UYUŞTURUCU ÇEŞİTLERİ (DAVALARI)
Uyuşturucu çeşitleri genellikle kullanan kişinin bünyesinde gösterdiği etkilere, uyuşturucunun formuna (şekline), üretim biçimine ya da içilme şekline göre sert veya yumuşak olmasına göre belirlenir.
Yazımızda halk tarafından en çok bilinen uyuşturucu çeşitleri, cezaları, kişisel kullanım sınırları ve savunma hakkı YARGITAY kararlarıyla ayrıntılı olarak açıklanmıştır.
Uyuşturucu Çeşitleri Nelerdir?
Uyuşturucu çeşitleri şunlardır:
-
Skunk uyuşturucu,
-
Metamfetamin uyuşturucu,
-
Line uyuşturucu,
-
Ekstazi uyuşturucu,
-
Bonzai uyuşturucu,
-
A4 uyuşturucu,
-
Eroin uyuşturucu
-
Kokain uyuşturucu,
-
Esrar uyuşturucu,
-
Crack (Taş) uyuşturucu,
-
Afyon uyuşturucu,
-
Morfin uyuşturucu,
-
Marihuana uyuşturucu,
-
Haşhaş uyuşturucu,
-
Kloroform uyuşturucu,
-
Eter uyuşturucu.
Yukarıda yer alan uyuşturucu çeşitleri genel anlamda halk tarafından en çok bilinen uyuşturucu çeşitleridir.
Uyuşturucu çeşitleri kendi arasında pek çok tasnife tabi tutulur. Örneğin, gösterdikleri etki bakımından, şekline göre, üretim biçimine ya da sert veya yumuşak olmalarına göre uyuşturucu çeşitleri sınıflandırılabilir. Bu çerçevede uyuşturucu çeşitleri ülkemizde ise halk tarafından genellikle hap, taş, sentetik veya ot olması yani şeklinde ve üretimine göre bilinir.
Aşağıda en çok bilinen uyuşturucu çeşitleri ve cezaları ayrıntılı olarak incelenmiştir.
Skunk Uyuşturucu ve Cezası
Skunk uyuşturucu çeşitleri, farklı kenevir tohumlarının melezlenmesiyle elde edilen bir uyuşturucu türüdür. Skunk uyuşturucu ot formunda bulunur ve esrardan 20 kat fazla bağımlılık yapar. Halk arasında da Hollanda Esrarı olarak bilinir.
Skunk uyuşturucu kullanmanın temel cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır. Skunk uyuşturucu satmanın temel cezası ise 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 1.000 günden 20.000 güne kadar adlî para cezasıdır.
Skunk uyuşturucu davalarında, kişisel kullanım sınırının tespit edilmesi ve yakalanan kişinin durumu da son derece önemlidir. Zira skunk uyuşturucu kişisel kullanım sınırı genellikle 600-700 gram arasındadır.
600-700 gramdan fazla skunk uyuşturucu yakalandığında, yakalanan kişinin kullanıcı değil satıcı olması ihtimalini artacaktır. Ancak yine de her bir olayın yakalanan kişi özelinde ayrıntılı bir incelemeye tabi tutulması gerekir. Ayrıca, olayın özelliğine göre 1 gram skunk bile satıcılık sınıfına girebilir.
Zira esasen skunk uyuşturucuda kişisel kullanım sınırının genellikle ortalama olarak 600-700 gram olarak belirlenmesi, bu uyuşturucunun temel maddesinin esrar-kenevir olmasıdır.
Bu kapsamda YARGITAY'A göre önceden olay sırasında ele geçirilmiş olan uyuşturucunun 1 yıllık kullanım sınırı esas alınarak karar verilmekteydi. Ancak yeni Yargıtay uygulamasında göre somut olay bazlı ve kişi bazlı kapsamlı bir araştırma yapılması gerekmektedir.
Skunk uyuşturucu davaları ve savunma hakkı ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz: “Skunk Uyuşturucu Davaları”
Metamfetamin Uyuşturucu ve Cezası
Metamfetamin uyuşturucu çeşitleri, kullanan kişinin merkezi sinir sistemini ve beyin fonksyonlarını doğrudan etkileyen sentetik bir uyuşturucu türüdür. Metamfetamin uyuşturucu genellikle kristal formunda bulunur. Dolayısıyla halk arasında kristal, buz, met veya ice isimleriyle bilinir.
Metamfetamin uyuşturucu kullanmanın temel cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır. Metamfetamin uyuşturucuyu satmanın temel cezası ise 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 1.000 günden 20.000 güne kadar adlî para cezasıdır.
DİKKAT: Metamfetamin uyuşturucunun temel maddesi amfetamin ve türevlerinden olan efedrin ve psödoefedrin’dir. Dolayısıyla kanunlarımıza göre kişiye bir ceza verilecekse, bu cezada bir artırım sebebidir. Artırım oranı ise doğrudan yarı oranındadır. Örneğin bir kimse metamfetamin uyuşturucu cezası (satıcılık) için 12 yıl hapis cezası alacaksa, Metamfetamin uyuşturucunun temel maddesi amfetamin bazlı olduğundan 18 yıl hapis cezası alacaktır.
Metamfetamin uyuşturucunun kişisel kullanım sınırı genellikle net 10 gramdır. Bu anlamda eğer 10 gramı aşan bir ölçü varsa, yakalanan kişinin içici değil satıcı olma ihtimalinin arttığı düşünülür. Ancak bu ayrım son derece önemlidir. Ayrıca, olayın özelliğine göre 1 gram metamfetamin yakalanması bile kişinin satıcı olarak değerlendirilmesine yol açabilir. girebilir. Zira kişiye içicilikten mi yoksa satıcılıktan mı ceza verileceği genellikle bu ayrıma göre belirlenir.
YARGITAY’a göre önceden olay sırasında ele geçirilmiş olan uyuşturucunun 1 yıllık kullanım sınırı esas alınarak karar verilmekteydi. Ancak yeni Yargıtay uygulamasında göre somut olay bazlı ve kişi bazlı kapsamlı bir araştırma yapılması gerekmektedir.
Metamfetamin uyuşturucu davaları ve savunma hakkı ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz: “Metamfetamin Uyuşturucu Davaları”
Line Uyuşturucu
Line uyuşturucu çeşitleri, kokain hidroklorür yani kokainin saf kimyasal halinin toz haline getirilmesiyle elde edilir. Ancak line uyuşturucu esasen kendi başına bir uyuşturucu türü değildir. Line uyuşturucu, kokainin ince çizgi haline getirilerek kullanılan şeklidir.
Line uyuşturucu kullanmanın temel cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır. Line uyuşturucuyu satmanın temel cezası ise 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 1.000 günden 20.000 güne kadar adlî para cezasıdır.
Line uyuşturucunun kişisel kullanım sınırı genellikle 20 gramdır. Zira belirtildiği üzere line aslında kokaindir. Dolayısıyla bu gramajın üzerinde line(kokain) yakalanması, yakalanan kişinin kullanıcı olarak değil satıcı olarak nitelendirilmesine yol açabilir. Ayrıca, olayın özelliğine göre 1 gram skunk yakalanması bile kişinin satıcı olarak değerlendirilmesine yol açabilir.
Bu anlamda her bir kişinin kendi dosyası özelinde ayrıntılı bir inceleme yapılması gerekir. Zira olaya özgü sebepler, uyuşturucunun nasıl, ne şekilde ve nerede yakalandığı ya da kişinin ne kadar süre için kullanımında bulundurduğuna dikkat edilmelidir.
Yargıtay’a göre önceden olay sırasında ele geçirilmiş olan uyuşturucunun 1 yıllık kullanım sınırı esas alınarak karar verilmekteydi. Ancak yeni Yargıtay uygulamasında göre somut olay bazlı ve kişi bazlı kapsamlı bir araştırma yapılması gerekmektedir.
Line uyuşturucu davaları ve savunma hakkı ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz: “Line Uyuşturucu Davaları”
Ekstazi Uyuşturucu
Ekstazi uyuşturucu çeşitleri, etken maddesi MDMA’dir ve bu sebeple ekstazi amfetamin türevi bir uyuşturucu maddedir. Ekstaziler form olarak genellikle üzerinde çeşitli hayvan, yıldırım, yonca gibi resimlerin bulunduğu hap şeklindedir.
Ekstazilerin içine metamfetamin, kokain, kafein gibi başka maddelerin eklendiği de görülmektedir.
Ekstazi kullanmanın temel cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır. Ekstazi satmanın temel cezası ise 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 1.000 günden 20.000 güne kadar adlî para cezasıdır.
Ekstazi kişisel kullanım sınırı, çok büyük oranda yakalanan ekstazi hapların sayısına göre belirlenir. Yani ekstazi uyuşturucuda kişisel kullanım sınırı genellikle ortalama 50 adet haptır. Ancak, olayın özelliğine göre 1 adet ekstazi hapının yakalanması bile kişinin satıcı olarak değerlendirilmesine yol açabilir.
Buna karşın ekstazi hapların sayısı konusunda net bir görüş yoktur. Zira her bir olay ve dosya kendi şartlarına göre değelendirilmelidir.
Yargıtay’a göre önceden olay sırasında ele geçirilmiş olan uyuşturucunun 1 yıllık kullanım sınırı esas alınarak karar verilmekteydi. Ancak yeni Yargıtay uygulamasında göre somut olay bazlı ve kişi bazlı kapsamlı bir araştırma yapılması gerekmektedir.
Ekstazi uyuşturucu davaları ve savunma hakkı ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz: “Ekstazi Uyuşturucu Davaları”
Bonzai Uyuşturucu
Bonzai uyuşturucu çeşitleri, sentetik kannaboid ve türevlerinden elde edilir. Yani bonzai doğrudan sentetik bir uyuşturucu türüdür. Bonzai uyuşturucu halk arasında, jamaican veya smoke (duman) olarak da bilinir.
Bonzai uyuşturucu genellikle sigara sarması yöntemiyle içilir. Bununla birlikte bong, kova ya da şaşal gibi düzeneklerle buharının solunması yöntemiyle de içildiği görülür.
Bonzai uyuşturucu kullanmanın temel cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır. Bonzai uyuşturucuyu satmanın temel cezası ise 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 1.000 günden 20.000 güne kadar adlî para cezasıdır.
Bonzai uyuşturucu cezasında kişisel kullanım sınırı için TCK’da net bir sınır yoktur. Ancak, olayın özelliğine göre 1 adet ekstazi hapının yakalanması bile kişinin satıcı olarak değerlendirilmesine yol açabilir. Bu anlamda her bir olay ve davanın kendine özgü şartları temelinde kapsamlı bir araştırma ile değerlendirilmesi gerekir. Yani Lehe ve aleyhe deliller toplanarak dosyadaki süreç titizlikle takip edilmelidir.
Yargıtay’a göre önceden olay sırasında ele geçirilmiş olan uyuşturucunun 1 yıllık kullanım sınırı esas alınarak karar verilmekteydi. Ancak yeni Yargıtay uygulamasında göre somut olay bazlı ve kişi bazlı kapsamlı bir araştırma yapılması gerekmektedir.
Bonzai uyuşturucu davaları ve savunma hakkı ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz: “Bonzai Uyuşturucu Davaları”
A4 Uyuşturucu
A4 uyuşturucu çeşitleri, Sentetik Kannabinoid ya da Bonzai’nin sıvı hale getirlmesi ve sonrasında bu sıvının A4 kâğıdına emdirilmesiyle elde edilir. Yani A4 uyuşturucu, sentetik uyuşturucu türleri arasında yer alır.
A4 uyuşturucu kullanmanın temel cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır.
A4 uyuşturucuyu satmanın temel cezası ise 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 1.000 günden 20.000 güne kadar adlî para cezasıdır.
A4 uyuşturucu cezasında kişisel kullanım sınırı için TCK’da net bir sınır yoktur. Ancak, olayın özelliğine göre 1 tane a4 uyuşturucu yakalanması bile kişinin satıcı olarak değerlendirilmesine yol açabilir. Bu anlamda yakalanan kişinin dosyası, ayrıntılı ve kapsamlı bir incelemeye tabi tutulmalıdır. Lehe ve aleyhe deliller toplanarak dosyadaki süreç titizlikle takip edilmelidir.
Yargıtay’a göre önceden olay sırasında ele geçirilmiş olan uyuşturucunun 1 yıllık kullanım sınırı esas alınarak karar verilmekteydi. Ancak yeni Yargıtay uygulamasında göre somut olay bazlı ve kişi bazlı kapsamlı bir araştırma yapılması gerekmektedir.
A4 uyuşturucu davaları ve savunma hakkı ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz: “A4 Uyuşturucu ve Cezası”
Uyuşturucu Kullanma Cezası
Uyuşturucu çeşitlerini kullanmanın temel cezası, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır.
Yukarıda yer verilen ceza miktarı uyuşturucu satıcılığı için TCK’da belirlenen temel cezadır. Bu kapsamda eğer olayda satıcılığın nitelikli halleri bulunuyorsa cezada artırım gündeme gelecektir.
Örneğin uyuşturucu; okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi tedavi, eğitim, askerî ve sosyal amaçla toplu bulunulan bina ve tesisler ile bunların varsa çevre duvarı, tel örgü veya benzeri engel veya işaretlerle belirlenen sınırlarına iki yüz metreden yakın mesafe içindeki umumi veya umuma açık yerlerde kullanılırsa, kişiye verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Uyuşturucu Kullanma Davaları ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz:
Uyuşturucu Satma Cezası
Uyuşturucu çeşitlerini satmanı temel cezası ise 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 1.000 günden 20.000 güne kadar adlî para cezasıdır.
Yukarıda yer verilen ceza miktarı uyuşturucu satıcılığı için TCK’da belirlenen temel cezadır. Bu kapsamda eğer olayda satıcılığın nitelikli halleri bulunuyorsa cezada artırım gündeme gelecektir. Örneğin, temel maddesi sentetik kannabinoid ve türevlerinden olduğu için TCK’ya göre verilecek ceza doğrudan yarı oranında artırılır.
Ya da başka bir örnek olarak kişinin bonzai ile yakalandığı ve satıcı olarak değerlendirildiği bir olayda, kişi 10 yıl hapis cezası alacaksa, bonzainin temel maddesi kokain olduğu için 15 yıl hapis cezası alacaktır.
Uyuşturucu Satıcılığı Davaları ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz:
Uyuşturucu Çeşitlerinin Kişisel Kullanım Sınırları
Uyuşturucu çeşitlerinin kişisel kullanım sınırları, her bir uyuşturucu türü için farklıdır. Zira her bir uyuşturucunun kişisel olarak kullanılabileceği gramaj ve doz farklıdır. Bu durumda mahkemece ve avukat tarafından şu incelemelerin mutlaka yapılması gerekir:
-
Kişinin bünyesinin uyuşturucu kullanmaya direnci,
-
Kişinin sürekli kullanıcı olup olmaması,
-
Kişinin maddi durumu,
-
Kişinin beyanlarına dair kullanım ölçütünün belirlenmesi,
-
Uyuşturucunun miktarı,
-
İhtiyaç sınırı,
-
Kişinin uyuşturucu geçmişi vb.
Bu anlamda uyuşturucu çeşitleri için her bir kişinin davası tek başına ayrıntılı incelemeler gerektirir. Örneğin bulunan uyuşturucunun ne kadar süre için kullanılabileceği veya ne kadar süre için kullanmak amaçlı satın alındığı da inceleme konusu yaopılması gereken bir başka husustur.
Uyuşturucuların kullanım sınırları ve YARGITAY kararlarının ayrıntılı yazımız için tıklayabilirsiniz:
Sonuç
Uyuşturucu çeşitlerinin hepsi sağlığa zararlı olmakla birlikte TCK’ya göre kullanımı ve satışı da yasaktır. Bu anlamda her türlü uyuşturucunun kullanımı ve satışından kaçınılmalıdır.