliklerden, il özel idarelerinden, genel müdürlükten veya ihalelerden alınır. Dolayısıyla başvuru yapılmadan önce maden türünün belirlenmesi için maden ruhsat grupları incelenmelidir.

Maden ruhsat grupları için tıklayabilirsiniz: “maden ruhsat grupları

Maden Ruhsatı Nereden Alınır?

Maden ruhsatı, maden ruhsat grupları içinde bulunan maden türüne göre valiliklerden, il özel idarelerinden, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nden veya ihalelerden alınır.

Gruplara göre maden ruhsatı şu şekillerde verilir:

  • 1. grup, 2. Grup A ve C bendi madenler için işletme ruhsatı ihale yoluyla doğrudan verilir,

  • 2. grup B bendi ve 4. grup madenler için arama ruhsatı başvuru yoluyla verilir,

  • 3. grup ve 5. Grup madenler için arama ruhsatı / sertifikası ihale yoluyla verilir.

1. grup A bendi madenler için maden ruhsatı büyükşehir belediyesi olan illerde valiliklere başvurularak alınır. Diğer illerde il özel idarelerine başvurularak maden ruhsatı alınır. Diğer grup madenlerde ise Genel Müdürlüğe müracaat edilerek maden ruhsatı alınır.

1. grup B bendi, 2. Grup A ve C bendi madenler için ihale yoluyla doğrudan işletme ruhsatı verilir. Aynı şekilde 3. ve 5. grup madenler için ihale yoluyla arama ruhsatı verilir.

2. grup B bendi ve 4. grup madenler dışındaki maden ruhsatları ise ihale yoluyla alınır. Söz konusu 2.grup B bendi ve 4. grup madenler için yapılan müracaatların işletme ruhsat taban bedeli ödenerek yapılması gerekir. 

2. grup B bendi ve 4. grup madenler için arama ruhsatı, Genel Müdürlüğe yapılacak ilk müracaat yoluyla verilir.

DİKKAT: 2. grup B bendi ve 4. grup madenler için yapılan müracaatlarda öncelik hakkı esastır. Yapılan müracaatlar, müracaat numarası, gün, saat ve dakika esas alınarak değerlendirilir. Müracaata esas olan bilgileri ve müracaat sonucunu içeren belgeler müracaat sahibine verilir.

Maden Ruhsatı Nasıl Alınır?

Maden ruhsatı, maden ruhsat grupları içinde bulunan maden türüne göre valiliklerden, il özel idarelerinden, genel müdürlükten veya ihalelere başvuru yapılarak alınır.

Bu noktada öncelikle alınmak istenen maden ruhsatının hangi grupta olduğu belirlenmeli, sonrasında ise maden arama ruhsatı mı yoksa maden işletme ruhsatı mı alınacağı belirlenmelidir. Zira maden arama ruhsatı ve maden işletme ruhsatı alma usulleri farklılık göstermektedir.

Maden arama ruhsatı, maden sahasında bir kıymetli cevherin(madenin) bulunup bulunmadığı yönünde yapılan faaliyetlerdir. Dolayısıyla öncelikle bu ruhsat alınmaksızın madencilik faaliyetleri başlatılamaz. Maden Kanunu 3.maddesine göre, maden arama ruhsatı, belirli bir alanda maden arama faaliyetlerinde bulunulabilmesi için verilen yetki belgesi olarak tanımlanmıştır.

Maden işletme ruhsatı, madencilik işletme faaliyetlerinin yapılması için verilen izin belgesini ifade etmektedir. Maden arama ruhsatı sahibi öncelikle bu ruhsatının verdiği yetki ile ilgili sahada madeni arar. Eğer maden bulunursa yetkili makamdan işletme ruhsatının alınması gerekir. İşletme ruhsatı, arama ruhsatı dönemlerinin tamamlanmasından sonra verilen bir ruhsat olup, maden sahasının hukuken işletmeye hazır olduğunu göstermez. Ayrıca işletme ruhsatı yanında ruhsat sahibi tarafından işletme izinlerinin de alınması gerekir.

 

Maden Arama Ruhsatı Nasıl Alınır?

Maden arama ruhsatı, maden ruhsat grupları içinde bulunan maden türüne göre Enerji Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvuru yapılarak alınır.

2. grup B bendi ve 4. Grup madenler için maden arama ruhsat müracaatı, işletme ruhsat taban bedeli yatırılarak taahhütname ve dilekçe ile 3 nüsha halinde Genel Müdürlüğe doğrudan veya Genel Müdürlük internet sayfasında yayımlanan müracaat formu ile elektronik ortamda yapılır.

2. Grup B bendi ve 4. Grup madenlerde, arama ruhsatı almak için müracaat edilen alan, altındaki mevcut haklar dikkate alınarak değerlendirilir. Talep edilen alanın hak sağlamaya müsait olan kısmına ait bilgileri içeren belge müracaat tarihinde müracaat edene verilir. Ayrıca sonuçlar, Genel Müdürlük internet sayfasında ilan edilir. Sonuç ile ilgili olarak müracaat sahibine ayrıca yazılı bir tebligat yapılmaz.

Maden Arama Ruhsatı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Maden arama ruhsatı başvurusu için gerekli belgeler şunlardır:

  • Güncel şirket ana sözleşmesi, 

  • Yönetim kurulu ve şirket ortaklarının pay oranlarını içeren ticaret sicil müdürlüğünden onaylı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi örneği,

  • Tüzel kişinin bağlı olduğu vergi dairesi, ili ve vergi numarasını gösterir belge,

  • Tüzel kişiyi temsil ve ilzama yetkili kişilerin sicil tasdiknamesi,

  • Ruhsat bedelinin yatırıldığına dair belge,

  • Ön inceleme raporu,

  • Maden arama projesi,

  • Mali yeterlilik belgeleri,

  • Aktif edilmiş kayıtlı elektronik posta adresi (KEP) veya UETS adresi,

  • Ortaklık teyit belgesi ve ticaret sicil tasdiknamesi.

Yukarıda yer alan belgeler, başvuru sahibinin tüzel kişi/şirket olması durumunda istenen belgelerdir. 

Maden arama ruhsatı başvurusu gerçek kişi tarafından yapılmışsa şu belgeler talep edilir:

  • T.C. kimlik numarası beyanı, 

  • Onaylı imza beyanı, 

  • Ruhsat bedelinin yatırıldığına dair belge, 

  • Ön inceleme raporu, 

  • Maden arama projesi, 

  • Mali yeterlilik belgeleri, 

  • Aktif edilmiş kayıtlı elektronik posta adresi (KEP) veya UETS adresi.

DİKKAT: Yukarıda yer alan belgeler, maden ruhsatı başvuru sürecinde istenen temel belgelerdir. Ancak başvuru türüne ve grup madenlere göre ek olarak başka gerekli belgelerin de sunulması gerekecektir.

Maden Arama Ruhsatı Başvurusu Esasları

Maden arama ruhsatı başvurusunda dikkat edilecek hususlar şunlardır:

  • Başvurular, başvuru alanı düzlemsel olarak 2. Grup ;B bendi madenlerde 100 hektarı ve 4. Grup madenlerde 2.000 hektarı, tamamı denizlere yapılan 4. Grup ruhsat müracaatları ise 50.000 hektarı geçmeyecek şekilde yapılmalıdır,

  • Başvurular tek poligon olarak yapılmalıdır,

  • Başvurulan alanın koordinatları, saat ibresi dönüş yönünde sağa (Y), yukarı (X) olarak verilmelidir,

  • Başvurular UTM Projeksiyon ED 50 Datum 6 derecelik dilim esas alınarak, 10 noktayı geçmeyecek şekilde, Y koordinatı 6 basamaklı, X koordinatı 7 basamaklı olarak 1/25.000 ölçekli pafta adı yazılarak yapılmalıdır,

  • Başvurularda pafta sayısı 4’ü geçmemelidir. Eğer tamamı denizlere yapılan 4. grup ruhsat başvurusu varsa bu durumda pafta sayısı 8’i geçmemelidir, T

  • Başvurularda talep edilen alanla ilgili en az 1 pafta adının belirtilmesi gerekir.

DİKKAT: Yukarıda yer alan kıstaslara aykırı olarak yapılan başvurular reddedilir. Ayrıca ret kararı sonrasında başvurucunun yatırmış olduğu işletme ruhsat taban bedeli de geri iade edilmez!

Maden İşletme Ruhsatı Nasıl Alınır?

Maden işletme ruhsatı, maden ruhsat grupları içinde bulunan maden türüne göre Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvuru yapılarak veya ihale yoluyla alınır.

1. grup A bendi madenlerde büyükşehir olan illerde valilikler, diğer illerde il özel idareleri Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün uygun görüşünü alacaktır. Diğer illerde ise İl Özel İdaresi Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nün uygun görüşünü alacaktır. 

Maden İşleri Genel Müdürlüğü, talep edilen alanın niteliğini, talep alanında diğer grup ruhsatların bulunup bulunmadığını, ruhsat bulunması halinde yapılan nazari ve/veya mahalli inceleme sonucunu dikkate alarak görüşünü bildirir. 

Bu grup madenlerde diğer kamu kurum ve kuruluşlarının olumlu görüşünün alınmasını takiben valiliklerce/il özel idaresince ihale yolu ile işletme ruhsatı verilir. Bu madenlerin ihale bedeli büyükşehir belediyesi olan illerde ilgili muhasebe birimi hesabına, diğer illerde il özel idarelerinin hesabına yatırılır.

DİKKAT: 1. grup B bendi, 2. grup A ve C bendi madenler için ihale yoluyla doğrudan işletme ruhsatı verilir.

2.grup B bendi ve 3.- 4. ve 5. Grup işletme ruhsatları için yapılacak başvurularda, arama ruhsat süresi sonuna kadar arama faaliyetlerine ait arama dönemleri ile ilgili yeterlilik şartlarının yerine getirilmelidir. 

Özellikle: 

  • 2. grup B bendi, 3. grup ve 5. grup madenler için genel arama faaliyet raporunun, 4. grup madenler için detay arama faaliyet raporunun, 

  • 4. Grup B-C-Ç bendi madenler için maden arama ruhsatlarında fizibilite dönemi kullanılacaksa, uygun fizibilite raporunun,

YTK tarafından maden mühendisinin sorumluluğunda hazırlanan işletme projesinin verilmesi ve Maden Kanunu 20. Maddesinde belirtilen işletme ruhsatı şartlarının karşılanması halinde işletme ruhsat başvurusunda bulunulabilir. Bu noktada işletme projesinin ruhsat/hak sahibi veya kanuni vekilince ve YTK tarafından imzalanması gerekir. 

DİKKAT: Ayrıca işletme ruhsatı ile beraber maden işletilebilmesi için ruhsat sahibi tarafından işletme izinlerinin de alınması gerekir. Zira maden sahaları, orman, kıyı, askeri yasak bölge veya mera içerisinde olabilir. Bu yüzden sadece MAPEG tarafından verilen ruhsat ile maden çıkarılamaz. Dolayısıyla, ilgili kurumlardan da izin alınarak bu izinlerin MAPEG’e getirilmesi ve işletme izin belgesi alınması gerekir.

Maden İşletme Ruhsatı Başvurularında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Maden işletme ruhsatı başvurularında dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

Maden işletme ruhsatı taleplerinde, 1. grup B bendi ve 2. Grup A ve C bendi madenler için ihale bedelinin yatırılmasından itibaren 2 ay içinde, diğer maden grupları için arama ruhsat süresi sonuna kadar ruhsat/hak sahibi tarafından şu işlemlerin yapılması gerekir:

  • Genel Müdürlüğün bütçesine gelir kaydedilmek üzere işletme ruhsat taban bedeli ve işletme ruhsat bedelinin Genel Müdürlüğün muhasebe birimi hesabına yatırılması,

  • Yetkilendirilmiş tüzel kişilerce maden mühendisinin sorumluluğunda hazırlanmış işletme projesi ve bu projenin uygulanabilmesi için gerekli olan mali yeterliliğine ilişkin belgelerin verilmesi,

  • Aktif edilmiş kayıtlı elektronik posta adresinin (KEP) veya UETS adresinin verilmesi,

  • Projede teknik eksiklik varsa, Genel Müdürlük tarafından ruhsat sahibine bildirim yapılır. Bildirimden itibaren 3 ay içinde eksiklikler tamamlanmalıdır. Eğer bu sürede eksiklikler tamamlanmazsa, idari para cezası uygulanır ve süre 3 ay daha uzatılır.

Maden İşletme Ruhsatı Başvurusunda Mali Yeterlilik Şartları

Maden işletme ruhsatı başvurusunda mali yeterlilik şartları şunlardır:

  • Mali yeterlilik, projede belirtilen toplam yatırım tutarının en az %20’si kadardır. Bu miktar, kanunen maden gruplarına göre belirlenen işletme ruhsatları asgari mali yeterlilik tutarları tablosundaki miktarlardan az olamaz.

  • Genel Müdürlüğe verilen maden işletme projesi ekindeki mali yeterlilik ile ilgili ruhsat sahibi gerçek veya tüzel kişiler, kullanılabilir nakdi kredi limiti ve/veya vadeli/vadesiz mevduat miktarını gösterir banka referans mektubunu ibraz etmelidir, 

  • Tüzel kişiler, maden gruplarına göre mali yeterlilik tutarlarının en az %30’unu sermayeleriyle, geri kalan kısmını banka referans mektubuyla, gerçek kişiler ise banka referans mektubuyla ibraz etmelidir,

DİKKAT: İşletme ruhsatlarında toplam yatırım tutarının azaltılması durumunda mali yeterlilik belgeleri aynen devam eder. Projelerde revizyon yapılması durumunda mali yeterliliğin, yeni projede belirtilen yatırım tutarına göre revize edilmesi gerekir.

Aynı şekilde bir ruhsat talebi için verilen mali yeterlilik rayiç tutarı diğer ruhsatlar için geçerli değildir. Birden fazla proje verilmesi durumunda ruhsat talep sahipleri, her bir ruhsat talebi için ayrı ayrı mali yeterliliğini belgelemek zorundadır. Mali yeterlilik belgesi düzenlendiği tarihten itibaren on beş gün içinde Genel Müdürlüğe verilmesi halinde geçerlidir.

Maden İşletme İzni Nedir? Maden İşletme İzni ve Maden İşletme Ruhsatı Farkı

Maden işletme izni bir madenin işletmeye alınabilmesi için verilen izin türüdür. Maden işletme ruhsatı ise işletme faaliyetlerinin yürütülebilmesi için verilen yetki belgesidir. Dolayısıyla maden işletme izni ve ruhsatı teknik olarak farklı kavramlardır.

Maden işletme izni hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz: “maden işletme izni”

Maden İşletme Hakkının Devri Rödovans Sözleşmesi

Maden işletme hakkının devri için yapılacak rödovans sözleşmesi hakkında daha fazla bilgi için tıklayabilirsiniz: “rödovans sözleşmesi

Rödovans sözleşmesi örneği için tıklayabilirsiniz: “rödovans sözleşmesi örneği”

Sonuç

Maden ruhsatı nasıl alınır sorusuna cevap verilebilmesi için öncelikle ruhsatın işletme ruhsatı mı yoksa arama ruhsatı mı olarak alınacağının belirlenmesi gerekir. Sonrasında ise ilgili madenin maden grupları içinde hangi gruba girdiğinin tespiti gerekir. Zira her bir grup için farklı usuller benimsenmiştir. Akabinde ilgili makamlara gerekli şartlar ve belgeler karşılandıktan sonra başvuru yapılır. Maden ruhsatı başvuruları teknik hukuki bilgi gerektirdiğinden, bu sürecin başından itibaren alanında uzman bir maden hukuku avukatına/bürosuna danışılması önerilir.