TEHDİT EDİLİYORUM NE YAPMALIYIM?

Tehdit ediliyorsanız öncelikle tehdit eden kişi ile iletişimi kesmeli ve tehdit eylemine ilişkin belgeleri toplamalısınız. Bu aşamadan sonra tehdit edilmek nedeniyle Savcılığa başvurmanız gerekir.

Tehdit, çok yakın ilişkide bulunulan kişilerden gelebileceği gibi tanınmayan birinden de gelebilir. Kendine veya çevresine zarar gelmesinden korkan tehdit mağduru kişiler ise kendilerini yalnız, çaresiz ve ne yapacağını bilmez durumda hisseder.

Yazımızda:

  • Kendime veya yakınlarıma zarar verilmesi ile tehdit ediliyorum ne yapmalıyım?,

  • Kendimin veya yakınlarımın cinsel dokunulmazlığına karşı tehdit ediliyorum ne yapmalıyım?,

  • Malvarlığıma zarar verileceği ile tehdit ediliyorum ne yapmalıyım?,

  • Video, fotoğraf ve sair belgeleri paylaşılması ile tehdit ediliyorum ne yapmalıyım?,

  • Bir bilginin paylaşılması yönünde tehdit ediliyorum ne yapmalıyım?

Soruları ve çözüm yolları ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

Tehdit Edilmek

Tehdit edilmek, kişinin kendisine veya yakınlarına yönelik bir saldırı gerçekleştirileceği yönünde kişinin korkutulmasıdır. Bu anlamda tehdit, kişi hürriyetine yönelik suçlardandır ve kişinin kendisinden talep edilen eylemi gerçekleştirmemesi halinde haksız saldırının gerçekleştirileceğini bildirmesidir.

Tehdit edilmek, failin mağdura karşı bir bir eylemin yerine getirilmesi veya ses çıkarılmaması için baskı uygulanması olarak da tanımlanır. Bu baskı yönteminde kişiye veya yakınlarına karşı haksız saldırının gerçekleştirileceği ileri sürülür. 

Mağdur ise kendisine ya da yakınlarına bir zarar gelmemesi için tehdit eden kişinin isteklerini görmezden gelebilir ya da isteneni yapabilir. Ancak bunlar genelde çözüm olmaz ve tehdit eden kişi daha fazlasını talep eder ya da tehdit suçunu devam ettirerek mağdur üzerinde baskı kurar.

Tehdit, hiç tanınmayan biri tarafından yapılabilir. Aynı zamanda sıklıkla rastladığımız üzere eski sevgili, evlilik dışı ilişki, eski arkadaş, eski eş, akraba ya da bir tanıdık tarafından da gerçekleştirilebilir.

Bunun dışında günümüzde özellikle kişilerin cinsel, müstehcen veya özel görüntülerinin elde edilmesi yoluyla kişilere baskı kurulduğu görülmektedir. Bu durum esasen şantaj suçunu oluşturmaktadır. Yani bu durumda suç cinsel içerikli görüntülerin paylaşılması yönünde tehdit edilmek suretiyle gerçekleşir. 

NOT: Tehdit ediliyorum ne yapmalıyım konusunda tehdit türleri ve bunlara ilişkin çeşitli çözüm yolları alt başlıkta ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

Tehdit eden kişi, mağdurun manevi bütünlüğünü zedeler, onu kendisi ve çevresine bir zarar vereceğinden bahisle huzursuz ederek baskı altına almaya çalışır. 

Özellikle tehditlerde kişinin şikayetçi olunursa, polise ya da savcılığa giderse başına kötü olaylar geleceği yönünde tehditlerle de sıkça karşılaşılır. Ancak şikayetçi olunmadığı takdirde bu tehditlerin ardı arkası kesilmez ve hatta artarak devam eder. Zira artık mağduru korkuttuğunu düşünen tehdit eden taraf kendisini güçlü görür ve istediklerini yaptırmaya çalışarak mağduru baskılar.

Dolayısıyla tehdit ediliyorum ne yapmalıyım şeklinde bir problem, mümkün olduğunca tehditlere boyun eğmemek ve hukuki hakları sonuna kadar kullanarak koruma tedbiri talep edilerek çözülür.

Dolayısıyla tehdit ediliyorum ne yapmalıyım sorusunun mutlak cevabı doğrudan tehdit eden kişiyle iletişimi kesmek, tehdite ilişkin bilgi ve belgeleri toplamak ve ivedilikle hukuki bir yardım almaktır. Bu şekilde kendini yalnız ve çaresiz hisseden mağdur psikolojik olarak rahatlayabilir, avukatı ile birlikte hareket ederek hukuk nezdinde tehdit edene karşı hareket kabiliyetine kavuşur.

Tehdit Suçu

Tehdit suçunun cezası 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıdır.

Tehdit suçu kadına karşı işlenirse 9 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilir.

Tehdit suçu; silahla, birden fazla kişiyle, örgüt veya çeteyle ya da kişinin kendisini gizleyerek anonim olarak işlenirse verilecek ceza 2 yıldan 5 yıla kadar hapistir.

Eğer tehditle birlikte kasten öldürme, kasten yaralama veya malvarlığına zarar verme suçu işlenirse, tehdit eden kişiye ayrıca bu suçlardan dolayı da ceza verilir.

Tehdit Edilmenin Türleri

Tehdit edilmenin türleri şunlardır:

  • Kişinin kendisine veya yakınının hayatına karşı tehdit,

  • Kişinin kendisine veya yakınının vücut dokunulmazlığına karşı tehdit,

  • Kişinin kendisine veya yakınının cinsel dokunulmazlığına karşı tehdit,

  • Kişinin kendisine veya yakınının malvarlığına karşı tehdit,

  • Video, fotoğraf ve sair belgeleri paylaşmak tehdidiyle şantaj yapılması,

  • Bir bilginin paylaşılması tehdidiyle şantaj yapılması.

Kişinin Kendisine veya Yakınının Hayatına Karşı Tehdit

Tehdit ediliyorum ne yapmalıyım sorusunu soran mağdurların maruz kaldığı tehdit türü genellikle tehdit eden kişinin mağduru ölümle tehdit etmesidir. Ayrıca kişinin yakınlarına da ölüm tehdidi yapılabilir. 

Bu tehdit türünde mağdur ile tehdit eden kişi arasında bir husumet bulunabilir. Bunun dışında tehdit eden kişi kendisine fayda elde etmek amacıyla mağduru tehdit edebilir. Örneğin bir işin yapılması veya yapılmaması için karşı tarafı ölümle tehdit edebilir. 

Mağdurlar ise ölümle tehdit edildiği, sürekli takip edildiği, sürekli arama aldığı, sürekli mesaj aldığı vb. Gibi sebeplerle korku duyar ve kişisel yaşamı bundan doğrudan etkilenir. Bu durumda mağdur genelde mağdurun isteklerini yerine getirir veya tehdit eden kişi ile başa çıkacak gücü kendisinde bulamaz ve kendisini yalnız ve savunmasız hisseder.

Kişinin Kendisine veya Yakınının Vücut Dokunulmazlığına Karşı Tehdit

Tehdit ediliyorum ne yapmalıyım sorusunu soran mağdurların maruz kaldığı ikinci tehdit türü, tehdit eden kişinin vücut dokunulmazlığına saldıracağı yönünde haber almasıdır.

Vücut dokunulmazlığından kastedilen; kişiye fiziki olarak bir saldırıda bulunulmasıdır. Örneğin; kişinin dövülmesi, kaçırılması, işkenceye uğraması, esir olarak tutulması yönünde tehditler bu kapsamdadır.

Esasen bu tür tehditler genellikle mağduru yıldırmaya çalışmaktan dolayı yapılır. Ancak tehdit genellikle sürekli olarak yapıldığından, mağdurda bu eylemlerin gerçekleşebileceği korkusu mağduru psikolojik olarak yıpratır. Dolayısıyla bu hallerin başına gelmesinden şikayetçi olan kişi mağdur olarak adlandırılır.

Kişinin Kendisine veya Yakınının Cinsel Dokunulmazlığına Karşı Tehdit

Tehdit ediliyorum ne yapmalıyım sorusunu soran mağdurların maruz kaldığı üçüncü tehdit türü, tehdit eden kişinin cinsel dokunulmazlığa karşı saldırıda bulunacağı yönünde haber almasıdır.

Cinsel dokunulmazlıktan kastedilen, kişinin fiziki veya dijital olarak cinsel şekilde saldırıya uğramasıdır. Örneğin; kişiye tecavüz edileceği, vücuduna cinsel amaçlı temaslarda bulunulacağı, takip edileceği, failin müstehcen görüntülerini kendisiyle paylaşılacağı vb. Gibi tehditler bu kapsamdadır.

Bu tehdit türü genellikle kadınlara karşı yapılan tehditlerdir. Özellikle kadınların ve çocukların kendilerini savunmasız hissetmesi ve toplum baskısı gibi sebeplerle genelde kadınlar tehdide maruz kalmaktadır. Bu ise cezada bir artırım sebebi olacaktır.

Kişinin Kendisine veya Yakınının Malvarlığına Karşı Tehdit

Tehdit ediliyorum ne yapmalıyım sorusunu soran mağdurların maruz kaldığı dördüncü tehdit türü, tehdit eden kişinin mağdurun malvarlığına yönelik olarak saldırıda bulunacağı yönünde tehdit edilmesidir.

Bu tehdit türünde kişiye doğrudan olmasa da malvarlığı üzerinde ciddi kayıplara ve zararlara yol açacak çeşitli tehditler yapılır. Örneğin; kişinin evinin yakılacağı, arabasının yakılacağı, bunlara zarar verileceği, hırsızlık yapılacağı vb gibi tehditler bu kapsamdadır.

Bir Bilginin Paylaşılması Tehdidiyle Şantaj Yapılması

Tehdit ediliyorum ne yapmalıyım sorusunu soran mağdurların maruz kaldığı beşinci tehdit türü, tehdit eden kişinin elinde mağdurun açıklanmasından korktuğu bir bilginin bulunması ve bu bilginin paylaşılacağı ile tehdit edilmesidir.

Esasen burada tehdit eden kişinin amacı mağdurdan bir fayda elde etmektir. Örneğin bu bilginin paylaşılmaması veya yayılmaması için mağdurdan para isteyebilir veya başkaca teklifler sunabilir. Dolayısıyla böyle bir durumda somut durum incelenmeli ve tehdit suçunun mu yoksa şantaj suçunun mu oluştuğuna karar verilmelidir. Ancak her iki ihtimalde de mağdurun şikayetçi olmak ve failin cezalandırılmasını istemek hakkı mutlak olarak bulunur. Sadece suçun vasfı değişir.

Video, Fotoğraf ve Sair Belgeleri Paylaşmak Tehdidiyle Şantaj Yapılması

Tehdit ediliyorum ne yapmalıyım sorusunu soran mağdurların maruz kaldığı altıncı tehdit türü, tehdit eden kişinin elinde mağdurun çeşitli video, fotoğraf ve sair görüntülerin paylaşılacağı ile tehdit edilmesidir.

Günümüzde bu tehdit türüyle sıklıkla karşılaşılır. Özellikle bazı sosyal arkadaşlık siteleri veya whatsapp üzerinden kişilerin müstehcen görüntüleri kaydedilmekte ve sonrasında bunları paylaşmakla kişi tehdit edilmektedir. Burada aslında tehdit suçundan ziyade şantaj suçu oluşmaktadır.

Bu durumda çevresinden, toplumdan ve iş hayatının tehlikeye girmesinden korkan mağdurlar ise genelde şantajcılara para vermektedir. Ancak bu durumda şantajcılar daha ileriye gitmekte ve şantaj sona ermemektedir.

DİKKAT: Şantaj yapılan görüntülerin özel bir yazılım ile silinerek imha edileceğini iddia eden şirket veya siteler genellikle dolandırıcıdır. Bu anlamda şantaja maruz kalmanın yanında mağdurların dolandırılmaması için hukuki ve yasal yollar dışındaki yollara başvurmaması önerilir.

Konu hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz: “şantaja uğruyorum ne yapabilirim?

Tehdit Ediliyorum Ne Yapmalıyım?

Tehdit edilen kişiler, öncelikle tehdit eden kişi ile iletişimi kesmeli ve tehdit eylemine dair tüm bilgi ve belgeleri toplamalıdır. Bu aşamadan sonra tehdit edilen kişinin doğrudan savcılığa başvurak suç duyurusunda bulunması gerekir.

Eğer tehdit ileri boyutlara ulaşmışsa, tehdit eden kişi hakkında uzaklaştırma kararı da alınması mümkündür. Uzaklaştırma kararı çerçevesinde; kişiye, ev adresine veya çocuklara belirli bir mesafeden yaklaşmama kararı verilebilir. Bununla birlikte iletişim kurma yasağı da verilmesi mümkündür.

Koruma tedbiri olarak uzaklaştırma kararı, şiddete maruz kalan veya şiddete maruz kalma tehlikesi bulunan;

  • Kadınlar

  • Çocuklar

  • Aile bireyleri

  • Tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişiler için verilebilir.

Tehdit edildiğine dair whatsapp kayıtları, görüşmelerin kayıtları, şahitler, kamera görüntüleri ve sair tüm belgelerin toparlanması en önemli husustur. Bu noktada hangi bilgi ve belgelerin suç duyurusunda önemli olacağı ve delil niteliğinde sayılarak karşı tarafın ceza almasını sağlayacağı hukuki olarak değerlendirilmelidir.

Savcılıklara yapılacak suç duyrusunun bir sonuca ulaşması yani tehdit eden kişi hakkında ceza davası açılması için delillerin varlığı en önemli husustur. Dolayısıyla suç duyurusunun ekinde mutlaka delillerin de sunulması ve savcı ile görüşülmesi gerekir.

Tehdit Ediliyorum Nereye Başvurabilirim?

Tehdit ediliyorsanız, en yakın polis merkezine veya savcılığa başvurabilirsiniz. Tehdit edildiğiniz için polis merkezine veya savcılığa yapacağınız bu başvuru bir suç duyurusu niteliğinde olacaktır.

Yapılacak suç duyurusunun içinde aynı zamanda tehdit eden kişi için şartları varsa uzaklaştırma kararı alınmasını da talep etmek mümkündür. Bu anlamda yapılacak suç duyurusunda, ifadenizin doğru alınması ve delilleri doğru ve yeterli şekilde sunmuş olmanız önem arz etmektedir. Çünkü başvurunuz savcılığa ulaştığında delil yetersizliğinden tehdit eden kişi takipsizlik kararı alabilir. Bu anlamda sürecin başından itibaren alanında uzman bir ceza hukuku avukatına/bürosuna danışılması tavsiye edilir.

Tehditten Nasıl Kurtulurum?

Tehditten kurtulmanın ilk yolu tehdit eden kişi ile iletişimi kesmek ve size ulaşabileceği tüm kanalları kapatmaktır. Çünkü tehdit eden kişilerin asıl amacı sizi korkutmak ve yıldırmaktır.

Tehditten kurtulmak için uygulanacak ikinci aşama ise hukuki bir yardım alarak savcılığa bir suç duyurusunda bulunmaktır. Bu şekilde tehdit eden kişilerin kimlik tespiti yapılabilir, kişi ya da kişiler hakkında uzaklaştırma kararı alınabilir ve karşı tarafın hareket kabiliyeti kısıtlanır.

Özellikle suç duyrusu sonrasında ve ceza davası devam ederken, tehdit eylemlerinin devam ettiği de sıkça görülür. Ceza yargılamalarında her aşamada delil eklenebileceğinden, artık her bir tehdit delil olarak dosyaya eklenebilir. Bu da şikayetçi tarafın elini güçlendiren bir başka husustur.

Tehditten kurtulmak için uygulanacak son aşama ise ceza yargılamasına devam ederek tehdit eden kişi ya da kişilerin yakalanmasını ve ceza almasını sağlamaktır.

Tehdit ediliyorum ne yapmalıyım sorusuna karşılık olarak pek çok alternatif yol önerilebilir. Ancak hukuki yollar dışında kişiye sunulan tekliflere itibar edilmemelidir. Suç duyurusunda bulunmak ve olayları hukuki bir şekilde çözüme kavuşturmak genellikle işe yarar bir yöntemdir. Dolayısıyla sürecin başından itibaren alanında uzman bir ceza hukuku avukatına danışılarak hukuki yollardan mağdurun hakkını araması tavsiye edilir.