SEVGİLİYE DAVA AÇILIR MI?

Sevgiliye dava açılır mı sorusu genellikle sevgilisi veya eski sevgilisi tarafından tehdit edilen veya şantaja uğrayan kişilerin gündemindedir. Bu kapsamda sevgilisi veya eski sevgilisi tarafından rahatsız edilen kişilerin, sevgiliye dava açması mümkündür. 

Ayrıca sevgili veya eski sevgili hakkında uzaklaştırma kararı alınması, mağdur olan kişi için koruma tedbiri alınması ve ceza yagılamasından sonra sevgili hakkında tazminat davası açılması da mümkündür.

Sevgiliye Dava Açılır Mı?

Sevgiliye dava açılması mümkündür. Bu kapsamda sevgilinizin eylemine göre, tehdit, hakaret, kasten yaralama, cinsel saldırı gibi Türk Ceza Kanunu’nda bulunan pek çok suç kapsamında dava açılabilir.

Günümüzde sevgililerin ya da eski sevgililerin arasında meydana gelen pek çok uyuşmazlık türü bulunmaktadır. Sevgililer veya eski sevgililer arasında dava konusu olabilecek olaylar şunlardır:

  • Sevgililerin aralarının bozulması sonucu, özellikle kadın tarafın +18 görüntülerinin paylaşılmakla tehdit edilmesi,

  • Bir tarafın diğer tarafı ölümle veya yaralamayla (şiddetle) tehdit etmesi,

  • Bir tarafın diğer tarafın yakınlarına zarar vereceğini iddia ederek tehdit etmesi,

  • Bir tarafın diğer tarafı sürekli olarak takip etmesi,

  • Bir tarafın diğer tarafa sürekli çeşitli yollarla ulaşmaya çalışarak rahatsız etmesi,

  • Bir tarafın diğer tarafın çevresine, yakınlarına veya sosyal mecralarına asılsız iddialar yöneltmesi (iftira atması),

  • Bir tarafın diğer tarafa fiziki şiddet göstermesi,

  • Bir tarafın diğer tarafa rızası olmadan cinsel temasta bulunması,

  • Bir tarafın diğer tarafın rızası olmadan cinsel ilişkiye girmesi,

  • Bir tarafın diğer tarafın malvarlığına bir zarar vermesi.

Yukarıda yer alan durumlar, uygulamada sevgililer ve eski sevgililer arasında ortaya çıkan olaylar neticesinde en sık karşılaştığımız olay türleridir. Dolayısıyla bu olayların dışında meydana gelen pek çok durumda, sevgiliye dava açılması ve zarar gören tarafın korunması mümkündür.

Sevgiliye dava açılır mı sorusunun sorulma nedeni, genelde kişilerin arasında henüz evlilik gibi bir ilişkinin bulunmaması veya bu durumdan çevrenin haberdar olmasının istenememesidir. Ancak bir kişiye dava açılması için kişiler arasındaki ilişki önemli değildir. Dava açılması için kişiler arasındaki hukuki ilişki incelenir. Dolayısıyla hukuk nezdinde sevgiliye, eski sevgiliye veya hiç tanınmayan birine dava açılması mümkündür. 

Ayrıca bu tür durumlarda genellikle dava açmak isteyen kişiler kendilerini yalnız ve çaresiz hissederek psikolojik açıdan üzerlerinde baskı hissederler. Hukuki yollara başvurmaktan kaçınmaya neden olan bu durumda mağdurlar sürecin bitmesini bekler. Ancak genellikle süreç sona ermediği gibi baskı giderek artan şekilde devam eder. Bu anlamda hızlı bir şekilde hukuki yolların kullanılması ve bir avukat marifetiyle sürecin doğru bir şekilde yönetilmesi önemlidir. Bu sayede hem hukuki işlemler usulüne uygun ilerler hem de kişi kendisini avukat ile birlikte hukuk önünde temsil ederek baskıdan kurtulur.

Sevgiliye veya Eski Sevgiliye Hangi Dava Açılır?

Sevgiliye veya eski sevgiliye ceza davası açılabilir. Bunun yanında somut durumda şartları bulunduğu takdirde tazminat davası açılması da mümkündür.

Bu kapsamda sevgiliye dava açılır mı sorusunun cevabı evet olmakla birlikte, davadan önce takip edilmesi gereken aşamalar vardır. Bu aşamalar aşağıda sırasıyla açıklanmıştır.

Sevgiliye Karşı Suç Duyurusunda Bulunmak

Sevgiliye karşı dava açılmadan önce suç duyurusunda bulunmak gerekir. Bu kapsamda suç duyurusunda bulunmanın aşamaları şunlardır:

  • Öncelikle sevgilinin veya eski sevgilinin eylemlerinin hangi suçu oluşturduğu tespit edilmelidir,

  • Sonrasında suça ve kişinin eylemlerine dair kanıt niteliğinde olacak her türlü bilgi, belge ve tanık toplanmalıdır,

  • Gerekli deliller toplandıktan sonra en yakın kolluğa veya savcılığa başvurulması gerekir.

DİKKAT: Suç duyurusunda bulunmadan önce kişi hakkında dava açılmasını sağlayacak yeterli ve hukuki delillerin bulunmasına dikkat edilmelidir. Aksi halde kişi hakkında delil yetersizliğinden takipsizlik kararı verilebilir. Bu anlamda sürecin başından itibaren alanında uzman bir ceza hukuku avukatına danışılması tavsiye edilir. Bu sayede süreç etkin ve hızlı biçimde ilerleyecektir.

Sevgiliye Karşı Koruma Talep Etmek

Sevgiliye karşı suç duyurusunda bulunulduğu ve savcılık tarafından dava açılmasına karar verildiğinde, “6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun”  kapsamında sevgiliye veya eski sevgiliye karşı koruma talep edilmesi mümkündür. 

Bunun için mahkemeden koruma tedbiri uygulanması talep edilir. Koruma tedbiri kapsamında:

  • Korunan kişilere, bu kişilerin bulundukları konuta, okula ve işyerine yaklaşmaması,

  • Korunan kişiyi iletişim araçlarıyla veya sair surette rahatsız etmemesi,

  • Bulundurulması veya taşınmasına kanunen izin verilen silahları kolluğa teslim etmesi.

  • Kişi şiddet mağduru ise şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmaması,

  • Korunan kişilerin bulundukları yerlerde alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmaması ya da bu maddelerin etkisinde iken korunan kişilere ve bunların bulundukları yerlere yaklaşmaması, bağımlılığının olması hâlinde, hastaneye yatmak dâhil, muayene ve tedavisinin sağlanması,

  • Ortak kullanılan bir konut varsa kişinin oradan derhâl uzaklaştırılması ve ortak konutun korunan kişiye tahsisi,

  • Gerekli görülmesi hâlinde korunan kişinin, şiddete uğramamış olsa bile yakınlarına, tanıklarına ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin hâller saklı kalmak üzere çocuklarına

  • yaklaşmaması.

  • Korunan kişinin şahsi eşyalarına ve ev eşyalarına zarar vermemesi.

DİKKAT: Gecikmesinde sakınca bulunan bir hal varsa yani acilen harekete geçilmesi gerekiyorsa, yukarıda yer alan “1. - 4. - 6. maddelerinde” tedbirleri hakim yerine ilgili kolluk amirleri de uygulayabilir. Kolluk amiri ise evrakı en geç kararın alındığı tarihi takip eden ilk işgünü içinde hâkimin onayına sunar. Hâkim tarafından 24 saat içinde onaylanmayan tedbirler kendiliğinden kalkar.

Eğer gerekli görülürse 6284 sayılı Kanunun 12.maddesi kapsamında kişi hakkında teknik yöntemlerle takip yani elektronik kelepçe takılabilir. Bu sayede kişi uzaktan izlenerek mağdura yaklaşması da engellenir. 

Sevgiliye Karşı Ceza Davası ve Tazminat Davası Açmak

Sevgiliye karşı ceza davası açıldıktan sonra artık yargılama aşaması başlamış olacaktır. Bu aşamada gerek koruma tedbirlerinin uygulanması gerekse delillerin değerlendirilmesi için duruşmalar yapılır.

Özellikle bu duruşmalarda tarafların mümkün olduğunda birbirleri görmemeleri istenir ve avukatlarca bu durum dikkate alınır. Ayrıca bu durum hakime de avukat tarafından aktarılabilir. Zira çoğunlukla baskıya maruz kalan tarafın karşı tarafı görmek istememesi veya bundan etkilenmesi pek olasıdır. 

Ceza yargılaması sonucunda fail cezalandırılır veya hakkında beraat kararı verilir. Bu durum duruşmaları içeren yargılamada sonucunda belli olacaktır. Ancak deliller yeterli toplanır ve avukat tarafından etkin bir savunma yapılırsa, hem koruma tedbirlerinin uygulanması hem de fail hakkında ceza verilmesi olasılığı artacaktır.

Ceza davasından sonra ise çıkacak karara göre fail hakkında tazminat davası da açılabilir. Bu şekilde maddi ve manevi olarak zarara uğrayan mağdurun cezai yargılamanın dışında maddi olarak da bir nebze olsun zararını gidermiş olacaktır.

Sevgiliye Dava Açılır Mı Konusunda Sıkça Sorulan Sorular

Sevgiliye dava açılır mı konusunda sıkça sorulan sorulara aşağıda kısa cevaplar verilmiştir.

Sevgilim Fotoğraf ve Videolar İle Tehdit Ediyor Ne Yapmalıyım?

Sevgiliniz veya eski sevgiliniz sizi fotoğraf veya videolar ile tehdit ediyorsa, bu durumda karşı taraf hakkında tehdit veya şantaj için suç duyurusunda bulunmak mümkündür. Bu sayede sizi tehdit eden veya size şantaj yapan kişiler hakkında ceza davası açılabilir.

+18 görüntüler ve bunlarla tehdit edilmek konusunda ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz: “şantaja uğruyorum ne yapabilirim

Sevgilim Beni Tehdit Ediyor Ne Yapmalıyım?

Sevgiliniz veya eski sevgiliniz sizi tehdit ediyorsa, bu durumda karşı taraf hakkında tehdit eyleminden dolayı suç duyurusunda bulunmak mümkündür. Bu sayede sizi tehdit eden kişi veya kişiler hakkında ceza davası açılabilir.

Tehdit ediliyorsanız izlemeniz gereken yol hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayabilirsiniz: “tehdit ediliyorum ne yapmalıyım

Sonuç

Sevgiliye dava açılır mı sorusu, günümüzde sıklıkla karşılaşılan bir sorudur. Bu sorunun sorulma nedeni sevgili ile aradaki ilişkinin henüz evlilik olmamasından kaynaklanır. Ancak bir davası açılması için taraflar arasındaki ilişkinin yalnızca hukuki boyutu önemlidir. Dolayısıyla sevgiliye veya eski sevgiliye karşı dava açılması mümkündür. Ancak sürecin başından itibaren alanında uzman bir ceza hukuku avukatına danışılması sürecin usulüne uygun olarak yönetilmesini sağlayacaktır.